Sağlıklı Tarifler
Menopoz için Evde Yapılabilecek Faydalı Yöntemler 18.09.2018


 

Menopoz için evde yapılabilecek faydalı yöntemler  düzenli egzersiz, yeterli uyku, rahatlama ve uygun diş bakımı içerir. Siyah kohosh, ginseng, kediotu, adaçayı, kırmızı yonca, iffetli berry, kava ve St. John Wort'un otu gibi etkili bitkilerin kullanımı menopozla ilişkili çeşitli semptomların yatıştırılmasına yardımcı olabilir. Soya ürünlerinin ve yeterli miktarda E vitamini, D vitamini ve kalsiyumun dahil edilmesiyle sağlıklı ve dengeli beslenmenin tüketilmesi, sadece semptomların sakinleştirilmesinde değerli değildir, aynı zamanda menopozla ilişkili hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Menopoz Nedir?

Menopoz veya life yaşam değişimi ’, kadının hayatında veya adet döngüsünün sona erdiğini gösteren kadın yaşamındaki bir aşamadır.  Aslında, Yunanca bir “erkek” kelimesinden türetilmiştir, bu da “fesih” anlamına gelen ay ve ‘pausis’ anlamına gelir. Menopoz, genellikle kadın 40'lı yaşların sonlarına ya da 50'li yaşların başlarına ulaştığında ve fertil fazının kapanmasına işaret ettiğinde ortaya çıkan doğal bir olaydır. Menopoz, yumurtalıklar tarafından gerçekleştirilen başlıca rolün sonunu işaret eder.  Östrojen ve progesteron hormonlarının salınması, uterus astarının veya aylık periyotların yaratılması ve dökülmesi ile başlar.

Menopoz İçin Ev İlaçları

Birçok kadın, diyette, yaşam tarzlarında ve ev ilaçlarının kullanımında bazı değişiklikler yaparak menopoz semptomlarından kurtulmuş ve fayda sağlamıştır. Bazı etkili ev ilaçları aşağıda belirtilmiştir:

Soya 

Tofu gibi soya ürünleri menopoz sırasında yararlı olabilir. Çalışmalar soya ürünlerinin, kardiyovasküler sağlığı ve kemik sağlığını korumaya yardımcı olan, isoflavon adı verilen iyi miktarda fitoöstrojen içerdiğini göstermiştir.  Östrojen benzeri niteliklere sahip bu bileşenlerin, peri ve postmenopozla ilişkili semptomların hafifletilmesinde büyük yardım sağlayabileceği kanıtlanabilir.

Karayılan Otu

Black cohosh, menopoz sırasında faydalı olabilecek harika ve yaygın olarak çalışılmış bir botanik ilaçtır.  Bu bitki, adet öncesi sendrom ve dismenore gibi menstruasyon sorunları gibi bir dizi kadın sağlığı şikayetleri tedavide oldukça etkili olduğu kanıtlanmıştır. Karayılan otu, serotonin reseptörleri üzerinde olumlu etkileri olan flavonoidler, triterpen glikozitleri ve aromatik asitler gibi birçok sağlıklı bileşen açısından zengindir.  Siyah kohozun bu yararlı serotonerjik etkisi, sıcak basmaların hafifletilmesinde ve ruh halinin yükseltilmesinde yardımcı olabilir. Bunun dışında karayılan otu, meme kanserinden muzdarip kadınlar için vazomotor semptomların giderilmesine de yardımcı olur.

John's Wort Bitkisi

John's Wort bitki, bir dizi çalışma ile menopoz sırasında faydalı olduğu kanıtlanmış bir başka bitkisel ilaçtır. Etkili bir anti-depresan olarak çalışır ve sıcak basması, uyku bozuklukları, menopoz ve perimenopoz ile ilişkili hafif duygudurum dalgalanmalarının giderilmesine yardımcı olur. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta, St. John's Wort bitkisi, diğer anti-depresan ilaçlarla birlikte kullanılmaması gereken bir anti-depresan olarak çalışmaktadır. Buna ek olarak, bu bitki de warfarin ve digoksin gibi ilaçları etkileyebilir.

Valerian Bitkisi

Valerian, 1000 yıldan beri sakinleştirici ve yatıştırıcı etkilerine dayanan bir botanik çaredir.  Valerian'ın hipnotik özellikleri, menopozla ilişkili uyku bozukluklarının tedavisinde yararlı olabilir.

Ginkgo Biloba

Ginkgo otu ayrıca çeşitli çalışmalarla da değerlendirilmiştir ve postmenopozal dönem boyunca ortaya çıkan bellek problemlerinin iyileştirilmesinde yararlı olduğu kanıtlanmıştır.    Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, ginkgo otunun antikoagülan ilaçlarla etkileşime girebileceği ve halihazırda bu tür ilaçları alan kadınlarda kanın pıhtılaşma süresini daha da azaltabileceğidir.

Adaçayı (Salvia Officinalis)

Menopoz sırasında etkili olduğunu kanıtlayabilecek bir başka şaşırtıcı ilaç da Sage otudur. "İyileştirme" anlamına gelen "salvere" Latince versiyonunun da işaret ettiği gibi, bu bitki özleri, aşırı terleme ve ateş basması gibi sağlık sorunlarının giderilmesinde yardımcı olur. Çalışmalar, adaçayı bitkisinin etkinliğini, sıcak basması ve menopoza karışan diğer semptomların sıklığını önemli ölçüde azaltarak doğrulamıştır.

E Vitamini Açısından Zengin Diyet

E vitamini tüketimi de menopoz ile ilgili semptomları hafifletebilir. Çalışmalar, E vitamininin sıcak basmaları, ruh hali değişimlerini, gece terlemelerini ve vajinal kuruluğu yatıştırmaya yardımcı olabileceğini öne sürdü.   Bir başka çalışma, vücuttaki E vitamini düzeylerinin, postmenopozal kadınlarda erken dönemde osteoporoz riskinin artması ile ilişkili olduğunu göstermiştir.  Sağlıklı E vitamini tüketimi, sağlıklı postmenopozal kadınlarda kemik mineral yoğunluğunun iyileştirilmesine yardımcı olur.

Düzenli Egzersiz

Aerobik gibi bir tür fiziksel egzersize başlamak  , menopoz sırasında sağlığın korunmasında uzun bir yol kat edebilir.  Koşma, bisiklete binme ve direnç antremanı da dahil olmak üzere yoğun egzersiz sadece kilo kaybına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sıcak basmaları ve gece terlemelerini azaltmaya yardımcı olur, ruh halini yükseltir, sizi enerjik tutar, daha iyi uykuyu destekler, kemik sağlığını korur ve hormonal dengeyi geliştirir.   Sonuç olarak, egzersizin tüm menopoz semptom gamını iyileştirdiği kanıtlanmıştır.

Kalsiyum ve D Vitamini

Vitamin D ve kalsiyum tüketimi, hızlanan kemik kaybını önlemek için menopoz sırasında son derece önemlidir. Diyette süt, yoğurt gibi az yağlı süt ürünlerinin dahil edilmesi, kemik sağlığının korunmasına katkıda bulunabilir.

Diş Bakımı

Sağlıklı kemikler dışında kalsiyum ve östrojen seviyeleri de dişlerimizin korunmasında önemli bir rol oynar. Menopozda östrojen ve kalsiyum eksikliği, çene kemiklerini de etkileyebilen dişeti bozukluğuna ve osteoporoza neden olabilir. Günlük olarak diş ipi kullanmak, yumuşak kıllara sahip bir diş fırçasının ağzın temiz tutulmasına ve diş eti hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilecek dişlerin gevşemesini önlemeye yardımcı olabilir. Sakız hastalığı, menopozdaki kadınlarda artmış diyabet ve kalp hastalıkları riskine de neden olur.

Kırmızı Yonca

Kırmızı yonca, menopoz sırasında değerli olduğunu kanıtlayan etkili bir başka botanik ilaçtır. Çalışmalar, kırmızı yoncada bulunan izoflavonların, kolesterol, trigliserit düzeylerinin azaltılmasına yardımcı olduğunu ve vajinal hücreler üzerinde olumlu etkiler gösterdiğini göstermiştir.   Bu bitki ayrıca menopoz ile ilişkili semptomların sıklığını azaltmaya yardımcı olur.

Ginseng Bitkisi

Kırmızı ginseng menopozda ortaya çıkan semptomları hafifletmek için etkili bir ilaçtır. Araştırma çalışmaları kırmızı ginseng tüketiminin vücuttaki toplam ve LDL kolesterolü (kötü kolesterol) azaltmada yardımcı olduğunu göstermiştir.   Bu koruyucu etki postmenopozal kadınlarda kardiyovasküler sağlığın korunmasında yardımcı olur.

Geniş Uyku

Yeterli uyku menopoz sırasında hayati değerler arasındadır ve rahat vücut ve zihin durumunu sağlar. Uyku dengeli beslenme ve egzersiz ile aynı restoratif etkiye sahiptir ve vücudun stres yanıt sisteminin iyileşmesine yardımcı olur. Yetersiz uyku, vücudu diyabetin önünü açabilecek bellek problemleri ve insülin direnci gibi bir dizi hastalığa karşı savunmasız kılar. Karanlık bir odada uyumak, daha iyi uyku sağlayan melatonin hormonunun üretimini tetikler. Bir süre doğal gün ışığında olmak, bir bardak ılık süt içmek, sıcak bir banyo yapmak ve hızlı yürüyüş yapmak gibi diğer çareler olarak bilinir , daha iyi bir uykuya neden olabilir.

Kava

Kava özü ayrıca menopoz sırasında değerli olduğunu kanıtlayan etkili bir bitkisel ilaçtır. Bir araştırma çalışması, kava-kava ekstresinin menopozla ilişkili anksiyete ile ilgili problemleri hafifletmede hormon replasman tedavisi ile birlikte etkinliğini savunmuştur.  Kava özü, reçeteli anti-anksiyete ilaçlarının metabolizmasına müdahale edebilir ve kısa süreli durumsal kaygı için önerilir. Kava kullanımı birçok ülkede yasaklanmış / kısıtlanmıştır, bu yüzden kullanımdan önce sağlık uzmanınıza danışın.

Diyet Değişiklikleri

Bazı diyet değişiklikleri menopoz belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Sıcak basması problemlerini kötüleştiren diyet tetikleyicilerini deneyin ve fark edin. Genel olarak, çok sıcak içeceklerden kaçınmak, kafein, alkol ve baharatlı yiyecekler sıcak basması oluşumunu engelleyebilir. Çok sayıda soğuk su ve diğer serin ve sağlıklı sıvıların içilmesi, sıcak basmaların kontrol edilmesinde ve genel sağlığı teşvik etmede yardımcı olabilir. Taze meyve, sebze ve kepekli tahıllar ile minimum şeker ve yağların diyete dahil edilmesi, menopoz sırasında genel sağlığın korunmasına yardımcı olabilir.

Bunların dışında, doğal ürünlerden yapılmış hafif kıyafetler giymek, serin kalmaya ve sıcak basmaları sakinleştirmeye yardımcı olabilir. Derin nefes alma gibi rahatlama teknikleri, kasları rahatlatmak için masaj yatıştırıcı bir etki yaratabilir. Kegel egzersizleri yapmak, pelvik tabanın kaslarının güçlendirilmesine yardımcı olabilir ve idrar kaçırma veya istenmeyen idrar kaçağı problemleriyle mücadelede yardımcı olabilir. Cinsel olarak aktif kalmak, kanın vajinaya doğru akışını da teşvik eder. Bazı kadınlarda ateş basması problemini kötüleştirebileceği ve kalp hastalığı, osteoporoz ve kanser gelişme riskini artırabileceği için sigara içmekten kaçının.

Sağlıklı yaşamın sürdürülmesi, dengeli beslenme, düzenli egzersiz, olumlu yaklaşım ve en önemlisi içten şekilde  iyi  hissetme, menopozla ilişkili değişimi benimsemede uzun bir yol kat edebilir.

Benzer Yazılar