Faydalı İçecekler
En Sağlıklı Meyve Suları 14.06.2017

Ebeveynler sıklıkla küçük çocuklara meyve suyu veriyor çünkü uygun bir şekilde paketlenmiş ve iyi tadılmış olması bir avantaj olarak görülüyor. Çoğu çocuk doktoru, yıllar boyunca meyve suyu için sağlıklı olduğunu belirtti  ve bazı durumlarda ek bir C vitamini takviyesi için bile önerdi.

American Academy of Pediatrics (AAP) tarafından yayınlanan 2017 raporu, ebeveynleri ve bakıcıları meyve sularının potansiyel olumsuz yan etkileri hakkında uyarmakta ve bebekler, çocuklar ve ergenlerde meyve suyu tüketimi için tavsiyeler vermektedir. 

AAP raporunda, büyük miktarda meyve suyunun tüketilmesinin tıpkı soda gibi enerji dengesizliğine, aynı zamanda diyare, fazla beslenme veya yetersiz beslenme, gaz, karın distansiyonu, kalori tüketiminde artış ve diş çürümesine katkıda bulunabileceği belirtiliyor.

Doktorlar nihayet "Organik meyve suyu var mı" sorusuna daha iyi cevap veriyorlar. Resmi talimatlar, meyve suyu tüketim önerilerini yaş grubuna göre daha iyi analiz ediyor.

Sağlıklı Meyve Suyu Tüketimi:

AAP, 6 aylık veya daha küçük bebeklerin herhangi bir su içmemesi gerektiğini söylüyor. Nitekim, ulusal çocuk doktoru, bakıcıların bebekleri 6 aylıktan önce sadece anne sütüyle beslemeleri gerektiğini söylüyor. Tek istisna annenin bebeği emziremezse veya emzirmeyi seçmezse geçerlidir. Bu durumda bebek formülü uygun bir ikame olacaktır.  Hindistan cevizi sütü bebek formülünü veya  keçi sütü bebek formülü önerilir.

6 aylıktan büyük çocuklar için meyve suyu sağlıklı mıdır ? Çok sağlıklı değildir. AAP, nitelikli sağlık kuruluşlarından aksi söylenmedikçe , bebeklerine ilk bir yıl boyunca meyve suyundan kaçınılmasını önerir.

Uzmanlar, 4-6 yaş arası çocuklar için günde en fazla 4 ila 6 ons meyve suları önerirler. 7 ila 18 yaş arasındaki çocuklar için önerilen günlük alım 8 gramdan fazla olmamalıdır.

En İyi ve Sağlıklı Meyve Suları

Bütün meyve, şeker ve beslenme yararları bakımından meyve suyundan daha sağlıklı bir alternatif olarak kabul edilmesine rağmen, meyvenin suyunu elde ederek içmeniz , daha sağlıklı seçenekler sunar.

Nar Suyu: UCLA araştırmasında, bilim adamları, nar suyu analiz edilen diğer içeceklerden% 20 daha fazla antioksidan kapasitesine sahip olduğunu keşfetti. Nar suynunu polifenoller ve diğer fayda açısından zengin bileşiklerden çok  daha zengin olduğundan, zaman zaman küçük miktarlarda tadını çıkarmak kesinlikle daha iyi bir seçimdir. Nar suyu yararları, kanserle mücadele etmeye, hipertansiyonu düşürmeye, kalp sağlığını arttırmaya, osteoartiriteyi hafifletmeye, hafızayı iyileştirmeye ve iltihapla mücadeleye yardımcı oluyor.

Antioksidan Bakımından Zengin Meyve Suları: Aynı UCLA çalışmasında, üzüm suyu, yaban mersini suyu, siyah kiraz suyu ve acai suyu, sağlıklı meyve suyu seçenekleri için ilgili sırada nar suyu hemen altında yer aldı. Araştırmacılar meyve suları ve diğer içecekleri, antioksidan potensi, LDL oksidasyonunu ve toplam polifenol içeriğini inhibe etme kabiliyetine göre sıraladı. Dolayısıyla, bir meyve suyu seçerseniz, bu meyve suları diğer alternatiflerden daha fazla fayda sağlayabilir. Sadece bu meyve sularının antioksidanları yüksek olması nedeniyle daha az şeker içermediği anlamına gelmediğine dikkat edin. Yeterli  derecede tükettiğinize emin olun.

Sebze Bazlı Meyve Suları: Meyve suyunun tabanı olarak sebze seçerek içeceğinizdeki şeker sayısını azaltırsınız. Havuç ve pancar suyu iki popüler sebze suyu seçeneğidir. Havuç suyu iyileştirilmiş göz sağlığı, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır, cilt sağlığını iyileştirir ve yara iyileşmesi ve daha iyi beyin sağlığı ve bilişsel işlevle ilişkilendirilir. Atletler, gelişmiş atletik işlev için pancar suyunu içmeyi tercih ederler.

Noni Suyu: Herkes portakal suyunu biliyor. Ama noni suyu? Bu meyve, Avustralya, Güneydoğu Asya ve Pasifik Adaları'na daha sık rastlanan ağaçlardan gelir. Ve nony meyve suyu yüzlerce yıldır popüler bir halk ilaçları olarak kullanılmıştır.

Benzer Yazılar