1-Hızlı Şekilde Egzersiz
Araştırmalara göre; otuz dört saniyelik hızlı koşular sağlımız için çok faydalı. 40 günde 60’ar dakikalık setler şeklinde yapılırsa kalp sağlığına da büyük katkısı vardır.
Diğer bir yol ise: İp Atlama setleri. 3 dakikalık setler şeklinde hızlı koşu ile birleştirilebilir (eğer kentsel bölgelerde yaşıyorsanız, imkanınız yok ise bu adımı es geçebilirsiniz).
2-Evinizde Kendi Fitness Alanınızı Yaratın!
Antrenmanlarınız için her koşulda imkan bulabilmek ve antrenmanlarınızı daha esnek hale getirebilmek sizin için çok mümkün olmayabilir.
Bu yüzden kendi imkanlarınızı yaratın! Kendi Fitness alanınızı oluşturun.
Eğer ki bu şekilde bir yaşam stili benimserseniz; akşam yemeği hazırlama sırasında dahi küçük halter hareketleri ile vücudunuzu daha dinç tutabilirsiniz .
3-Yatağınızın Yanında Mutlaka Mat Bulundurun!
Böylece yatmadan önce ayağı mat üzerinde esneme hareketleri yapabilirsiniz. Sizin için en uygun hareketleri yatmadan önce yaparak kısa bir antrenman süresi kazanmış olacaksınız.
Kısa süreler ile antrenman yapmanız çok verimli gibi gözükmese de her an için spora alışık bir bedene sahip olacaksınız.
4- Kendinizi Rahatsız Edin!
Günlük yaşamda hayatınızı kolaylaştıran araçlar ve imkanlardan kaçının. Araba ile iş yerinize gitmek yerine yürüyerek giderek vücudunuzu tembellikten kurtarın.
Her işi kendiniz yapmaya çalışın. Başkalarından istediğiniz işleri de mümkün oldukça kendiniz yapın . Basit gözükse de gün içinde sizi tembellikten kurtarıp fit olmaya bir adım daha yaklaştıracaktır.
5- Aktivitelerinizi Değiştirin !
Örneğin; bir arkadaşınız ile sözleştiğinizde akşam yemeği yerine, dans gecesine katılarak daha aktif bir yaşam stili benimseyebilirsiniz.
6- Antrenmanlarınızı Eğlenceli Hale Getirin!
Evde ya da spor salonunda yaptığınız antrenmanlar esnasında konsantrasyonunuzu bozmayacak kadar bir televizyon programı izleyebilir ya da müzik dinleyebilirsiniz .
Bunlar sizin konsantrasyonunuzu bozacak gibi gözükse de antrenman sırasında sizi aktif konumda antrenmanınıza devam etmenizi sağlayacaktır.
7- Kış Aylarında Cesur Olun!
Mesela kışın; 30 dakikalık bir süreçte evinizden çıkarak hem paradan tasarruf edip hem de kar ile eğlenebilirsiniz ve bu sırada kalori yakabilirsiniz. Kış aylarını değerlendirmek için buz pateni gibi soğuk havalarda yapılabilecek farklı aktivitelerde de bulunabilirsiniz.
8- Planlı Olun Kendinize Verdiğiniz Sözü Tutun!
İş randevularınıza veya sosyal yaşantınızda yaptığınız planlara nasıl sadık kalıyorsanız; egzersizlerinize ayıracağınız zamana da sadık kalmanız ve bu plana uymanız gerekiyor.
Bu şekilde rutin bir antrenman programınız ve planlı bir yaşamınız olacaktır.
9- Kendinizin Koçu Olun!
Çevrenizde bir spor salonu bulmanız her zaman mümkün olmayabilir. Bu durumlarda ev ortamınızda da bunu sağlamanız gerektiğinden 2. adımda bahsetmiştik. Spor salonu bulsanız da bulmasanız da ne yapmanız gerektiğini bilen, sizi tanıyan ve bu programı size aktaran bir koça ihtiyacınız olacak. Neye ihtiyacınız olduğunu siz daha iyi bileceğinizden ve sizi sizden iyi kimsenin tanıyamayacağından; kendinizin için en etkili programı yazabilir ve kendiniz için harika bir koç olabilirsiniz.
10- Listenize Sadık Kalın!
Egzersizleriniz için öncelikle bir liste oluşturun, daha sonra bu listeye mümkün olduğunca sadık kalın. Örneğin, köpek egzersizleri adı verilen bazı mat egzersizleri sizin için etkili bir egzersiz listesi olabilir. Kanadalı bir araştırmaya göre, köpek sahipleri köpeklerine bu egzersizler için haftalık 300 dakika ayırmaktadır.
Egzersiziniz için ayırdığınız zaman çok uzun olmayabilir. Yine de listenize tam olarak uymanızın, ayırdığınız zamandan daha öncelikli olduğunu unutmayın.
11- Seyahatlerinizin Fitliğinizi Bozmasına İzin Vermeyin!
Seyahatlerinizi yatarak, tembellik yaparak geçirmeyin. Seyahatlerinizi daha eğlenceli bir hale getirmek sizin elinizde. Doğa yürüyüşlerine çıkabilir, bisiklete binerek küçük keşifler yapabilirsiniz. Bu sayede aktivite dolu bir seyahat geçirmiş olacaksınız. Böylece hem seyehatinizi renklendirecek hem de fitliğe bir adım daha yaklaşacaksınız.
Bir çok otel komplekslerinin aktif eğlence parkları ve imkanları bulunuyor. Eğer böyle bir kompleksteyseniz bu tür aktiviteleri de değerlendirebilirsiniz.
Sizin için seyahatin anlamı kesinlikle; uyku ve boş zaman geçirmek olmamalı! Yatmak ve dinlenmek her zaman aynı anlama gelmediği gibi sizi daha çok tembelleştirdiğini de unutmayın.
12- Cebinizde Bir Antrenman Listesi Bulundurun!
Eğer bir telefonunuz varsa. Uygulama şeklinde egzersiz programı indirebilirsiniz ve bu sayede her zaman ulaşabileceğiniz bir antrenman listesine sahip olursunuz. Uygulama indiremiyorsanız, bunun yerine bir not listesi de uygun olacaktır. Cebinizden asla ayırmayın yardımcınızı.
13- Kendinizi İzleyin!
Araştırmacılar; egzersiz yapan insanlar arasında çoğunlukla kendini izleyenlerin daha kolay konsantre olup daha uzun süre rutin işleri sürdürebildiklerini ileri sürmüşlerdir. Yaptığınız her egzersizde kendinizi izleyin.
14- Temponuzu Artırın!
Temponuzu dinlediğiniz müzik ile aynı tutabilirsiniz. Ancak zamanla temponuzu arttırmanız gerekecek. Yerinizde saymadan sürekli artan tempo ile ilerlemeli ve bunu müzik ile aynı seviyede tutarak daha kolay hale getirebilir daha kolay bu tempoya ayak uydurabilirsiniz.
15- Adımlarınızı İzleyin
Bunun için adım sayar kullanabilirsiniz ,teknolojinin kolaylıklarından ziyade size sağladığı imkanlarını kullanabilirsiniz. Yaktığınız kalorileri de not almayı unutmayın.