Yaşam ve Stil
Gerçekte Kaç Saat Uykuya İhtiyacımız Var? 18.09.2016

Kaç saat uykunun yeterli olduğunu mu merak ediyorsunuz? Bir Mayo Clinic uzmanı aşağıdaki önerileri bizlere sunuyor;


Ne kadar uykuya ihtiyacınız olduğu başta yaşınız olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir. Aşağıda farklı yaş gruplarına göre önerilen uyku saatleri belirtilmiştir:
Yaş Grupları Önerilen uyku miktarı
Bebekler Gecede 9-10 saat, artı 3 veya daha fazla saat şekerleme
Yürümeye başlayan çocuklar Gecede 9-10 saat, artı 2-3 veya daha fazla saat şekerleme
Okul çağındaki çocukları 9-11 saat
Yetişkin 7-8 saat

Yaşa ek olarak, diğer faktörlerde ne kadar uyku uyumanız gerektiğini değiştirebilir. Örneğin :

Hamilelik. Erken hamilelik döneminde kadın bedeninde meydana gelen değişiklikler uykuya olan ihtiyacı arttırabilir.

Yaşlanma. İleri yaştaki yetişkinlerde genç yaştaki yetişkinlerle aynı miktarda uykuya sahiptirler. Ancak, yaşlandıkça uyku düzeninizde değişiklikler meydana gelebilir. Yaşlı yetişkinler genç yetişkinlere göre daha hafif ve kısa süreli uyku eğilimindedirler. Bu durum, yeteri kadar uyku uyumak veya gün içerisinde şekerleme yapmak için yatakta daha fazla zaman geçirmek gerektiği anlamına gelir.

Önceki uykusuzluk. Eğer uykusuzsanız, uykuya olan ihtiyacınız artar.

Uyku kalitesi. Eğer uykunuz sık sık bölünüyor veya çok kısa süre ile uyuyorsanız, kaliteli bir şekilde uyuyamıyorsunuz demektir. Uykunun kalitesi en az miktarı kadar önemlidir.

Bazı insanlar gecede birkaç saat uyuyarak dinlenmiş hissettiklerini iddia etseler de, araştırmalar gecede yedi saat uyuyan insanların karmaşık zihinsel görevleri az uyuyanlara göre daha iyi performans gösterdiklerini göstermiştir. Çalışmalar ayrıca yedi saatten az ya da çok daha fazla uyumanın yüksek ölüm oranları ile ilişkili olduğunu göstermiştir.

Uyku kalitesini arttırdıktan sonra bile, sık sık gün içerisinde uykusuzluk problemi ile karşılaşıyorsanız, doktorunuza danışın. Doktorunuz uykusuzluk probleminin altında yatan nedenleri tanımlayacak ve daha iyi bir gece uykusu için size yardımcı olacaktır.

Benzer Yazılar