Beslenme
Greyfurtun Faydaları Nelerdir? 31.10.2016

Narenciye ailesinin besleyici bir üyesi olan greyfurt , öncelikle C vitamini içeriği için bilinen , mayhoş ve keskin bir meyve türüdür. Farklı renklerde çeşitleri mevcuttur. Tatlılık ve fayda açısından ise benzer fayda ve tatlara sahiptir. En önemli özelliği ise yılın büyük bir kısmında tedarik edilebilmesidir.

Greyfurt Besin Değeri

Bildiğiniz gibi , greyfurt yüksek C vitamini içerir , ama meyveler kesinlikle size daha fazlasını sunmaktadır. C vitamini açısından zengin olmasının yanı sıra , aynı zamanda A Vitamini, lif ve Potasyum açısından da zengindir.

Greyfurt vitamin miktarı , mineral ve besin gibi her RDA , tam bir greyfurt besin içeriği için çift 1/2 porsiyona dayanmaktadır.

-C Vitamini – 38, 4 miligram. %64  RDA.

-A vitamini 1415 IU. %28 RDA.

-Tiamin – 0.1 miligram. %4 RDA.

-Folat – 16 mikrogram. %4 RDA.

-Potasyum 166 mg. %5 RDA.

-Fiber – 2 gram. %8 RDA.

-B6 vitamini – 0,1 miligram. %3 RDA.

-Magnezyum – 40.0 miligram. %3 RDA.

Greyfurtun Sağlık Açısından Faydaları

Greyfurtu vitamin ve mineral bakımından zengin olarak gözüküyor . bir çok meyve aynı şekilde sağlık faydalarına sahiptir. Aşağıda arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşabileceğiniz 10 greyfurt sağlık faydası görebilirsiniz.

Kilo Kaybı için Greyfurt

Hiç Greyfurt diyeti duydunuz mu? Ayrıca Hollywood Diyeti olarak bilinen, greyfurt diyeti onlarca yıldır mevcut , greyfurt  günlük diyet içine greyfurt suyu  dahil etmek üzerine kilo kaybı artırdığı Dr. Ken Fujioka tarafından gözlenen ve yönetilen bir 12 haftalık çalışma bulundu. Çalışma için, 100 katılımcı 2 gruba ayrılarak greyfurt ve greyfurt suyu içme  derecesi ile ayrıldı. Sonunda, günde 3 kez  greyfurt suyu içmek, ortalama 1.5 kilo kaybetmeye sebep olurken,ortalama 1 greyfurt yiyen katılımcılar. Birçok durumda, 10'dan fazla kilo kaybetti. Çalışma özetine göre greyfurt diyeti için günlük 1 adet greyfurt dahil etmek makul görüldü.

Kalp Sağlığı Artırılması ve Kalp Hastalığı Riskini Azaltıyor

Daha fazla greyfurt sağlık yararlarına ek olarak, bazı çalışmalar da meyve, kalp sağlığı artırılması ve kalp hastalığı riskini azaltmak için sorumlu bileşikler içermektedir. Bir çalışmada, Tarım ve Gıda Kimyası dergisinde yayınlanan, kırmızı ve sarı greyfurt içinde bulunan bileşikler olarak bir ay içinde kan kolesterolü düşürmenin mümkün olmadığını keşfedildi.

Greyfurt Kullanarak DNA Onarımı, Kansere Karşı Korur

Beslenme dergisinde yayınlanan, bazı araştırmalar; Greyfurt konsantre narincenin, flavonoid, LNCaP nin prostat kanseri hücrelerinde oksidatif hasara, DNA onarımını teşvik etmesinin mümkün olup olmadığını araştırılmış ve  Narincenin iki DNA uyararak , DNA onarmak için yardımcı olan  bileşik hücre kültürleri açığa çıktı ve  araştırmacılar çoğaltma aşamasında enzimlerde onarıma rastladılar.

Çeşitli Soyut Çalışmalar

“Sonuç olarak, epidemiyolojik çalışmalar göstermiştir ki narenciye , kanseri önleyici etkileri uyararak ,prostat kanseri hücrelerinde mutajenik değişiklikleri engelleyebilecek NR, DNA onarım uyarımı kısmen olabilir.

Narincenin DNA korumaya ek olarak, C vitamini, serbest radikal hasarı önlemek için gereklidir. C vitamini ve bitkisel greyfurt DNA hasarı ve oksidatif stres ile ilgili sorunlar: osteoartrit , romatoid artrit , astım ve kanser büyüme de dahil olmak üzere bir dizi hastalığı önlediği gözlemlenmiştir.

Son olarak, greyfurt suyu günde 3 defa her porsiyon için 6 gram tüketilmesi kolon kanserine karşı korunmak için yarar sağlayacaktır. Amerikan Kimya Derneği 228 inci  Ulusal Toplantısında ; Greyfurt, kanser hücrelerinin ölümünü hızlandırmak için  bulunan izole edilmiş bileşikler ve sağlıklı kolon hücrelerinin üretimini artırdığını açıklamıştır.

Karaciğer Temizliği

Greyfurt karaciğer temizliği için harika bir seçim olacaktır. C vitamini karaciğer de daha fazla suda zehirli bileşiklerin çözünmesini sağlar.

Sigara İçme Arzusunu Azaltıyor

Öncelikle greyfurt için mükemmel bir mikrop ve bakteri öldürücü özelliği olduğunu belirtmekte fayda var. Vücuttaki tüm zararlı maddeleri uzaklaştırmada da çok önemli bir rol oynamaktadır. Kanser riskini azalttığı da bilinen bir gerçek. Tek yapmanız gereken her sabah uyandığınızda taze sıkılmış bir bardak greyfurt suyu içmek. Uzmanlar bu yöntemin sigara içme arzusunu azalttığını ve nikotin gibi sigaradan kaynaklanan zehirli maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırdığını söylüyor. Tek yan etkisinin ise birkaç gün öksürük sıkıntısı çekmek olacağını belirten uzmanlar bu durumun vücuttaki zararlı maddelerin atılımdan kaynaklandığını belirtiyor.

Diş Eti Hastalığı Tedavisi

British Dental journal’da yayınlanan, her gün kullanımda iki haftada önemli ölçüde daha az kanama olduğu görülmüştür. Greyfurt C vitamini plazma seviyesini yüksek ölçüde arttırdığı gözlenmiştir. Diş hastalığı tedasini yönetmek için kullanılabilir.

Solunum Hastalıkları, Astım

C vitamini çeşitli çalışmalarda solunum sorunlarını azalttığı ve astımı önlediği gözlenmiştir. C vitamini açısından zengin meyvelerden tüketmek aynı zamanda astım, kronik öksürük ,nefes darlığı ve burun akıntısına da tedavi yolu olarak önerilir.

Bağışıklık Sistemi Güçlendirir ve Soğuk Algınlığı Önler

Vitamin , potasyum ve yüksek miktarda folik asit ile birlikte tiamin bulundurur. Greyfurt , C vitamini hastalık sürecini azaltmak için  bilenen en iyi vitamindir.

Böbrek Taşı

İngiliz beslenme dergisi ; Günlük yarım litre ya da 1 litre greyfurt suyu içmek , Böbrek taşına yakalanma riskini azalttığı söylenmiştir.

Sağlıklı Gebelik için Greyfurt

C vitamini açısından zengin olan Greyfurt sağlıklı bir greyfurt için tercih edilebilir. C vitamini uygun kemik büyümesi ,doku tamiri , anne karnında cep gücünü korumaya yardımcı olur. Hamilelik için ise  folik asit son derece önemlidir.

GREYFURT HAKKINDA  BİLİNMEYENLER



  • Kilo kaybı


  • Kalp sağlığı teşviği


  • Diyabet önleme


  • Bağışıklık sistemi güçlendirme


  • Soğuk algınlığı ya da hastalık önleme


  • Artrit önleme


  • Karaciğer temizliği


  • Kanser önleme


  • Göz sağlığı


  • Kan basıncını azalmak


  • Cilt sağlığı

Sağlık ile ilgili olmasa da temizlik malzemesi olarak greyfurt suyu kullanıldığı bilinmektedir. Biraz tuz ile karıştırarak greyfurt suyunu zorlu lekelerinizde de kullanabilirsiniz.

UYARI !!

Greyfurtu ilaç eşliğinde kesinlikle tüketmeyin. Birçok ilaç ile tüketilmesinde negatif sonuç alınmıştır. Bazıları ani ölüme bile neden olabilir.  Herhangi bir ilaçla tüketmediğiniz sürece greyfurtun yararlarının tadını çıkartabilirsiniz.

Benzer Yazılar