Yaşam ve Stil
Hayatınızı Uzatmanın 10 Kolay Yolu 18.04.2017

1. Zamanınızı Doğada Harcama

Yeşil alanlarda yürüyüş yapmak aslında daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir. Yakın tarihli bir araştırma, çok sayıda yeşil alana sahip bölgelerde yaşayan kadınların ölüm riskini yüzde 12 oranında azalttığını buldu. Daha uzun yaşamak tek fayda değildi. Araştırmacılar, yeşil alanlarda vakit geçirmenin sosyal katılımı artırdığını ve bu da ilişkileri geliştirdiğini ve bizi daha mutlu ettiğini kaydetti. Zihinsel sağlığı iyileştirirken akıllı telefonu bırakıp açık havada biraz vakit geçirmenin tüm önemli nedenlerinden daha faydalı olduğunu gösterdi.

Beton bir alanda yaşıyorsanız, yeşil alana bakmanız basitçe yürüyüşe çıksanız da  ruh halinizi artırabilir.  Orman manzaralı ofis çalışanlarının, yeşil bir bakış açısına sahip olmayanlara göre daha fazla iş doyumu ve daha az strese sahip olduğu bulundu. Stres bedenlerimize büyük zararlar verdiği için, stres bastırma yollarına dokunmak daima akıllıca olacaktır.

2. Doğru Beslenme

Diyetinizi değiştirme, en basit ve en çok ödüllendirici canlandırma genişleticilerden biridir. Bilim bize birkaç diyetin ömrünü uzattığını gösteriyor; bu nedenle zevk aldığınız diyetleri bulma ihtimaliniz yüksektir. Mesela Mavi Bölgeler diyeti, dünyanın çeşitli bölgelerinden en uzun yaşayan insanlarla birlikte ipuçlarını alır ve kefir  gibi taze, bütün gıdalar, süt ve fermente gıdalar yemeye odaklanır.

Okinawa diyeti, dünyanın en yaşlı sakinlerinden bazılarına sahip Japon adası Okinawa'nın adlarından alınıyor ve çeşitli renkli meyve ve sebzeleri yemeye odaklanıyor. Yüksek kaliteli et ve deniz mahsulleri hariç olmak üzere, Okinawa diyeti çoğunlukla bitki esaslı olup tahılları ve sütleri sınırlar. Araştırmacılar, Okinawanlar'ın bu kadar uzun yaşamakta olan sebeplerinden birinin, beslenme konusundaki tutumları olduğuna inanıyorlar. "On dolardan sekiz parçaya gelene kadar yemek" kelimesini çeviren bir felsefe takip ediyorlar.

Akdeniz diyeti, muhtemelen ömrünün uzamasına neden olur, çünkü kalp rahatsızlığı, kanser ve şeker hastalığı gibi çeşitli hastalıklara karşı anti-inflamatuar gıdalarla doludur. Sebzeler, meyveler, fıstıklar, zeytinyağı, kaliteli süt ve hatta kırmızı şarap gibi sağlıklı yağlar Akdeniz diyetinin temel unsurlarıdır.

Bu diyetlerin hepsinin ortak noktası, esasen bitki temelli olduklarıdır. Et ve deniz ürünleri yenildiğinde, mümkün olan en iyi kalitede olmasını ve ılımlılıkla beğenilmesini öneririz: organik, serbest dağılımlı ve çim ile  beslenen bu diyetlerde neyi hedeflemek istediğiniz önemli olandır.

Neredeyse her zaman genetiği değiştirilmiş kanola yağı ve kısmen hidrojene bir yağdan kaçınmayı öneriyoruz ; Domuz eti ve pastırma ve sucuk gibi işlenmiş etler, kanser riskinizi artırabilir; Besleme, genellikle antibiyotik ilaçlar ve yasadışı kimyasallar içerir; Ve kansere neden olan kirleticiler, antibiyotikler ve pestisitler yüklüdür.

3. Egzersiz Hayatınızın Bir Parçası Olsun

Zor bir egzersizden sonra, kas ağrısı ve acının buna değer olup olmadığını merak edebilirsiniz. Bir raket sporu, yüzme, aerobik yapmak ya da bisiklet sürmekteyseniz, muhtemelen hayatınızı uzatıyorsunuz demektir.

80.000'i aşkın bir yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, bu dört faaliyetin hayat kurtarıcı fayda sağladığını ortaya koydu.  Örneğin herhangi bir nedenden ölüm riski, tenis veya badminton gibi bir spor yapan yetişkinlerde yüzde 47 daha düşükken, ölüm riski Kardiyovasküler hastalık, raket sporu yapan insanlar arasında yüzde 56 daha düşük bir orandaydı. Çalışmanın yazarlarına göre, sadece ne kadar ve ne kadar sıklıkla değil, aynı zamanda yaptığınız egzersiz türünün fark yaratması gibi görünüyor.

Güç eğitimi, sevdiğimiz en güzel egzersizlerden birisidir. Bir çalışma, haftada en az iki kez güçlenme egzersizisi yapan insanların güçlü yetişkinlerin herhangi bir nedenden ötürü ölüm riskini yüzde 46 oranında azalttığını; Ayrıca kardiyovasküler hastalıklardan yüzde 41 daha düşük ölüm riski ve yüzde 19 daha az kanser riski taşıyor olduklarını ortaya koydu.

Koşu yapmayı seviyorsanız, hızlı koşmanın size bir faydası olmadığınızı bilmelisiniz. Aksine yavaş tempolu koşmalısınız.  Yavaş koşmak, daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir. Danimarkalı bir araştırma, daha yavaş koşan koşurucuların, Uzun mesafe koşuruculara göre daha düşük bir ölüm oranına sahip olduğunu keşfetti.

4. Oruç Tutmalısınız

Kilo vermek, insülin hassasiyetini artırmak ve kötü kolesterol düzeylerini düşürmek için müthiş bir yoldur. Ancak araştırmacılar bunun aslında bir cankalkan genişleticisi olduğunu düşünüyorlar. Buradaki düşünce, vücut gıda sindirmede veya toksinleri yok etmeye çalışmak yerine meşgul olmadığında ve oruç tutan bir hale geldiğinde "kapanır" ve hücreler kendilerini tamir ettirip yeni kök hücreler oluşturmalarına izin verir.

2015’de yapılan bir araştırma, bir gruba periyodik olarak oruç tutmanın ayda bir kez , beş gün kalorisinin azaltılmasını önerdiklerini belirtti. Altı aya kadar süren bir etki gördüler . Kanser, yaşlanma, diyabet ve kardiyovasküler hastalık için biyolojik belirteçlerin hepsinin açlıktan sonra azaldığı tespit edildi.

5. Gün İçinde Devamlı Oturmayın

Bütün gün iş yerinizde oturuyorsanız, Bu size çok fazla zararlı bir gün geçirmenize sebep olabilir.  Neyse ki günlük egzersiz yaparak bütün gün oturmanın olumsuz etkileriyle savaşabilirsiniz. İş gününüz büyük ölçüde yerleşik ise, çalışma saatleri dışında bir saatliğine ılımlı bir fiziksel aktivite eklenmesi, gün içinde hareket etmemekle birlikte artan ölüm riskini ortadan kaldırabilir.

Gün içinde iş dışında nasıl zaman bulacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Ancak iş yerinde aktif bulunduğunuz yerde sabit durmadan farklı şekillerde buna zaman bulabilirsiniz

Her yarım saatte bir aktif olarak yerinizden kalkıp 2-3 dakika hareket sağlayıp işinize geri dönebilirsiniz. Gün boyunca gerçekten de aktif olmak istiyorsanız, fazladan adımların ek bedeli ile ayakta durma  avantajlarından faydalanmanız gerekmektedir.

6. Uzun Süreli Televizyon İzlemelerinden Kaçının

Gün boyunca çok fazla Tv başında zaman harcamak, saatlerce televizyon izlemek, kanepede yayıldığınız ve yerinizde oturduğunuz anlamına gelir. Televizyonu bir saat ya da daha az izleyen insanlara kıyasla, gece veya gündüz daha fazla saatte televizyon izleyen insanlar, erken ölüm riskinden iki katına çıkarır.  Başka bir araştırma, günde beş saatten fazla TV izlemenin akciğerdeki bir kan pıhtısının ölme riskini arttırdığını bulmuştur.

Devamlı olarak sık sık izlediğinizi fark ederseniz, muhtemelen kaybettiğiniz zamana bir sınır koymanın veya en azından izlerken hareket etmeye başlamanın zamanı geldi. En sevdiğiniz programları yakalamak için kendinize bir yer edinin, örneğin egzersiz anı  ya da akşam yemeği pişirmek gibi daha aktif bir şeyler yaparken televizyonu arka planda tutun.

7. Arkadaşlarınızla Bağınızı Sürekli Tutun

Arkadaşlarınız ve ailen sizi bazen delirtebilir, ancak daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilirler. Harvard Mutluluk Çalışması, güçlü, anlamlı sosyal bağlantıların ve ilişkilerin mutlu hayatların anahtarı olduğunu bulmuştur. Yalnız veya izole edilmiş insanlar, güçlü bir sosyal ağa sahip kişilerden daha yüksek bir ölüm riskine sahiptirler.  Arkadaşlarınız çevrenizde yaşıyorsa, bağlı kalmak için Facebook'u veya diğer sosyal ağları kullanarak bağınızı aktif tutun.

Yapılan bir araştırma, Facebook'taki kişilerin ağda olmayanlara kıyasla yüzde 12 oranında daha fazla ölmekte olduğunu tespit etti.

Bunun nedeni çevrimiçi insanlarla bağlantı kurmanın bir kişinin sosyal destek ağı algısını arttırması ve FOMO ile mücadele etmekle meşgul olduğunuzda bile daha düşük strese yardımcı olması olabilir. Dolayısıyla fotoğraf gönderme ve çevrimiçi arkadaşlarınızla aktif ilişki kurmaya bir şekilde devam edin.

8. Her Zaman Bir Şeyler Öğrenin

Bazıinsanlar için cankurtaranlar doğaldır: akıllı insanlar daha uzun yaşar. Sadece akıllı insanlar daha iyi seçenekler üretmek değildir, aynı zamanda öğrenmenin aslında daha uzun bir ömrü desteklediğini de görebilirsiniz.

Bir çalışmada 3.600'den fazla kişiyle ilgili veriler kullanılmış ve kitap okuyucuları, ortalama olarak, hiçbir kitap okumamış insanlara göre yaklaşık iki yıl daha uzun yaşadığını bulmuşlardır.  Haftada 3,5 saat kadar okumayı kabul edenler, katılımcıların takip edildiği 12 yıl boyunca yüzde 17 daha az ölme olasılığına sahip oldular ; Daha fazla okuyanlar yüzde 22 daha az ölümle karşılaştı.

Birşeyler okumak için daha neyi bekliyorsunuz ?

9. Baharatlar

Hayatınıza küçük bir baharat eklemek, daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir. Bazı biberlerin yemeğinize eklenmesi ölüm riskinizi etkiliyor ve ölüm riskinizi yüzde 13 azalttığı bulunmuştur.

Araştırmacılar, acı biberle ilgili tam olarak ne olduğunu anlamayamamış olsa da, tüm bulgular şimdiye kadar sebzelerde bulunan aktif madde olan kapsaisin'e işaret etmektedir. Antimikrobiyal, biberdeki kapsaisin muhtemelen bakterilere karşı savaşıyor ve bizi sağlıklı tutmaya yardımcı oluyor.

10. Gönüllü olun

Michigan Üniversitesi'nden yapılan bir araştırmada, motivasyon programlarında  gönüllü olan kişilerin gönüllü olmayan insanlardan daha uzun yaşadığını tespit ettiler. Kendini motive etmeye çalışan insanlarda aynı durum görülmemiştir. Gönüllü olarak insanlarla bir şeyler paylaşmalı, kendinizi bu yollarla motive etmelisiniz.

Yerel topluluklara katılmak, yeni insanlarla tanışmak , bize daha uzun yaşamak için kendi rolünü oynamak için yeni dostluklar kurmanın harika bir yoludur.

Benzer Yazılar