Şifalı Bitkiler
Hayıt Tohumu Faydaları Ve Zararları Nelerdir? 18.09.2018

 

Hayıt Tohumu Faydaları

Prostat Kanserini Önlemeye Yardımcı Olur: hayıt tohumu vücudun hormon dengesine yardımcı olmak için doğal ve bitkisel bir ilaç olarak kullanılmıştır. Erkeklerde prostat kanserinin başlamasını engellemek için testosteron hormonu düzeylerini düşürebilmektedir. Bu nedenle yıllar boyunca doğal bir antiandrojen (erkeklik hormonun bazı etkilerinin devre dışı bırakılması) olarak hayıt tohumundan faydalanılmıştır. 

Menopoz Belirtilerini Hafifletir: Progesteron düzeyinin düşük olması menopoz belirtilerini önemli ölçüde etki ettiğine inanılmaktadır. Hayıt bitkisinin ise luteinizan hormonlarının salgılanmasını arttırdığı, böylece progesteron seviyelerini yükselttiği söylenmektedir. Avrupalı bazı doktorların sıcak basması gibi menopozun genel belirtilerini tedavi etmek için hayıt bitkisini önerdiği bilinmektedir. 

Süt Artışına Destek Olur: hayıt çayı vücuttaki prolaktin seviyelerini artırmaya yardımcı olduğu için süt artışı mümkün olabilmektedir. Prolaktin süt üretimini regüle eden bir dişi hormondur. Eğer emziren bir anne iseniz, bu iddiayı destekleyecek hiçbir teyit çalışma olmadığı için kullanmadan önce doktorunuza ya da jinekologunuza danışmanız gerekmektedir. 

Endometriozis (Çikolata Kisti) Problemine İyi Gelir: endometriozis (çikolata kisti) problemi yaşayan kadınlar için hayıt bitkisini tüketmek bir seçim olabilmektedir. Bu bitkinin kullanım alanları zaten genel olarak vücut içindeki çeşitli kimyasal tepkimeleri düzenlemeye yardımcı olma üzerinedir. Bu tarz durumlar için hayıt bitkisinin kullanılacak dozu tedavinin başında kesinleştirilmeli ve uygun miktarlarda düzenli olarak alınmalıdır.

Düzensiz Adet Problemlerini Tedavi Eder: kadınların doğal döngüsünde aylık bazda gerçekleşen menstruasyon dönemi çok önemli bir olgudur. Başka ciddi sorunlara neden olabileceği için ne pahasına olursa olsun dikkatli olmakta fayda vardır. Hayıt bitkisinin kullanımı regl problemlerini tedavi etmek için oldukça etkilidir. Düzensiz adet kanamaları problemi yaşayan kadınlar tedavi için hayıt bitkisinden faydalanabilmektedir.

Terleme Sorununa Yardımcı Olur: hayıt bitkisinin tüketimi terleme sorununa yardımcı olmak için mükemmel bir yöntem olarak görülmektedir. Bu durum için hayıt bitkisi kullanıldığında uygulanabilir miktarlarda alınmalıdır.

Duygu Değişimleri Problemlerine İyi Gelir: kadınlardaki ruh hali değişimlerinin vücutta gerçekleşen kimyasal reaksiyonların bir sonucu olduğu sonucuna varılmıştır. Bazen bu ruh halleri değişimi baş ağrılarına da neden olabilmektedir; bu nedenle tedavi edilmesi gerekmektedir. Hayıt bitkisi kürü ruh halleri problemlerini tedavi etmek için oldukça yararlıdır. Bitkinin düzenli kullanımında birkaç gün içinde bile sonuçları gözlemlenebilmektedir.

Hormon Düzeylerini Dengeler: hayıt bitkisi hormonların olması gereken düzende kalması için yardımcı olabilmektedir. Vücuttaki dengeli hormon üretimini yönetmek için hayıt bitkisi tüketimi ideal olarak kabul edilmektedir.

Cinsel İsteksizliğe Yardımcı Olur: aşırı olarak cinsel isteksizlik problemlerinden muzdaripseniz hayıt bitkisi tüketimini tercih ederek bu durumu azaltabilir ya da dengede tutabilirsiniz. 

Antioksidan Özelliklere Sahiptir: hayıt otu vücutta dolaşan serbest radikalleri yok eden birkaç antioksidan özellik içermektedir. Bu serbest radikaller hücresel düzeyde oksidatif stresten sorumlu olabildiği gibi erken yaşlanma ve kanser de dâhil olmak üzere vücutta bazı hastalıklara sebep olmaktadır. Bunun gibi durumları hayıt çayınızı keyifli bir şekilde tüketerek bastırabilirsiniz.

Adet Öncesi Sendromları Azaltmaya Yardımcı: kadınlarda uygunsuz prolaktin üretimi göğüs hassasiyetine ve bunun gibi diğer PMS belirtilerine neden olabilmektedir. Hayıt bitkisinin ise hipofiz bezindeki prolaktin üretimini bastırdığı; bu nedenle PMS belirtilerinde azaltma yaşattığına inanılmaktadır. Yapılan çeşitli araştırmalar, hayıt tohumunun göğüslerde hassasiyet, baş ağrısı ve irritabl duygu durumlar gibi PMS belirtilerini azaltmaya yardımcı olduğu sonucuna varılmıştır.

Miyom Oluşumunun Engellemesine Yardımcı Olur: rahim miyomlar kanserli olmayan tümörlerdir ve rahim duvarları içinde oluşmaktadır. Değişik boyutlar ve şekillerde olan bu miyomların yaşattığı rahatsızlık semptomları farklı hallerde kendini göstermektedir. Miyom oluşumunu önlemek ve azaltmak için en önemli yol dengeli bir hormon sistemini sağlamaktır. Hayıt tohumunda ise hormon dengesi için progesterona yardımcı olabilmektedir.

Sivilce ve Akne Oluşumunu Engeller: hormon dengesizlikleri ve ruhsal dalgalanmalar yaşıyorsanız bunlar akne oluşumuna neden olabilmektedir. Eğer, özellikle çene bölgesinde aylık akne saldırılarına uğruyorsanız, hayıt bu tür sivilce ve akneler için doğal bir ilaç olabilmektedir. Hayıt hormon dengesizliğini gidererek kadınlardaki akne oluşumunu engelleyebilmektedir. Yapılan ön çalışmalarda, hayıt bitkisinin hormon etkilerini düzenleyerek premenstrüel sivilce oluşuma engel olduğu ortaya çıkmıştır. 

Doğurganlığa İyi Gelir: Hayıt bitkisi düşüklere neden olan progesteron hormonun yüksek olması gibi hormonsal düzensizlikleri gidererek doğurganlığa yardımcı olabilmektedir. Ayrıca, rahmin iç tabaka bölgesindeki endometrial hiperplazi üretiminin artması nedeniyle oluşan hücrelerin aşırı büyümesi durumunu engellemekte, bunların rahim kanseri ile sonuçlanmasını önlemektedir. 

Hayıt Tohumu Zararları 

Gebelikte  Tüketilmemeli: Hayıt tohumu özellikle hamile kadınlara ve emziren kadınlara tavsiye edilmiyor. Çünkü hayıt tohumunun hormonlara etki edebilme gibi bir özelliği var. Bu da hem anne için hem de bebek için hiç de hoş olmayan sonuçlara neden olabilir. Anne ve bebek sağlığı için bu dönemlerde hayıt tohumu tüketiminden uzak durmakta fayda var.

Östrojen Düzeylerini Etkileyebilir: Miyom, rahim kanseri, yumurtalık kanseri ya da meme kanseri gibi hormona duyarlı rahatsızlıklarda hayıt tohumu tüketilmesinin östrojen düzeyleri üzerinde doğrudan etkisi var. Bu yüzden hormona duyarlılık durumlarında hayıt tohumu tüketilmesi uzmanlar tarafından kesinlikle tavsiye edilmiyor. Hatta bütünüyle kanser hastalığında hayıt tohumunu tüketmemek gerekebilir.

İlaçlarla Etkileşime Girebilir: Hayıt tohumunun içerisinde beyni de etkileyebilecek olan bazı kimyasallar yer alıyor. Bu sebeple özellikle parkinson hastalarının hayıt tohumunu kesinlikle tüketmemesi gerekiyor. Çünkü hayıt tohumu, parkinson hastalığının tedavisi için kullanılan ilaçlar ile etkileşime geçip beklenmeyen bazı zararlar ortaya çıkartabiliyor.

İlaçlı Psikolojik Tedavi Sürecini Aksatabilir: Hayıt tohumu yalnızca parkinson hastaları için değil şizofreni ya da başka herhangi bir psikotik bozukluğu olan ve bunun için ilaçlı tedavi gören hastaların da uzak durması gereken yiyecekler arasında yer alıyor. Çünkü hayıt tohumu vücutta dopamin adı verilen kimyasal bir etki yaratabiliyor. Ancak ilaçlı psikolojik tedavilerde ruhsal bozuklukları azaltmak için kullanılan ilaçlar vücuttaki dopaminin azaltılması amacını taşır. O nedenle böyle bir durumda eğer hayıt tohumu tüketirseniz tedavinizde bir dengesizlik ortaya çıkabilir. Kullanmamanızı öneririz.

Erkeklerde Cinsel Zayıflamaya Neden Olabilir: Hayıt tohumu özellikle kadınlara isteği arttırdığı için önerilebiliyor. Ancak bu durum erkeklerde tam tersi bir etki gösteriyor. Yani hayıt tohumu tüketen erkeklerde cinsel istek azalabiliyor. Bu sebeple çok ihtiyaç duymadıkları müddetçe erkeklerin hayıt tohumu tüketmesi tavsiye edilmez. Çünkü pek çok erkek hayıt tohumu tüketimi ile cinsel yaşamlarının zarar görmesinden dolayı rahatsızlık duyabiliyor.

Mide Sorunlara Ortaya Çıkabilir: Çok yaygın olmasa da fazla miktarda hayıt tohumu tüketilmesi halinde kişide çeşitli mide rahatsızlıkları meydana gelebiliyor. Özellikle hastalarda mide bulantısı şikayetinde bir artışa neden olabiliyor. Aynı şekilde hali hazırda gastrit ya da ülser gibi mide rahatsızlığı olan kişilerin de hayıt tohumu tüketmeden önce dikkatli olmasında fayda var.

Uyku Problemleri Baş Gösterebilir: Eğer düzenli uykuya herkesten çok ihtiyacı olan bir yaşantınız var ise hayıt tohumu tüketmeden önce bir kez daha düşünmenizi tavsiye ederiz. Çünkü hayıt tohumu uyku problemlerini de beraberinde getiriyor. Aynı zamanda düzenli uyuyamayan kişilerin vücutlarında zaman içinde başka rahatsızlıklar da ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle dikkatli olmakta ve kontrollü şekilde hayıt tohumunu tüketmekte fayda var.

Kilo Artışı Yaratabilir: Çok yaygın görülen bir etki olmasa da düzenli olarak hayıt tohumu tüketilmesi halinde kişide kilo artışı gibi sorunlar meydana gelebiliyor. Özellikle kilo vermek ya da formunuzu korumak gibi bir endişeniz var ise hayıt tohumu tüketirken dikkatli olmanızda ve tavsiye edilen miktarları aşmamanızda yarar var.

Tüp Bebek Tedavisini Deneyenlere Tavsiye Edilmez: Hamileler ve emziren kadınlar kadar tüp bebek tedavi yöntemini deneyen kişilerin de bu süreçte hayıt tohumu tüketmemesi öneriliyor. Çünkü hayıt tohumu tüketimi tüp bebek tedavi yöntemini engelleyen etkilerde bulunabiliyor. Yine de her zaman kullanmadan önce bir doktora danışmakta ve onayını almakta fayda var.

Karıncalanmalara Neden Olabilir: Çok fazla miktarda hayıt tohumu tüketilmesi halinde meydana gelebilecek rahatsızlıkların başında vücutta karıncalanma görülmesi geliyor. Bununla beraber kaşıntı, vücutta döküntüler, şiddetli ve ara ara gelen baş ağrısı ve sivilce görülme ihtimali de oluyor. O sebeple hayıt tohumunu kesinlikle çok fazla miktarda tüketmemek ve bu etkilerden herhangi bir tanesi görüldüğünde hemen tüketimi sonlandırıp bir doktora ya da hastaneye başvurmak gerekiyor. Düzenli kullanılacağı zaman da mutlaka bir doktorun ya da uzmanın tüketim tavsiyesine uyarak tüketilmesi gerekiyor.
 

Benzer Yazılar