Beslenme
Zencefil Çayının Faydaları Nelerdir? Zencefil Çayı Ne işe Yarar? 30.10.2020

Bugüne kadar çayların, kilo vermede etkili olduğuna dair fazlaca bilgiye rastladık. Kiraz sapı çayının zayıflatma etkisi, yeşil çayın ödem atma özelliği gibi pek çok başlık da gözümüze çarptı. En az onlar kadar etkili olduğu söylenen çaylardan birini kaleme alacağız bugün; zencefil çayı. Zencefil son yıllarda sofralarımızda daha çok yer eden bir gıda. Pek çok faydası bulunuyor. Örneğin bir çay kaşığı rendelenmiş taze zencefili 1 litre suya katıp gün içinde tüketmek hem sağlığa fayda sağlıyor hem zayıflamaya yardımcı oluyor. Bugün sizlere zencefil çayından bahsedeceğiz. Zencefil çayının faydaları ile başlayalım yazımıza.

Zencefil çayı faydaları

Zencefil çayı pek çok hastalığın tedavisinde etkilidir. Hazımsızlıktan boğaz ağrısına kadar her derde devadır da diyebiliriz hatta. Zencefilin bilimsel adı Zingiber officinale. Bu bitki zayıflamadan mide bulantısına, gaz sancısından kronik rahatsızlıklara kadar pek çok fayda sağlıyor. Şimdi gelin zencefil çayının faydalarını birkaç madde ile özetleyelim.

·         Mide bulantısına iyi gelir

·         Sindirim sistemi sorunlarında etkilidir, sindirimi rahatlatır.

·         Baş dönmesine etkili olduğu söylenir

·         Özellikle gaz sancısı gibi rahatsızlıklara iyi gelir

·         Kronik ağrıları azalttığı yönünde görüşler vardır

·         Kas ağrılarını dindirir

·         Romatizma ağrılarına iyi geldiği söylenir

·         Solunumun yollarını rahatlatır böylece rahat bir nefes alma sağlar.

·         Bazı alerjik reaksiyonlara etkilidir

·         Kış mevsiminin yaklaşmasıyla oluşabilecek soğuk algınlığına etkilidir

·         Kan şekerinin dengelenmesini sağlar ve aynı zamanda kan dolaşımını güçlendirir

·         Hazımsızlığa iyi gelir

·         Regl döneminde adet sancılarını hafiflettiği düşünülür

·         Ateş düşürme özelliği olduğuna dair görüşler vardır

Zencefil çayı nasıl yapılır?

Zencefil çayı piyasada hazır olarak da satılır ancak evde kendiniz de yapabilirsiniz. Zencefil çayı hazırlamak için öncelikle kullanacağınız miktarda zencefilin kabuklarını temizleyin. Hazırladığınız iyi suyu kaynatın ve soyulmuş zencefilleri dilimler halinde doğrayın, kaynamış suya atın. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 15 – 20 dakika kadar bekletin. Sonra zencefil dilimlerini süzün ve çayınızı bardaklara oyun. Tatlandırmak için limon dilimleri ya da baldan da destek alabilirsiniz; zencefilli limonlu çay sizi oldukça rahatlatacaktır.

Zencefil çayı zararları

Her ne kadar faydaları çok olsa da zararlarını da gözden kaçırmamak lazım. Zencefil çayının yan etkileri nadir de olsa görülür. Eğer fazla tüketirseniz ishal gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz. Yanı sıra göğsünüzde yanma hissi oluşabilir ya da ağzınızda tahriş olabilir. Mide rahatsızlığınız varsa midenizde yanma oluşturabilir. Sindirime fayda sağlasa da tezat olarak bazı durumlarda gaz sıkıştırmasına da neden olabilir. Zencefil çayı genel olarak faydalı çaylardan olsa da doktorunuzun onayı ile kullanmanızda yarar olacaktır. Örneğin eğer safta taşınız varsa zencefil çayı sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle zencefil çayının size uygun olup olmadığını öğrenmek için mutlaka doktorunuza danışın.

Zencefil çayı zayıflatır mı?

Zencefilin genel olarak zayıflattığına dair görüşler var. Örneğin detoks suyunun içine bir çay kaşığı zencefil suyu katılabilir ve bağırsakların hareketlenmesi sağlanabilir. Zencefilin küçük bir miktarı rendelenip suya da karıştırılabilir. Zencefil kilo vermeyi sağlasa da çok fazla tüketmek de zararlı. Ayrıca zencefil tek başına zayıflatmaz; zencefil sadece mevcut diyetinize bir destek üründür. Hiçbir ürünün tek başına zayıflatma etkisi olmaz, bu tarz faydalı ürünleri diyetinize ekleyebilirsiniz. Her ne amaçla kullanacaksanız, zencefili tüketmeden önce doktorunuza danışmayı ihmal etmemenizi yeniden hatırlatmış olalım.

Benzer Yazılar