Beslenme
Kilo Verirken Yapılan Hatalar 28.10.2020

Kilo sorunu olan herkesin ortak bir paydası var; hızlı kilo verme. Kilo verme hızımız ne kadar fazla olursa, verdiğimiz kilonun da o kadar etkisi büyük olur inancı bizi kimi zaman yanlış yönlere itebiliyor. Aç kalarak, saatlerce spor yaparak, sudan başka bir şey içmeyerek ya da zayıflama çaylarından, detoks sularından medet umarak aylarımızı boşa harcayabiliyoruz. Evet, belki söylerken biraz acı olabilir ancak hızlı kilo vermek marifet değil. Verilen kiloyu sağlıklı vermek mühim olan. Diyete başlar başlamaz ilk yaptıklarımızın başında ekmeği kesmek olur. Ekmek kesersek hızlı kilo vereceğimize inanırız çünkü. Detoks sularına kapılırız kimi zaman da. Gün boyu saatler süren açlığımızı içtiğimiz aromalı sularla gidermeye çalışırız. Şunu unutmamak gerekir ki diyet yapmak bir ekip işidir; mideniz ve beyniniz de başroldedir. Sadece ekmek keserek kilo vermeniz sağlıklı olmayabilir çünkü vücudun karbonhidrata da ihtiyacı vardır. Detoks suları ya da zayıflama çayları türevi şeyler “tek başına” sağlıklı olmaz, etki de etmez. Önemli olan doğru bir diyet listesi ve egzersiz programı eşliğinde hareket etmek. Hep ekmekten, detoks sularından, şok diyetlerden bahsettik peki başka neler var? Diyet yaparken, kilo verme sürecinde en sık yapılan hataları sizin için derledik.

1 -   Öğün atlamak

Ne kadar aç kalırsak o kadar kilo veririz mantığının işlemediğini kabul edelim. Burada önemli olan kiloyu yağlardan vermek. Kastan verilen kilo ya da atılan ödem kilo kaybı sağlar ancak vücudumuzda incelme gözle görülür olmaz. Eğer güzel bir incelme ve sağlıklı kilo verme istiyorsak bu durumda öğün atlamak yerine her öğünü en sağlıklı şekilde geçirmek gerekir.

2 -   Ekmeği kesmek

Yukarıda da açıkladığımız gibi. Ekmeği keserek kilo verme sürecini büyük oranda etkilemek zor olur. Önemli olan karbonhidratı da proteini de dozunda alabilmek. Ekmeği kesmek yerine ufak yer değişimleri yapabilirsiniz. Örneğin beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edebilirsiniz. Pirinç yerine de bulguru seçebilirsiniz. Kepekli bulgur sizi hem tok tutar hem de karbonhidrat ihtiyacınızı karşılar.

3 -   Su içmemek

Ödem atmanın en iyi yolu su içmek. İçine farklı aromalar katabilirsiniz böylece su içmeyi keyifli bir hale getirmiş olursunuz. Burada en dikkat etmeniz gereken şey suyu olabildiğince çok içmek. Bazen kilonun ödem yaptığına dair hurafeler dolaşıyor olabilir ancak bunların gerçeklikle bir ilgisi yoktur. Aksine su içmek, en iyi ödem atma seçeneklerinden biridir.

4 -   Ölçü hesabı yapmamak

En basitiyle örneklendirelim. Hemen hemen her diyette salata önerilir. Ancak salata önerildi diye kocaman bir tabak yemeniz anlamına gelmiyor. Örneğin bol salata yemeliyim mantığıyla yaklaşıp yarım kilo domates yerseniz kilo almanız kaçınılmaz olacaktır. Ceviz sağlıklı bir kuruyemiştir örneğin; çok da faydalıdır. Ancak faydalı diye bir avuç ceviz yerseniz yine kilo alırsınız. Mutlaka ölçümlemeyi iyi yapmalısınız. Nasılsa sağlıklı gıda mantığıyla fazladan tükettiğiniz her ürün tartıda da size fazladan bir sonuç gösterebilir.

5 -   Şok diyetler yapmak

       Şok diyet, 1 haftada 5 kilo verdiren diyet, hızlı zayıflatan diyet ve benzeri gibi kürler. Eğer belirli bir kilo verildiyse ve vücut kendini korumaya alıp kilo vermeyi durdurduysa bazı kısa süreli kürler ile vücut şaşırtılabilir ancak bu sürekli şok diyet yapmak demek değildir. Vücudumuzu zaman zaman şaşırtmamız önemli ki kendini sıkıp kilo vermeyi durdurmasın. Ancak yapılan şok diyetler sağlığınız için ciddi tehlike olabilir. Tansiyon, böbrek ya da kalp hastalığı gibi rahatsızlıkları olanların kaçınması gereken diyet türlerindendir şok diyetler.

6 -    Diyet ürünleriyle zayıflamaya çalışmak

Diyet olan her ürün yararlı değildir bunu bir not edelim. Diyet ürünlerin kalorisi elbette düşüktür ancak çok yemeniz anlamına gelmez. Örneğin bir paket diyet bisküvi yediniz. Bu bazen bir çikolata ile aynı kaloriye sahip olabilir! Diyet ürünlerde de porsiyon çok önemlidir. Fazla tüketimi, kilo artışına neden olabilir.

7 -    Diyet içecekler içmek

Asitli diyet içeceklerinin zararlı olduğuna dair bazı görüşler var. Her gün tüketmek hem sağlık hem diyet açısından olumsuz sonuçlar doğurur. Sınırsızca tüketilen her gıdada olduğu gibi asitli içecekleri de sırf diyet diye aşırı tüketmek şüphesiz kendinize vereceğiniz en büyük zararlardandır.

8 -   Diyet listesini hiç değiştirmemek

Aslında yukarıda birkaç cümle ile bahsetmiştik. Vücudumuz öyle bir mekanizma ki… Her şeye alışabiliyor, istemediğini reddedebiliyor, strese girdiğinde kendini kitliyor ve daha pek çoğu… Yetersiz ve dengesiz beslenme neticesinde vücut kendini sıkabiliyor ve kilo verme durabiliyor. Sadece protein ağırlıklı beslenmek ya da sadece çorba veya sebzelerin tüketildiği diyetler kısa sürede hızlı kilo verdirse de uzun vadede verilen kiloların geri alınmasına da yol açabiliyor. Vücuda verdiği zarar da cabası! Diyet listenizi 2 haftada bir değiştirmenizde yarar var. Örneğin bir hafta ara öğününüze taze meyve koyduysanız öbür hafta sağlıklı kuru meyve ekleyin. Protein ağırlıklı besleniyorsanız, bir süre sonra aralara sebze serpiştirin. Bazı değişimlerle vücudunuzu şaşırtmak ve alıştığı düzeni bozmak gerekebilir.

9 -     Zayıflama yolculuğumuzda destek almamak

Her işi uzmanına bırakmak lazım değil mi? Bazı durumlarda bilmediğimiz şeyler olabilir ya da diyetimize fayda sağladığını düşündüğümüz şeyler aslında zarar verebilir. Öncelikli olarak işin uzmanına görünmek ve vücut tipimizin analizini yaptırmamız gerekir. Her diyet listesi her kişiyle uyumlu değildir; birinde etkili olan ötekinde olmayabilir. Bünyeniz için doğru olanı öğrenmek gerekir ki bunun doğru adresi de mutlaka uzmandır. Diyet yaparken mutlaka alanında uzman bir doktordan destek almanızı ve kulaktan dolma bilgilerle zayıflamaktan kaçınmanızı öneririz.

Benzer Yazılar