Beslenme
Yeşil Elma Detoksu Nedir? Yeşil Elma Zayıflatır mı? 21.10.2020

Konu zayıflamak olunca geniş bir yelpaze çıkıyor karşımıza. Her yeni gün yeni kürlere uyanıyoruz desek yeri. Alıç sirkesiyle zayıflama, elma sirkesiyle zayıflama, zayıflama çayları, zayıflama kürleri derken pek çok seçenek çıkıyor karşımıza. Bugün o seçeneklerden birini kaleme alıyoruz; yeşil elma detoksu. Öncelikle detoks ne demek kısaca değinelim.

Detoks nedir? Detoks yapmak ne işe yarar?

Detoks aslında vücudumuzdaki fazlalıklardan arındığımız kısa süreli programlara denir. Diğer bir deyişle vücudumuz aldığımız toksinlerin dokularımıza zarar vermeden atılmasına detoksifikasyon denir. Detoksifikasyon, kısaca detoks olarak bilinir. Vücudumuzda iki farklı detoks sistemi bulunur; antioksidasyon sistemi ve karaciğerin detoksifikasyon sistemi. Detoks için genelde ideal dönem kışın yorgunluğunu attığımız ilkbahar mevsimi ve yazın etkilerini aza indirgediğimiz sonbahar mevsimi olabilir. Detoks denince akla gelen ödem atıcı detoks suları olsa da aslında detoks bir arınma sisteminin bütünüdür. Yiyecekleri iyice çiğnemek, akşam yemeğinden sonra sadece bitki çayı tüketmek, buharda pişmiş sebze ve yeşillikler tüketmek ya da düzenli spor yapmak da detoks uygulamasının kalemlerini oluşturur. Bugün konumuz detoks türlerinden biri olan yeşil elma detoksu. Son zamanlarda oldukça popüler. Kendisini “yeşil elmayla zayıflama” ya da “mucize zayıflama kürü” gibi iddialı başlıklar altında bir hayli görüyoruz. Peki nedir bu yeşil elma detoksu gelin birlikte inceleyelim.

Yeşil elma detoksu nedir?

Yeşil elma, kalorisi düşük bir meyve türüdür. Metabolizma hızlandırma özelliğine sahiptir bu nedenle yağ yakımı konusunda önemli rol oynar. Kabuklarını soymadan yapabileceğiniz yeşil elma detoksu ile kilo verme sürecini hızlandırabilirsiniz. Ancak kimi bünyelerde, özellikle insülin direnci varsa elma açlığa da neden olabilir. Bu tezat etki hep bir tartışma konusudur zaten. Elma için tok tutar diyenler de var elmanın acıktırdığını savunanlar da. Bünyeye göre açlık, tokluk meselesi bir hayli değişiyor. Yeşil elma detoksu için ihtiyacınız olan malzemelere gelince…

Yeşil elma detoksu için malzemeler:

·         1 adet orta büyüklükte yeşil elma

·         1 yemek kaşığı kadar yeşil çay

·         7-8 dal maydanoz

·         1 adet orta boyu limon

·         4-5 adet karanfil

·         2 adet çubuk tarçın

·         4-5 adet karanfil

·         1 tatlı kaşığı elma sirkesi

·         Taze zencefil (fındık büyüklüğünde olabilir)

·         1 litre su

Yeşil elma detoksu tarifi

Şimdi gelelim yeşil elma detoksu nasıl yapılır öğrenmeye. Öncelikle tencerede suyu kaynatarak işe başlayın. Elmaları kabuklu olarak dilimleyin ve kaynayan suyun içine atın. Limonları dilimleyin ve üzerine ekleyin. Ardından karabiberi, yeşil çayı ve taze zencefili de suya ilave edin. 5-6 dakika kadar bu şekilde kaynatın. Tencerenin kapağını açın ve çubuk tarçın, karanfil ve maydanoz yapraklarını ekleyin. Ortalama 5 dakika kadar kaynatın ve çayı süsün. Son olarak elma sirkesini ekleyin. Detoks suyunu bir sürahiye aktarın ve ılınmasını bekleyin.

Detoks yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Yeşil elma detoksunu her gün yapmamalısınız. Haftada bir kez yapabilirsiniz ancak 1 ayın sonunda ara vermelisiniz. Hazırladığınız bu detoks suyu aynı zamanda tok tutma özelliğine sahip. Yemeklerden önce 1 bardak içerseniz daha az yemenizi sağlayabilir. Yeşil elma detoksuyla kaç kilo verilir sorusunun yanıtı kişinin metabolizmasına, yaşına ve kilosuna bağlı olarak değişir ancak ortalama 1 ayda 6 kilo gibi bir rakam verebilirsiniz.

Önemli not: Detoks suları her ne kadar vücuttan zararlı öğeleri atmak için yapılsa da aynı zamanda zararları olan da bir kürdür. Örneğin kronik rahatsızlığınız varsa, şekeriniz, insülin direnciniz, tansiyonunuz, böbrek hastalığınız ve benzeri rahatsızlıklarınız varsa bırakın fayda sağlamayı oldukça zararlı da olabilir. Bu nedenle yeşil elma detoksu ve benzeri gibi kürleri uygulamadan önce size uygun olup olmadığını öğrenmek için önce doktorunuza başvurun. Kulaktan dolma bilgilerle değil doktordan öğrendiğiniz “bünyenize uygun” kürler ile sağlığınızı koruyun.

Benzer Yazılar