Şifalı Bitkiler
Kereviz Sapı Suyunun Faydaları Nelerdir? 14.03.2021

Kereviz suyu detoksu, kereviz sapı suyu, kereviz sapı suyu detoksu derken karşımıza farklı isimlerde kereviz detoksları çıkıyor. Kereviz sapı suyu detoksu için “ünlülerin zayıflama sırrı” desek hiç de yanılmış olmayız zira kereviz sapı suyu ile zayıflayanların sayısı bir hayli fazla. Hayatımızdaki sebzeler yalnızca çiğ olarak değil suyu sıkılarak da tüketilebiliyor. Özellikle son yıllarda hazırlanan yeşil sebze suları ya da yeşil renkli detoks suları bunun en iyi örneklerinden biri. Öncelikle şu konuda emin olmak gerekir; hiçbir detoks içeceği, hiçbir besin ya da içecek tek başına zayıflatmaz. Mutlaka sağlıklı beslenme ve spor eşliği gereklidir. Detoks suyu ile kısa sürede kilo vermek mümkündür ancak bu ancak ödemin atılmasına yarayacaktır. Kilo vermenin önünde en büyük engellerden biri ödemdir ve ilk başta ödemin gitmesi büyük katkı sağlar özellikle moral olarak. Ancak günün sonunda esas odak noktamız mutlaka yağdan kilo vermek olmalıdır. Yağdan verilen kiloların geri alımı daha zordur ve yağdan verilen kilolar vücut şeklinde ciddi değişiklikler sağlar. Kastan kilo vermenin tek etkisi tartı üzerinde giden kilolardır ancak uzun vadede sağlıklı yaşama geçmek için öncelikli hedef yağdan kilo vermektir. Yazının başında ödem, yağ ve kas kaybı arasındaki farkı anlatmak istedik çünkü kür halinde içilen kereviz sapı suyu da ödemin önemli ölçüde azalmasına yol açacaktır. Kereviz sapı suyu, son yılların popüler kürlerinden biridir. Kereviz tadını sevenler için lezzetli bir aromadır ancak çoğu kişi için pek de lezzetli geldiği söylenemez. Kereviz sapı suyunun amacı vücutta ödem atımını destelemektir. Yağdan kilo verdirir gibi bir iddiada bulunmak doğru olmaz. Ancak sağlıklı beslenme ve sporun eşlik ettiği bir düzen mutlaka kilo vermenizi destekleyecektir. Kereviz sapı suyu nedir kısaca bahsedelim sonra faydalarına değineceğiz.

Kereviz sapı suyu nedir?

Kereviz, pek çok ülkenin mutfağında yer alan sağlıklı bir sebze türüdür. Köklü bir sebzedir bu sayede hem kökünden hem yapraklarından şifa elde edilir. Kereviz, diyet yapanların önemli bir besin kaynağıdır. Sadece sebzenin kendisi değil, suyu ve yaprakları da faydalıdır. Kereviz son yıllarda süper gıda olarak soframızda yerini aldı. İnflamasyon, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi pek çok sorunla savaştığı düşünülüyor. Kereviz aslıda havuç ailesinin bir mensubudur. Sadece kendisinde değil aynı zamanda tohumlarında da bol miktarda vitamin, mineral ve antioksidan bulunur. Kerevizde yüksek oranda K vitamini bulunur. Yanı sıra B-2 vitamini, B- 6 vitamini ve C vitamini bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir. Folat, potasyum, manganez ve lifler bakımından da zengindir. Kereviz aynı zamanda kalori ve şeker bakımından düşüktür bu nedenle sağlıklı beslenme tarafında büyük katkı sağlar. Kerevizin sadece kendisi değil suyu da oldukça faydalıdır. Özellikle son yıllarda kereviz suyu içmenin insanlara büyük katkılar sağladığı düşünülür. Kereviz sapı suyunu damak tadınıza uygun bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Kereviz sapı suyu tarifine geçmeden önce, kereviz sapı suyunun faydalarına kısaca değinelim.

Kereviz sapı suyunun faydaları

Kereviz sapı suyu içenler, bu sudan çok fayda sağladıklarını söylerler ancak kereviz sapı suyu herkes için mükemmel bir seçim midir ya da herkeste şahane etkiler mi yapar bu ayrı bir tartışma konusu. Çünkü işin içine kilo verme girince her bünye kendine özgüdür. Kimine şahane bir ara öğün alternatifi olan elma, bir diğerinde aşırı acıkmaya yol açabilir. Bu nedenle diyet kulaktan dolma bilgilerle değil mutlaka kişi özelinde doktora danışılarak yapılması gerekir. Şimdi gelelim kereviz sapı suyunun faydalarına…

1 -      Kalp sağlığını korur

Kereviz sapı, içeriğinde onlarca minerali barındırır. Bu mineraller kalbe giden damarları temizler ve bu sayede kalp sağlığını korumayı destekler. Kereviz sapı suyunun damar tıkanıklığını önlediği de düşünülür.

2 -      Tansiyonu dengeler

Özellikle diyet sırasında en dikkat edilmesi gereken şeylerden biri tansiyondur. Bazı besinler tansiyon düşüklüğüne ya da tam tersi tansiyon yükselmesine neden olabilir. Örneğin yeşil çay genellikle diyette tüketilmesi faydalı olan çaylardandır ancak bazı bünyelerde tansiyon sorunlarının oluşmasına neden olabilir. Kereviz sapı suyunun ise tansiyonu dengelediği söylenir. Kanın damara yaptığı basıncı dengeler bu sayede tansiyon sorununun oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Düzenli olarak kereviz sapı suyu içmek, tansiyon iniş çıkışlarını engelleyebilir.

3 -      Sinir sistemini korumaya yardımcı olur

Özellikle beyin hücrelerini koruduğu söylenen kereviz sapı suyu aynı zamanda sinir sistemini de kontrol altına alabilir. Kereviz sapı suyunun antioksidan etkili olduğu bilinir ve bu sayede sinir sistemi üzerinde fayda sağlar. Sinir uçlarını uyardığı ve dikkat dağınıklığı ya da kaygı gibi durumları azalttığı söylenir.

4 -      Bağırsak dostudur

Bağırsakların düzenli olarak çalışması, diyet yaparken en önemli şeylerden biridir. Kereviz sapı suyu da tam bu düzeni etkiler. Bağırsaklarda oluşan parazitleri temizler ve kabızlık ya da ödem gibi sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olur. Her gece yatmadan önce içilen bir bardak kereviz sapı suyu, güne daha rahat bir başlangıç yapmanıza katkı sağlayabilir.

5 -      Hormon dengesini düzenler

Kereviz sapı suyunun hormonlar arasında olumlu etkilere sahip olduğu söylenir. Bu etkiler sayesinde özellikle üreme hormonlarına fayda sağladığı düşünülür. Düzenli kereviz sapı suyu içmenin hormonlar üzerinde olumlu etki yarattığı söylenir.

6 -      Kan şekerini düzenler

Kan şekerinin belirli bir düzeyde olması sağlık için önemlidir. Kereviz sapı suyu, kan şekerini düzenleyebilir ve ani düşüşleri ya da çıkışları önleyebilir. Kan şekeri düşmesi sonucunda acıkma, yorgunluk ya da uyku hali belirir ancak kereviz sapı suyu bu tarz durumların oluşmasını önleyebilir.

Kereviz sapı suyu cilde faydaları

Kereviz sapı suyunun aynı zamanda cilt üzerinde de pek çok olumlu etkisi görülür. Özellikle egzama, tahriş ya da sivilce gibi sorunların önüne geçtiği söylenir. Antioksidan bir özelliğe sahiptir bu sayede cilde zarar veren, cildin yıpranmasına neden olan maddelerin vücuttan doğal yollarla atılmasını destekler. Zararlı maddelerden arınan vücut, cilt yüzeyinde de aydınlanma sağlayacaktır. Cilt üzerinde oluşan kaşınma, soyulma, şişlik ya da iltihap gibi sorunların da oluşumunu önler. Kereviz sapı suyu içilerek ya da cilde sürülerek de bu tarz sorunlar engellenebilir. Ancak kereviz sapı suyunu cildinize uygulamadan önce mutlaka doktora danışmanızda yarar olacaktır.

Kereviz sapı suyu nasıl yapılır? Kereviz sapı suyu tarifi

Şimdi gelelim işin “nasıl yapılır?” kısmına. Yaklaşık 2-3 adet kereviz sapı, 1 tutam maydanoz, 1 adet limonun suyu, 3 su bardağı kadar içme suyu ihtiyacınız olan malzemeler. Tüm bu malzemeleri blender’dan geçirin ve yeşil bir su elde edin. Sabahları aç karnına taze taze hazırlayıp tüketebilirsiniz. Yalnız sürekli kereviz sapı suyu içmek de faydalı değildir; azı karar çoğu zarar mantığı her besinde ve içecekte geçerli. Kereviz sapı suyu kürünü en az 7 gün en çok 21 gün yapabilirsiniz.

Kereviz sapı suyu, doğal özlerden elde edilen ve faydalı içeriğe sahiptir bir içecek ve sebzedir. Ancak günün sonunda her bünyeye aynı etkiyi göstermeyebilir. Bu nedenle kereviz sapı suyunu diyet listenize ya da beslenme rutininize eklemeden önce mutlaka doktorunuza danışın ve sizin için uygun olup olmadığını öğrenin. Bu sayede olası yan etkilerin de önüne geçmiş olursunuz.

Benzer Yazılar