Şifalı Bitkiler
Damar Otu Nedir? Damar Otunun Faydaları Nelerdir? 29.05.2019


İçeriğindeki Etken Maddeler


B ve C Vitamini
Rezin
Kalsiyum
Fosfor
Nişasta
Demir
Uçucu Yağlar
Protein


Akciğer Dostunuz

Geçmişten bugüne astım hastaları bıldırcın yumurtasından şifa bulmaktadırlar. Bunun nedeni bıldırcının doğada bulunan damar otunu yemesi ve etken maddelerin yumurtaya geçmesidir. (Bu özellik çiftliklerde yetiştirilen ve marketlerde satılan bıldırcın yumurtalarında bulunmaz.)

Yeni araştırmalar sonucu içeriğindeki tanenler ve aucubinin iltihap giderici ve antibakteriyel etkileri ile ağız, boğaz ve üst solunum yollarının iltihabı hastalıklarında kullanıldığını göstermektedir. Özellikle üst solunum ağız-boğaz iltihaplarında mukoza üzerine yayılan ve yapışan musilaj (zamksı) maddenin etkili olduğu anlaşılmıştır. Antihepatotoksik etkisi kanıtlanmış olup bu etki silimarinden daha güçlüdür. Balgam, öksürük, boğmaca, bronşiyal astım ve akciğer tüberkülozunda etkili olabilmektedir. Nefes darlığında, bronş genişletici olarak kullanılabilir. Türkiye'de çok eski zamandan bugüne bu bitkinin lapası çıbanların üzerine bağlanır ve ertesi gün bu çıbanın patlaması ve irin'in dışarı akması sağlanırdı.

Sırbistan'da Novi Sad Üniversitesinde, damar otu anti-inflamatuar etkisi incelenmiş ve kalp-damar hastalıkları üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı tavsiye edilmektedir. Ankara'da Gazi Üniversitesi'nde damar otu geleneksel tıpta karaciğer hastalıklarına karşı koruyucu etkileri incelenmiş, karaciğer üzerinde lipit peroksidasyonunu önlemek ve lipit peroksidasyonunun yarattığı hasardan karaciğeri korumak için kullanılabileceği saptanmıştır. AST ve ALT değerlerini normal düzeylerinde tuttuğu yine deneyler sonucunda gözlenmiştir. Enzim seviyelerini düzenleyerek karaciğeri koruma özelliğine sahiptir.

Halk arasında adından dolayı damar açıcı olarak kullanılmışsa da en çok akciğer hastalıklarında etkilidir.

Halk Tababetine Göre: Akciğer hastalıkları, bronşiyal astım, öksürük, nefes darlığı sorunlarında keçi boynuzu ekstresi ile birlikte kullanılmaktadır. Tiroid hormonlarını dengelediği bilinmektedir. Çıbanların üzerine lapa olarak konulduğunda patlattığı ve cerahatı akıttığı için kullanılmaktadır.

 

Benzer Yazılar