Şifalı Bitkiler
Kiraz Sapı Çayı Zayıflatır mı? 29.03.2021

Zayıflatan çaylar denince akla ilk gelenlerden biri şüphesiz kiraz sapı çayıdır. Şunu en başında belirtmek gerekir keza hemen her blog yazımızda mutlaka değiniyoruz; hiçbir besin, hiçbir ilaç ve hiçbir çay tek başına zayıflatmaz. Beraberinde mutlaka sağlıklı yaşam tarzı benimsenmeli, beslenme rutini oluşturulmalı ve spor yapılmalıdır. Diyet birkaç unsurun birleşimden oluşur ve ancak o şekilde başarılı olunur. Zayıflama çayı içilerek günün geri kalan öğünlerinde yüksek kalorilerin alınması bir işe yaramayacaktır. Zayıflama çayları aslında ödem atmaya yarayan çaylardır. Gerçek ve kalıcı bir zayıflama, zayıflatıcı çaylarla olmaz. Mutlaka programlı bir beslenme rutini ile gerçekleşir. Ödem atmak, özellikle diyetin ilk günlerinde güçlü bir motivasyondur ancak vücuttaki asıl değişim ancak ve ancak yağdan kilo vermekle gerçekleştirilir. Bu nedenle kilo verme sürecinde öncelikli hedef yağdan kilo vermektir. Ödem atıcı çay denince akla ilk gelenlerden biri kiraz sapı çayıdır. Kiraz sapı çayının ödem atma üzerinde ciddi etkileri olduğu bilinir ancak bu kadarla sınırlı değildir. Şimdi gelin önce kurutulmuş kiraz sapını yakından tanıyalım.

Kurutulmuş kiraz sapı nedir? Ne işe yarar?

Kurutulmuş kiraz sapı geleneksel tıpta kullanılan şifalı bitkilerden biridir. Kiraz meyvesi sapının kurutulmasından elde edilir. Çay olarak tüketildiğinde güçlü bir idrar söktürücüdür. Yanı sıra böbrek taşlarının oluşmasında ve idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde etkilidir. Toksinlerin vücuttan idrarla atılmasını sağlar. Müshil etkisi vardır kabızlık ve obezite tedavisinde kullanılır. İçerdiği uçucu yağlar ve anti-inflamatuar özelliği sayesinde romatizma hastalıklarına da iyi geldiği söylenir. Kiraz sapı zengin bir vitamin içeriğine sahiptir aynı zamanda. A, C ve E vitamini yönünden zengindir yanı sıra potasyum, magnezyum, lif ve antioksidan içeriği vardır. Melatonin ve serotonin gibi antioksidanlar bulundurur. Kiraz sapı kurutulduktan sonra çay olarak demlenir. Kiraz sapı çayının tadı yeşilçay kadar keskin değildir. Daha yumuşak içimli bir aroması vardır. Çayın tüketimi sınırlandırılmalıdır aksi halde fayda değil zarar getirir. Günde bir bardaktan fazlası önerilmez hatta bazı kronik rahatsızlıklarda hiç içilmemesi de gerekir. Bu nedenle kiraz sapı çayını rutininize eklemeden önce mutlaka doktorunuza danışın ve sizin için uygun olup olmadığı bilgisini alın. Şimdi gelelim faydalarına…

Kiraz sapı çayının faydaları nelerdir?

İdrar söktürücü özelliği sayesinde en büyük faydalarından biri ödemin atılmasına olan desteğidir. Yanı sıra kiraz sapının yararları oldukça fazladır. Kiraz sapının faydalarını birkaç başlık halinde verelim.

1 -      Güçlü bir idrar sökücüdür

Kiraz sapları özellikle fitoterapide etkilidir ve yıllar boyu kullanılmaktadır. İdrar sökücü etkisi oldukça kuvvetlidir. Yanı sıra müshil etkisine sahiptir ve ödeme neden olan su tutumunu da engeller. Vücudun doğal yollarla bir detoks etkisine girmesini sağlar. Detoks programlarında da sıkça tercih edilen çaylardan biridir bu nedenle.

2 -      Enfeksiyonları engeller

Özellikle idrar yolu enfeksiyonunu engellediği bilinir. Güçlü bir idrar söktürücü olmasının yanı sıra iltihap önleyici özelliği de vardır. Kiraz sapı böbrekleri ve idrar yollarını temizlemeye yardımı olur özellikle idrar yollarındaki hastalıkların engellenmesini sağlar. Sistit gibi hastalıklara karşı da koruyucu olduğu bilinir.

3 -      Böbrek taşlarının atılmasına yardımcı olur

Böbrek taşları korkunç ağrıların eşlik ettiği oldukça sancılı bir süreçtir. Kiraz sapı, böbrek taşlarının parçalanmasına ve temizlenmesine yardımcı olabilir ancak öncesinde mutlaka bir uzman görüşü gereklidir. Taşın boyutu, bu tarz küçük müdahalelerden daha fazlasına ihtiyaç duyabilir bu nedenle kiraz sapını yalnızca bir “yardımcı” olarak düşünmek daha doğru olacaktır; en doğru bilgi için mutlaka doktorunuza danışın.

4 -      Regl şişliğine iyi gelebilir

Özellikle regl döneminde yaşanan en büyük sıkıntılardan biri şişliktir. Kiraz saplarının kaynatılıp içilmesi hem dolaşımı hem de toksin atılmasını kolaylaştırır. Yanı sıra vücutta oluşan şişliğin dinmesine de yardımcı olur.

5 -      Sakinleştirici etkisi vardır

Kurutulmuş kiraz sapının bir diğer etkisi ise vücut üzerinde sakinleştirici bir etki yaratmasıdır. Kanı temizler, stresin azalmasına yardımcı olabilir. Antioksidan özellikler gösterdiği için sindirim sistemi başta olmak üzere birçok soruna iyi gelir.

Kiraz sapı çayı nasıl yapılır?

Hazır olan satılan kiraz sapı çaylarından alıp demleme usulüyle yapabilirsiniz. Ancak kendiniz hazırlamak isterseniz bunun basit bir tarifi vardır. Bir tutam kurutulmuş kiraz sapı ve 1,5 2 su bardağı kadar su ihtiyacınız olan malzemelerdir. Kiraz saplarını temiz bir tepsinin üzerine yayın ve güneşte kurumaya bırakın. İyice kuruyan kiraz saplarını hava almayacak cam bir kavanoza yerleştirebilirsiniz. Şimdi gelelim çayı demleyemeye. 1 buçuk 2 su bardağı kadar suyu cezveye koyun ve üzerine bir tutam kiraz sapı ilave edin. Yaklaşıp 10 dakika kadar kaynatın ve daha sonra süzün. Kiraz sapı çayınız hazır!

Kiraz sapı çayı ne zaman içilmelidir?

Kiraz sapı çayının en büyük özelliklerinden biri toksin atıcı ve dolaşımı düzenleyici etkilere sahip olmasıdır. Bu etkilerden maksimum yararlanmak için yemeklerden yarım saat önce ya da yemeklerden iki saat sonra içilmesi önerilebilir. Yalnız burada önemli olan dozudur. Ödem atıcı bir etkisi var diye birden fazla fincanda kiraz sapı çayı içmek tehlikeli sonuçlar doğuracaktır. Günde bir su bardağından fazlası zararlıdır. Bu kür bir hafta uygulandıktan sonra mutlaka ara verilmelidir.

Kiraz sapının zararları nelerdir?

Kiraz sapı aslında büyük yan etkileri olan bir bitki değildir ancak bu tamamen masum olduğu anlamına da gelmez. Fazla tüketildiğinde bazı yan etkilere neden olabilir. Örneğin kiraz sapı çayı fazla tüketildiğinde kalsiyum atılımı yükselebilir. Henüz net bir bilgi olmasa da kiraz sapı bazı ilaçlarla etkileşime de girebilir. Eğer düzenli olarak kullandığınız bir ilaç varsa, olası yan etkilerden korunmak için mutlaka doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Yenilen besinler, içilen içecekler ne kadar masum, kalorisi az ya da faydası çok olursa olsun mutlaka fazla tüketimin yarattığı olumsuz etkiler görülecektir. Bu nedenle besin ya da içecek ne olursa olsun mutlaka dozunu kaçırmamalı ve fazlasından kaçınmalıyız. Aksi takdirde fayda sağlamak isterken ne yazık ki vücudumuza zarar verebiliriz.

Önemli Not: Kiraz sapı çayı her ne kadar birçok faydalı içinde barındırsa da bazı durumlarda yan etkileri de söz konusu olabilir. Bu nedenle eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa kiraz sapı çayını günlük rutininize eklemeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Benzer Yazılar