Şifalı Bitkiler
Zeytin Yaprağı Nedir? Zeytin Yaprağının Faydaları Nelerdir? 29.05.2019


İçeriğindeki Etken Maddeler



Oleuropein
Selenyunm
Organik asitler
Rezin
A ve C Vitamini
Tanen
Askorbil Palmitat
Uçucu Yağlar


Kan Kolesterol Kalp Damar Dostunuz


Zeytin ağacı dünyada iki bin yıl gibi çok uzun süreli yaşamı olan dayanıklı bir bitkidir. Bu uzun yaşam süresini onu zararlı organizmalara karşı koruyan polifenolik antioksidan olan oleuropein adlı bir madde üretmesine borçludur. İçeriğindeki bu oleuropein ve elenolik asit aktif bileşenlerinin doğal bitkisel antibiyotik ve antioksidan olduğu, antimikrobiyal ajan olarak görev yaptığı bilimsel araştırmalarca kaydedilmiştir. Elenolik asit ve oleuropeinden  türeyen kalsiyum elenoat ise çok çeşitli mikroorganizma gruplarını uzak tutma özelliğine sahiptir.


İn vivo şartlarda (canlı vücudunda) yapılan birçok çalışmada zeytin yaprağının vazodilatör (damar genişletici) etki yaptığı ve dolayısı ile tansiyonu düşürdüğü,antiaritmik özelliği olduğu, aynı zamanda LDL kolesterol seviyesinde düşmeye neden olduğu sonucuna varılmıştır. Laboratuvar ve klinik çalışmalar neticesinde ise; zeytin yaprağının kalp rahatsızlıklarında, kalp yetmezliğinde ve damar tıkanıklığı üzerine etkili olduğu gözlenmiştir. Yine canlı vücudunda yapılan çalışmalarda yüksek seviyedeki kan şekerini düşürdüğü gözlemlenmiştir. Özellikle Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü zeytin yaprağın 21.yüzyılda keşfedilen en önemli doğal antimikrobiyal ve antiviral etkiye sahip bitki olduğunu bildirmiştir.


Geçmiş zamanlarda antibiyotikle tedavi edilebilen hastalıkların, artık bakterilerin ve virüslerin antibiyotiklere karşı direnç kazanması ile tedavileri zorlaşmıştır, Oleuropein etken maddesi antibiyotiğe karşı direnç kazanmış mikroorganizmalarda da etkilidir. Zeytin yaprağında bunların yanı sıra A,D,E,K vitaminleri de bulunuyor, ayrıca uçucu yağları sayesinde bunların vücutta emilimi ve kullanılmasında da yarar sağlıyor. A vitamini iyi görmemiz için, D vitamini kemik yapısı için, E vitamini vücut içerisinde oksijen radikallerinin oluşumunun önlenmesinde, K vitamini kanın pıhtılaşma zincirinde etkili faktörlerin sentezi için gereklidir.



Halk Tabetine Göre: Yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, damar sorunları, bakteri ve virüs nedenli enfeksiyonlarda şeker hastalığı ve pankreas sorunlarında kullanılmaktadır. Ayrıca bağırsak parazitleri sorunlarında tercih edilmektedir.

Benzer Yazılar