Bitkisel
Isırgan Otunun Faydaları 14.12.2016

ISIRGAN OTUNUN FAYDALARI

Isırganın otunun en önemli sağlık faydalarından bazıları vücudun zehirini özümseme, metabolik etkinliği arttırma, bağışıklık sistemini güçlendirme, dolaşımı artırma, enerji düzeylerini geliştirme, menstruasyon yönetme, menopoz semptomlarını en aza indirgeme, cilt koşullarını iyileştirme, böbrek ve safra kesesi sağlığını koruma ve Inflamasyonu azaltır, kas kütlesini arttırır, hormonal aktiviteyi düzenler, şeker hastalığını önler, kan basıncını düşürür, hemoroiti yatıştırır ve solunum koşullarını iyileştirir.

Isırgan otu

Bu otsu çiçekli bitki keskin, yapışkan yapraklara karşı dokunma ve temasta pek çok kişiye bir sıkıntı ve rahatsızlık veren yanı ile bilinir. Ancak binlerce yıldır dünya çapındaki insanlar çok çeşitli sağlık koşullarını tedavi etmek için ısırgan otlarını kullandılar. Isırgan otu'nun bilimsel adı Urtica dioica'dır ve bitki Urtica cinsi altı alttürden biridir. Bazı yerlerde ortak ısırgan otu olarak da bilinen ısırgan otlarının yerli çeşitleri, Afrika, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika da dahil olmak üzere geniş bir yelpazede karşımıza çıkar.  Bitkilere nispeten küçük, nadiren 5 metre yüksekliğinde büyüyor. Bazı alttürlerin yaprakları ve sapları, histamin, formik asit, serotonin ve asetilkolin de dahil dokunulduğunda bir dizi kimyasal madde enjekte eden uzun tutan tüylere sahiptir. Bu ise cilde tahriş edici, rahatsız edici bir duygu verir. 

Bununla birlikte,  saplarını  ve yaprakları kaynattıığınızda veya güçlü yağlarını çıkarırsanız, yapışkan maddeler nötralize edilir ve bitkinin gerçek faydalarından faydalanabilirsiniz. Bazı kültürler bunlar dışında ısırgan çorbası yaparlar ya da yemeklerine sağlık açısından katkı sağlamak için  bir miktar peynir yapımında dahil ederler.  Isırgan otu yaprakları, en önemli sağlık yararlarının çoğunu yakalayan bir çay olarak genellikle demlenir.  Ancak bitki yağlı ekstre şeklinde topik olarak da uygulanabilir. Bununla birlikte, bu doğal yağı taşıyıcı yağlarla birleştirdiğinizden emin olun çünkü son derece güçlü bir ektir. Isırgan otunun hakkında gün geçtikçe daha fazla araştırma yapıldığı için, kanıtlanmış tıbbi etkilerinin çeşitliliği etkileyicidir. Ve gün geçtikçe  daha popüler hale gelmektedir.

Isırganın Isırganın Sağlık Faydaları

Vücudun Detokslaştırılması: Isırgan otunda bulunan zengin yararlı besin maddeleri, vücut için ideal bir detoksifikatör haline getirir ve toksinlerin vücudu hafifçe temizlediği bilinmektedir. Bir diüretik madde olarak, ısırgan otu, vücutta nötralize edilen bu toksinlerin çabucak yok edilmesini sağlar. Isırgan otu, ayrıca bağırsağın besin alımı verimliliğini artırabileceği ve sindirim işlemlerinin sorunsuz çalışmasını sağlayarak tehlikeli toksinlerin birikmesini engelleyen bir değiştirici olarak da bilinir. Aynı zamanda böbreklerde aşırı toksinlerin vücudundan kurtulmasına yardımcı olan lenfatik sistemi de uyarır.

Gebelik Yardımları: Ağrılı ısırgan otu sıklıkla acı çeken kadınlar için önerilir ve aynı zamanda aşırı pıhtılaşmaya karşı koruyucu olabilir. Ayrıca ısırgan otu, süt üretimini teşvik etmeye ve yenidoğ bebeklerin emzirilmesini kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.

Menstrüasyon ve Menopoz: Uyuz ısırgan diş sağlığını etkileyen birtakım aktif bileşenlere sahiptir. Acı veren adet öncesi semptomlar için, ısırgan otu, kasılma ve şişkinliği hafifletirken, aynı zamanda menstrüel yetenekleri nedeniyle menstrüasyon sırasında kan akışını en aza indirir. Menapoz geçiren kadınlar için, ısırgan otu yararlıdır, çünkü geçişleri  yumuşatabilir ve bir restoratif olarak hareket edebilir.

Dolaşım: Isırgan otunun içeriğindeki  yüksek C vitamini ve demir içeriği kombinasyonu, alyuvar üretimini uyarmak için idealdir. Demir, hemoglobinin önemli bir bileşeniyken, C vitamini bağırsaktaki demir alımını optimize eder. Vücuttaki RBC sayımını arttırarak dolaşım artar, yara iyileşmesi hızlanır ve enerji düzeylerini yükseltmek için vücudun ekstremiteleri gerekli oksijenasyona tabi tutarlar. Aynı nedenle, zayıflık, tükenme, bilişsel güçlükler ve baş ağrıları ile karakterize olan yorgunluk veya anemi hafifletmek için ısırgan otu önerilir.

Böbrek ve Safra Kesesi Sağlığı: Uzun süredir diüretik bir madde olarak bilinir, ancak böbrekleri de farklı bir şekilde etkiler. Isırganın nefritik özellikleri vardır, yani böbrek ve safra kesesi taşlarını parçalamaya yardımcı olabilir, bu kötü koşulların daha kötüye gitmesini veya taşların çıkarılmasını veya cerrahi olarak çıkarılmasını önler. Ayrıca, diüretik olarak, ısırgan  toksinlerini yok etmeye yardımcı olur, böylece mesane enfeksiyonlarına ve aşırı sıvı tutma oranına (ödem) karşı koruma sağlar.

Anti-inflamatuar Etkinlik: Isırgan, artrit veya kronik kas ağrısı gibi çeşitli inflamatuar koşullara karşı çok etkili hale getiren uyarıcı ve sarkmaya karşı etkili bir maddedir. Araştırmalar, ısırgan otu çayının veya bitkisel desteğin gutu etkin bir şekilde tedavi edebileceğini, kas ağrısını yatıştırdığını ve artrit semptomlarını azalttığını gösterdi.

Solunum: Uyuz ısırıkları, saman nezlesi, astım ve diğer mevsimsel alerjiler gibi çeşitli solunum koşullarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Çalışmalar, ısırgan otundan alınan bazı ekstrakt kombinasyonlarının hastalardaki alerjik reaksiyonları önemli ölçüde azaltabileceğini göstermiştir. Isırgan otu çayının düzenli olarak tüketilmesi, Avustralya'daki astımları nesiller boyu tedavi etmek için kullanılmıştır.

Kalp Sağlığı: Bu şaşırtıcı şifaların  yanı sıra tüm bitkilerin de kalbi olumlu yönde etkilemesi mantıklı olur. Araştırmalar, ısırgan otu çayının düzenli tüketiminin sistolik kan basıncının düşmesine yardımcı olabileceğini ve kardiyovasküler sistem üzerindeki gerilimi ve stresin hafifletildiğini ortaya koydu.

Prostat Sağlığı: Prostat büyümesi ve kanser, hem erkekler yaşlandıkça dikkate alınması gereken önemli faktörlerdir hem de ısırgan otlarının prostat büyümesini önlemenin etkili bir aracı olduğu kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, ısırgan otu büyümeyi önleyebilir, büyüme faktörü ve testosteron uyarımı gerçekleştikten sonra onu tersine çeviremezsiniz.

Gastrointestinal Sağlık: Alınan ısırgan ekstresi takviyeleri mide bulantısı ve diyare'yi azaltmak için önerilir ve menstruasyon ve menopozal etkilerde olduğu gibi, ısırgan otu ülseri ve hemoroidleri de yatıştırabilir.

Cilt Sağlığı: Ekstraktlar cilde uygulandığında ısırgan otlarının akne şiddetini azalttığı kanıtlanmıştır hatta çeşitli türlerde bakteriyel enfeksiyonları önleyebilir. Antioksidan özelliklerinden dolayı, iyileşmeyi hızlandırabilir, yara izlerini ve lekeleri azaltabilir ve kırışıklıkları ve yaş lekelerini azaltmak için anti-aging'i teşvik edebilir.

Benzer Yazılar