Şifalı Bitkiler
Kaktüsün Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir? 18.09.2018

Kaktüs

Kaktüs yağışa ihtiyaç duymayan bir bitkidir. Daha çok sıcak yerlerde kendiliğinden yetişir. Kökleri oldukça uzun ve kalındır. Bazı kaktüs türlerinin zehirli özelliği vardır. Kaktüsün ince dikenleri cilde battığında iğne batmış gibi oldukça can yakar. Kaktüs bol güneşli ortamları sever, tropikal bir bitki olmadığından evde, balkonda ya da bahçelerde kolaylıkla yetiştirilebilir. 

Kaktüs fazla sulandığında çabuk ölebileceğinden fazla sulamaktan kaçınılmalıdır. Büyüdükleri dönem ilkbahar ve yaz aylarıdır. Büyüdükleri bu dönemde istenilen kadar sulanabilir. Ancak kış aylarında kaktüs çok fazla sulanmamalıdır. Kaktüsü sulanacağı zaman dikkat edilmesi gereken nokta iki sulama arasındaki sürede toprağın tamamen kuru olmasından emin olmaktır. Kaktüs eğer yavaş büyüyorsa saksıları 4-5 yılda bir, hızla büyüyorsa 2-3 yılda bir değiştirilmelidir.

Sindirim Sistemine İyi Gelir

Kaktüslerin lifi oranı yüksektir, bu nedenle sindirim sisteminin düzgün çalışması için düz kasların harekete geçmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda, peristaltik hareketini uyarmakta, böylece hem ishalin hem de kabızlığın belirtilerini azaltmaktadır. Lif diğer yandan vücuttaki kolesterol seviyelerini azaltmakta ve kalp sağlığını korumaktadır.

Kilo Vermeye Yardımcı

Kaktüs sahip olduğu bileşenler nedeniyle kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Lif, açlık hormonu olan ghrelin salınımını durdurabilmektedir. Bu nedenle, aşırı yemekten uzak tutabilmektedir. Diğer yandan, kaktüs bitkisi doymuş yağ ve kolesterol açısından son derece düşüktür. Buna rağmen besin değerleri ise oldukça yüksektir. B6 vitaminleri ve riboflavin metabolik fonksiyonların iyi çalışmasına destek olurken, kaktüs hem yağ yakarak hem de enerji takviyesi yaparak kilo vermeye destek olmaktadır. 

Kolesterolü Düşürür

Yapılan araştırmalara göre, kaktüs yaprakları vücuttaki yüksek kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilmektedir. Özellikle kadınlar üzerine yapılan klinik çalışmalarda, kaktüsün vücutta kolesterol ve trigliserid seviyelerini azalttığı görülmüştür. Oldukça fonksiyonel olan bu gıda, böylece kalp ile ilgili problemlerin riskini de ortadan kaldırmaya destek olabilmektedir.

Diyabete İyi Gelir

Vücutta kan şekeri seviyesinin yükselmesi diyabet, inme ve kalp hastalığı da dâhil olmak üzere pek çok hastalığa yol açmaktadır. Kaktüs yaprağı tüketmek ise obezite ve diyabeti olan hastalarda kan şekeri düzeyini azaltmak için yardımcı olmaktadır. Özellikle, obez olmayan diyabet hastaları üzerine yapılan bir çalışmada kaktüs tüketiminin kan şekeri düzeylerinde yüzde 11 bir azalmaya neden olduğu gösterilmiştir. 

Beyin Hücrelerini Korur

Kaktüs, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu nedenle, beyin hücrelerinde serbest radikallerin oluşturabileceği hasarı azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Araştırmalara göre kuercetin, dihirokuersetin ve kuercetin 3-metil eter antioksidan özellikler sunarak beyin hücrelerini koruyabilmektedir. Kaktüs beyin hücrelerindeki serbest radikallerin oluşumunu engellemekte, yani anti-oksidatif flavonoid aktivitesi ile beyin koruyucu bir etki göstermektedir.

Kanserden Korur

Kaktüs serbest radikallerin hasarından sağlıklı hücreleri korumaya yardımcı olabilecek birkaç antioksidan içermektedir. 2009 yılında yapılan bir çalışmaya göre, kaktüs meme, prostat, kolon ve karaciğer kanserlerine neden olan hücreler üzerinde etkili olabilmektedir. Kaktüs yaprakları fitokimyasal maddeler içermektedir. Bu da sağlıklı hücreler hasar görmeden kanser hücrelerinin büyümesini engellemektedir. 

Enfeksiyonlarla Mücadele Eder

Kaktüs kaslar, damarlar, gastrointestinal sistem ve kardiyovasküler sistemde oluşan iltihapla mücadele edebilme yeteneğine sahiptir. Ayrıca idrar, mesane enfeksiyonları ve safra taşı oluşumundaki ağrıları hafifletebilmektedir. Serbest radikaller zarar vermeden onları etkisiz hale getirebilecek maddeler içermektedir. Analjezik ve anti-inflamatuar özellikleri olan kaktüs, aynı zamanda ülser ve ödemle de mücadele edebilmektedir. 

Karaciğer Sağlığını Destekler

Kaktüs yaprakları antioksidan ve flavonoidler açısından son derece yüksektir. Kaktüs bu içeriğiyle karaciğere girmeden önce serbest radikallerin etkisini nötralize edebilmektedir. Antioksidanlar toksinleri emer ve vücuttan temizleyerek atar. Böylece karaciğerin düzgün bir şekilde çalışmasına destek olur.

Kalbi Korur

Aterosklerozu önlemek, kolesterolü düşürmek ve kardiyovasküler fonksiyonu korumaya devam etmek gibi yetenekleri sayesinde, kaktüs yaprakları kalp hastalığı riskini azaltabilmektedir. Kaktüs yapraklarında bulunan minerallerin bazıları kalp atışı ve kalp ritmini normal seviyede tutmaya yardımcı olabilmektedir.

Akşamdan Kalmaya İyi Gelir

Yapılan çeşitli araştırmalar, kaktüsün insanlarda yaşanan akşamdan kalma gibi semptomların tedavisinde etkili olabileceğini söylemektedir. Hem anti-inflamatuar hem de antioksidan olan kaktüs alkol sonrası yaşanan durumları hafifletmeye yardımcı olabilmektedir.

Yaraları Tedavi Eder

 Kaktüs yaprakları kesikler,  yanıklar, yaralar ve kırıkların tedavisinde tıbbi açıdan dünya çapında bir ün kazanmıştır. Kaktüsün yaprakları ağrıyı ortadan kaldırmak ve iyileşmesini sağlamak için çalışmaktadır. Günümüzde bir anti-inflamatuar olarak bilinen kaktüs, yaraların tedavisine faydalı olabilmektedir. 

Kemikleri Güçlendirir

Kalsiyum yaygın olarak süt, yoğurt, peynir ve koyu yeşil sebzelerde bulunan önemli bir besin mineraldir. Kalsiyum kemik ve dişlerin en önemli bileşenlerinden biridir. Kaktüste bulunan kalsiyum ise kanamayı durdurmak, kan pıhtılaşması ve sinirler, kaslar ve kalp normal işleyişi için gereklidir. 

Tiroid Sağlığını Destekler

Kaktüs şaşırtıcı bir şekilde doğal vitamin ve mineraller açısından zengindir. Aynı zamanda, manganez içeren kaktüs tiroid sağlığı için oldukça faydalıdır. Kaktüs günlük olarak tavsiye edilen manganez ihtiyacından çok daha fazla manganez içermektedir. Bu nedenle, tüketirken miktarında dikkat olmakta fayda vardır. Böylece, sağlıklı tiroid metabolizması için destek olmaktadır. 
 

Benzer Yazılar