Şifalı Bitkiler
Karabiberin Faydaları Nelerdir? 18.09.2018

Karabiber

Çiçekli bitkilerin kurutulup ufalanması sonucunda oluşan baharatlardan biri de karabiberdir. Baharat şeklinde toz haline getirilen karabiber her evin vazgeçilmez baharatlarından biri. Siyah bir bitki olan karabiber aynı zamanda pek çok yemeklerin de içerisinde koyulmaktadır. Karabiberin yemeklere kattığı harika lezzet dışında içerdiği bol miktarda farklı vitamin ve minerallerle sağlık açısından birçok fayda sağlamaktadır. Potasyum, magnezyum ve demir açısından zengin sayılan karabiber K ve C vitaminleri içermektedir. Bunun yanında A vitamini deopsu olduğunu söylemek mümkün. Düzenli olarak karabiber tüketimi bünyenin ihtiyaç duyduğu A vitamininin büyük bir kısımını karşılayabilir.

Doğal Antibiyotik Karabiber

Karabiber içerdiği bol ve kaliteli C vitamini sayesinde doğal antibiyotik özelliğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde karabiber birçok hastalığa yakalanma riskini azaltırken özellikle serbest radikallerin etkisini kırmakta ve bünyeye verdiği hasarı gidermektedir.

Sindirim Sistemine İyi Gelir

Gün içerisinde tüketilen tüm besinlerin faydalı kısımları kana karışır. Yediğimiz besinlerin yararlı olmayan kısımları ise vücuttan uzaklaştırılır. Bu uzaklaştırma dışkı yolu ile gerçekleşmektedir. Sindirim aşamasında kullanılan bu çalışma sonucunda da ne yazık ki bazı vücutlar sindirime karşı çok dayanıklı değildir. Sindirim sisteminin yavaş çalışması sonucunda kabızlık gibi mide sorunları ortaya çıkabilir. Bu durumda da insanlar bazı sorunlar yaşar. Yaşanılan sorunların ortadan kalkması için de sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlayan besinlerin tüketilmesi gerekir. Sağlıklı beslenme de bu konuda önemlidir. Çünkü sağlıksız hazır besin tüketen insanların sindirim sorununu daha çok yaşadığı gözlenir. Yenilen besinlerin yanı sıra genetik bir rahatsızlık sonucunda da sindirim sisteminin çalışması yavaşlayabilir. Daha hızlı bir sindirim sistemine sahip olmak isterseniz mutlaka karabiber tüketimini arttırmalısınız. Çünkü karabiber sayesinde daha kolay şekilde karın şişkinliği, kabızlık gibi sorunlara çözüm bulmuş olabilirsiniz. Karabiber bu gibi sindirim sorunlarının en doğal şekilde çözülmesini sağlar.

Karabiber Bakteriyel Enfeksiyonlara Karşı İyi Gelir

Karabiber bakterilerin neden olduğu hastalıklara iyi gelir. Aynı zamanda özellikle sindirim sistemi organlarının bakterilerden hasar görmesini engelleyebilir. Kabızlık, ishal ve kolik gibi durumların tedavisinde ise karabiber etkisi gözlenmiştir.

Soğuk Algınlığına Etkili Çözüm

Kışın soğuk havanında etkisi ile beraber pek çok hastalık boy göstermektedir. Soğuk algınlığı, grip, nezle bunlardan sadece birkaçına örnektir. Bu hastalıkların doğal tedavi yöntemi de mümkündür. Karabiber keskin kokusu ile beraber boğaz ağrısına iyi gelen maddeleri içerir. Bu nedenle karabiber kış aylarında çoğu zaman bal ile karıştırılarak tüketilir. Bal ve karabiber karıştırılarak boğazda oluşan enfeksiyonların küçülmesine yardımcı olur. Aynı zamanda ağır öksürük sorunu yaşayan insanlar da bu öksürük sorunundan kurutmak için karabiberi bal ile karıştırıp sabahları bir kaşık tüketebilir.

Karabiber Öksürük ve Soğuk Algınlığına İyi Gelir

Karabiber şaşırtıcı bir şekilde öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelmektedir. Karabiberin antibakteriyel özellikleri ayrıca solunum bozukluklarının tedavisi için ilaçlarda ve tıp alanında kullanılmaktadır. Bunun dışında grip hastalığının da hızla atlatılmasına yardımcı olabilir. Hastalık esnasında çorbaya hatta çaya veya ıhlamura katılarak tüketilebilir.

Kas Ağrılarına Doğal Çözüm

Kas ağrıları insanların ilerleyen yaşlarda en çok şikayet ettikleri rahatsızlıklardan biridir. Kas ağrıları, eklem ağrıları gibi çeşitli ağrılar çeken insanlar doktorlara giderek ilaç tedavisine başlarlar. Ancak yaş çok fazla ilerlemeden bunun önüne geçilmelidir. İlaç kullanmadan kas ağrılarının azaltılması için şifalı bitkilerin tüketimi arttırılabilir. Şifalı bitkilerden biri olan karabiber içerdiği besin değerleri sayesinde kas ağrılarına doğal tedavi sağlar.

Bağırsakta Gaz Oluşumunu Engeller

Gaz vücutta insanın şişkinliğine neden olur. Şişkinlik hissinin olmaması için de yenilen besinlere dikkat edilmesi gerekir. Karabiber de bağırsakta gaz oluşumunu engeller. Özellikle çocuklarda ve bebeklerde gaz problemi tamamıyla büyük bir soruna dönüşür. Çünkü gaz problemi ile karşılaşan bebekler tüm gece uyuyamayabilir. Yeni doğan bebekler de bu gaz sorununu ifade etmek için ağladığı için sorun anne babalar için içinden çıklamaz bir hal almaya başlar. Anne sütünde büyük oranda gaz vardır. Bu gaz olduğu için de bebekler her öğünden sonra gaz problemi yaşar. Gaz oluşumunu engellemek için de bebek biraz olsun büyüyünce yemeklerine doğal saf karabiber tozu atılabilir. Bu tozun atılması ile beraber çocukların bağırsakları daha iyi çalışır. Yaşanılan sorun da ortadan kalkmış olur. Aynı şekilde diğer insanlar da gaz sorunu yaşarsa yemeklerinde mutlaka karabiber kullanımlarını arttırmaları gerekir.

Kansere Karşı Korur

Kanser hastalıklarının birçoğuna serbest radikallerin neden olduğu günümüz modern tıp tarafından ispatlanmıştır. Karabiber serbest radikallerin hareket kabiliyetlerini azaltarak bünyeye verdiği hasarı minimuma indirir. Böylece birçok kanser çeşidine karşı vücudu korur ve kansere yakalanma riskini azaltır. Bunun dışında zararlı güneş ışınlarının neden olduğu cilt kanserine yakalanma riskini azaltır.

Karabiber Metabolizmayı Güçlendirir

Karabiber metabolizmayı hızlandırma ve canlandırmaya ciddi anlamda katkı sağlar. Bunun  için istenmeyen fazla kaloriyi yakar ve karın yağlarının azalmasını sağlar. Karabiber özellikle obeziteye karşı çok etkilidir. Ayrıca düzenli olarak tüketilmesi durumunda mide ile alakalı şikayetleri ciddi anlamda azaltabilir. Fakat bu durum sağlıklı kişiler için geçerlidir.

Cilt Sağlığına Faydalıdır

Düzenli olarak karabiber tüketimi cilt sağlığı için de faydaladır. Cilde zarar veren serbest radikallerin öldürülmesi ve terleme yoluyla veya diğer yollarla bünyeden atmasını sağalar. Özellikle yaşlanma sonucu meydana gelen kırışıklıkların oluşmamasına veya oluşan kırışıklıkların doğal yollarla giderilmesine ciddi anlamda katkıda bulunabilir.

Diş Sağlığı İçin Karabiber

Karabiber aynı zamanda diş sağlığı için etkili bir besin kaynağıdır. Dişlerin çürümesini engelleyici özelliği vardır. Diş  çürümelerinden kaynaklanan ağrıların giderilmesine yardımcı olabilir.

Antidepresan Olarak Karabiber

Modern dünyanın insanlığa getirdiği en önemli hastalıkların bir tanesi de stres ve depresyondur. Sürekli olarak değişen sosyal şartlar ve eğilimler insanlarda farklı hastalıkların meydana çıkmasına neden olmuştur. Karabiber özellikle ruhsal hastalıkları tetikleyen stresle mücadele edebilen etkili bir antidepresandır. Bunun bir sonucu olarak ayrıca bileşsel kapasiteyi arttırır.

Karabiber Saç Sağlığını Korur

Cilt sağlığı yanında karabiberin saç sağlığını da koruduğu sağlık uzmanları tarafından kabul gören bir düşüncedir. İçerdiği mineral ve vitaminler özellikle dökülme eğilimi olan saçların sağlığını korur. Ayrıca kepek sorununun tedavi edilmesinde karabiber etkilidir.

Sigarayı Bırakmaya Yardımcı Olabilir

Karabiberin diğer önemli özelliğinden bir tanesi de zerdeçal ile karıştırılarak tüketildiğinde başta sigara olmak üzere bağımlılıktan kurtarma özelliğinin olmasıdır. Özellikle sigarayı bırakmak isteyip de bırakamayanlar için sağlık uzmanları tarafından önerilmektedir.

Göz Sağlığını Korur

Karabiberin bol miktarda A vitamini içermesi göz sağlığının korunmasına yardımcı olur. Antioksidan özelliğinden dolayı göz etrafında serbest radikallerin neden olduğu kaşıntı ve tahrişi engelleyebildiği gibi A vitamini yardımıyla genel anlamda göz sağlığının korunmasına katkıda bulunur.

Enerji Verir

Karabiberin içerdiği besinler bünyeye enerji verir. Güne bol karabiber katılmış sütle başlamak gün boyu sizi zinde tutmaya yardımcı olur ve ayrıca erken saaterde metabolizmayı hareketlendirmenize yardımcı olur. Bu da hem fiziki hem de zihinsel olarak sürekli enerjik kalmanıza yardımcı olur.

Yağ Oluşumunu Engellemeye Yardımcı

Kadın ve de erkek vücudu karşılaştırıldığında kadınların vücudu yağlanmaya daha yakındır. Vücudumuz yediğimiz besinlerin yağlı kısımlarını mutlaka bir yerde biriktirir. Kilolu insanlar da ise yağlanma vücutlarının pek çok bölümlerinde gerçekleşmektedir. Yağlı bölgeler yaz aylarına gelmeye başlayınca vücuttan hemen uzaklaştırılmak istenmektedir. Yağ oluşumunun engellenmesi için yenilen besinler de büyük önem taşımaktadır.

Günümüzün en büyük sağlık sorunlarından olan fazla kilo yağlanmanın fazlalaşmasıyla yaşanmaktadır. İnsanlar artık yedikleri besinlere ve aldıkları kalorilere dikkat etmelidir. Çünkü çok fazla aşırı kilo insanların iç organlarının yağlanmasına neden olur. İç organların yağlanması ise oldukça kötü bir sonuçtur. Karaciğer yağlanması, böbrek yağlanması sıkça duyduğumuz rahatsızlıklardandır. İç organların yağlanma probleminden korunabilmek için karabiber kullanımını arttırabilirsiniz. Karabiber içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral bulunmaktadır. Bu nedenle yağ oluşumuna da engellemeye büyük oranda yardımcı olur.

Karabiberin Zararları Nelerdir?

Karabiberin de sağlık açısından bazı zararları ve yan etkileri olabilir. Özellikle aşırı tüketilmesinden kaynaklanan sorunlara çok sık rastlanmaktadır. 

Aşırı tüketime bağlı olarak mide yanmasına neden olabilir. Eğer mide ile alakalı herhangi bir hastalıkla mücadele etmiyorsanız bu durum geçici olabilir. Kısa bir süre sonra yanma hissi kendiliğinden geçebilir. Bu nedenden dolayı aşırı karabiber tüketiminden kaçınılmalıdır.

Özellikle çocuklarda direkt ağızdan karabiber tüketimi akciğere kaçmasına neden olabilir ki bu çok tehlikeli sorunlara neden olabilir. Bu yüzden çocukların direkt ağızdan almalarına izin verilmemelidir. Fakat farklı gıdalarla karıştırılarak tüketilebilir.

Karabiberin yakıcı özelliği vardır, bu yüzden direkt cilde uygulanması yanma hissi verir. Ayrıca tadavi amaçlı gözlere uygulanmaz.

Siklosporin A, kolinerjik, digoksin ve sitokrom P450 alan hastalar karabiber tüketiminden kaçınmalıdırlar. Bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların etkisini olumsuz yönde kırar.

Gastrit hastalığı ile mücadele eden hastalar karabiber tüketiminden kaçınmalıdırlar. Doktorlarına danışmadan karabiber tüketimi yapmamalıdırlar.

Karabiber solunum yollarında tıkanıklık ve tahrişe neden olacağı için kesinlikle tenefüs edilerek tüketmeye kalkışılmamalıdır.

Çok nadir durumlarda aşırı tüketime bağlı olarak ciltte tahrişe ve kızarıklıklara neden olabilmektedir.

Cildin kurumasına neden olabilir. Eğer kuru cilde sahipseniz karabiber tüketimine dikkat etmelisiniz.

Karabiberin yakıcı etkisi terlemeye neden olabilir. Özellikle bu yüzden yaz aylarında karabiber tüketimine dikkat etmelisiniz. Yaz aylarında aşırı karabiber tüketimi burun kanamalarına neden olabilir.
 

Benzer Yazılar