Bitkisel
Keçiboynuzu Özü Nedir? Keçiboynuzu Özünün Faydaları Nelerdir? 30.11.-0001

Teknoloji istediği kadar gelişsin ya da dünya istediği kadar değişime uğrasın, doğadan gelen güç hiçbir zaman göz ardı edilemez. Bugün sarımsak gibi bir besinin antibiyotik ile yarıştığı bir dünyadayız. İlaç sektörü her geçen gün gelişmeye ve yeni buluşlarla hayat kalitemizi arttırmaya devam ederken doğal yollarla aldığımız besinler de en büyük takviye kuvvetlerimizden. Bugün o doğal besinlerden biri olan keçiboynuzu özünü anlatacağız size. Öncesinde keçiboynuzu nedir, kısaca bahsedelim. Keçiboynuzu Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerden kendiliğinden yetilen maki türündeki ağacın meyvesine denir. Yemiş olarak tüketilebilir yanı sıra ilaç ve hatta çikolata imalatında bile tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Besleyici değeri oldukça yüksektir ve genellikle Akdeniz ikliminde yetişir. İçerisinde çokça vitamin ve bileşen bulunur bu nedenle sağlık için oldukça faydalı bir meyvedir. Keçiboynuzu Akdeniz ve Kuzey Afrika’nın yanı sıra Hint Yarımadası ve Asya’nın belirli bölgelerinde de yetişir. İçerisinde kalsiyum, çinko, potasyum, fosfor, K ve E vitaminleri bulunur. Ayrıca ortalama %50 oranında şekere sahiptir bu nedenle enerji veren meyvelerdendir. Keçiboynuzunun pek çok faydası vardır şimdi gelin bu faydalara göz atalım.

Keçiboynuzunun faydaları nelerdir?

Cilt sağlığından üst yolunum enfeksiyonuna ve hatta kilo vermeye kadar uzanan sağlık faydaları vardır. Kilo verme konusunda iyi bir destekçidir. İçerisinde diyet lif bulunur. Bu lif vücuda açlık sinyalini gönderen salgıyı engeller böylece aşırı yeme isteğimiz azalır. Kan şekerini dengelemeye yardımcı bir meyvedir. Potasyum içerdiği için kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığı söylenir. Mineral bakımından da zengindir. Özellikle ishal gibi sorunlara iyi gelir. İçeriğindeki lif sayesinde sindirim sistemi sorunları azalır. Keçiboynuzunun hasarlı olan hücreleri iyileştirdiğine dair de görüşler vardır. Özellikle korona virüs pandemisinin yaşattığı korkuyla sağlıklı beslenme ve grip olmama gibi başlıklar hayatımızın tam ortasında. Soğuk algınlığından, grip olmaktan eskisinden daha fazla endişelenir olduk çünkü içimizde korona virüs kapma kaygısı hep var. Bu nedenle beslenmemize dikkat ediyoruz ki hasta olmayalım. İşte bu noktada keçiboynuzu güzel bir destekçidir. Soğuk algınlığına fayda sağlar ve içerisinde bulunan antioksidan doğal bir antibiyotik kaynağıdır. Öksürüğe neden olan virüslere karşı etkili bir silah olduğu bilinir.

Keçiboynuzu özü nedir?

Keçiboynuzu yemiş olarak yenebildiği gibi farklı şekillerde de tüketilebilir. Örneğin keçiboynuzu özü ya da keçiboynuzu pekmezi olarak diyetimize dahil olabilir. Keçiboynuzu bazı yörelerde harnup olarak da bilinir. Keçinin boynuzuna benzetildiği için keçiboynuzu olarak geçer. İlk başta rengi yeşil olur zamanla koyu kahverengiye döner. Ortalama 15-20 cm aralığında uzayabilir. Orta kısmından sert tohumlar çıkar. Bu tohumlar meyvenin çekirdeğidir. Keçiboynuzu özü meyvenin çeşitli işlemlerden geçirilerek sıvı forma getirilmesiyle elde edilir. Keçiboynuzu yüksek sıcaklıklara maruz kalmadan üretilir yani bilinenin aksine soğuk pres yöntemiyle üretimi söz konusu değildir. Soğuk sıkım, sadece bazı yağların üretiminde kullanılır ancak keçiboynuzu için bu durum geçerli değildir. Keçiboynuzu özü, keçiboynuzu tohumlarından elde edilir. Doğal bir gıda katkısıdır. Yoğurt, krem peynir ve dondurma gibi gıda ürünlerine eklenir. Keçiboynuzu özü glütensizdir. Bazen yiyeceklere çikolata aroması katması için de eklenir. Örneğin keçiboynuzlu cevizli fit kek yapılabilir ki bu kek diyet yapanlar için güzel bir alternatif olabilir. Yanı sıra keçiboynuzu özü de keke katılabilir. Tatlımsı aromayı doğal yollarla elde etmiş oluruz böylelikle. Keçiboynuzu özü iyi bir lif kaynağıdır. Birkaç gram keçiboynuzu, günlük lif ihtiyacımızın ortalama %10’u içerebilir. Keçiboynuzu özünün pek çok faydası vardır.

Keçiboynuzu özünün faydaları nelerdir?

Keçiboynuzu özü sadece diyet yapanlar için sağlıklı bir tatlı alternatifi değildir aynı zamanda sağlıklı yaşamı destekleyen bir meyvedir. Keçiboynuzu özü bağışıklık sistemini güçlendirir ki korona virüs salgınını yaşadığımız şu süreçte en çok ihtiyacımız olan şeylerden biri güçlü bir bağışıklık sistemidir. Vücutta biriken radyasyonun dışarı atılmasını sağladığına dair görüşler vardır. Yanı sıra kuvvetli bir balgam çözücü olarak bilinir. Diş ve diş eti sağlığına fayda sağlar. Kansızlık sorununa etki eder. Keçiboynuzu pekmez, toz, kür, nektar gibi çeşitlerde tüketilebilir. Nefes darlığı, astım ya da bronşit gibi hastalıklara karşı etkili olduğu bilinir. Yüksek miktarda potasyum, fosfor ve kalsiyum içerdiği için hafızayı güçlendirdiği söylenir. İçinde bulunan enzimler karaciğeri yeniler ve vücuda tazelik kazandırır.

Keçiboynuzunun zararları nelerdir?

Genel hatlarıyla baktığımızda keçiboynuzunun insan sağlığına pek çok faydası olduğunu görüyoruz ancak elbette bu durum herkes için geçerli olmayabiliyor. Yanlış kullanılması ya da fazla tüketilmesi durumunda bazı zararlar doğurabiliyor. Keçiboynuzu şeker içerir. Bu nedenle şeker hastaları, keçiboynuzunu tüketmeden önce mutlaka hekim görüşü almalıdır. Fazla tüketildiğinde baş dönmesi ya da mide bulantısına sebep olabilir. Yanı sıra alerjik reaksiyonlara da yol açabilir. En bilineni ciltte kabarmaların yaşanmasıdır. Keçiboynuzu aşırı tüketilirse ciltte sivilce oluşumuna neden olabilir çünkü yağlı bir meyvedir. Her ne kadar pek çok faydası olsa da keçiboynuzu tüketmeden önce olası yan etkileri için doktora danışmanızda fayda olacaktır.

Benzer Yazılar