Bitkisel
Kolajen Nedir, Ne İşe Yarar? Kolajen Tipleri Nelerdir? 25.06.2020

Kolajen Nedir, Ne İşe Yarar ?

Kolajen insan vücudunda bulunan ve lifli olma özelliği gösteren bir tür proteine verilen isimdir. İnsan bedeni için birden fazla işlevi bulunan kolajenin kemiklerden kaslara kadar birçok etmen üzerinde oldukça geniş bir etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Kısaca kolajen, insan vücudundaki birçok dokunun üzerinde etkili olabilecek bir proteindir. Ayrıca uzmanlar kolajen maddesini vücudun en önemli yapılası olarak nitelendiriyor ve bu maddeyi belirli besinleri tüketerek vücudumuza alabileceğimizi söylüyorlar. Kolajenin insan vücuduna faydaları saymakla bitmeyeceği gibi son dönemlerde bu maddenin temizlik ve losyon ürünlerinde de kullanılmasıyla birlikte kolajen hakkında bilgi sahibi olmak isteme merakımız artmaya başlamıştır. www.fitolsam.com ekibi olarak siz değerli okurlarımızın merakınızı gidermek için bu yazımızda kolojenin ne işe yaradığını araştırdık. 

Kolajen Ne işe Yarar? 

İnsan vücuduna yararları saymakla bitmeyecek olan kolajen maddesini ile çok daha sağlıklı ve güzel bir vücuda sahip olabilirsiniz. Kolajenin vücuda faydalarını siz kıymetli okurlarımız için derledik.

Cildinizi olduğundan daha esnek bir duruma getirir.

•    Günümüzde hemen hemen bir çok güzellik ürününün içerisinde kolajen adı verilen bir madde yer almaktadır. Bu madde cilt formunuzun daha esnek bir görüntüye ulaşmasını sağlar. 

Ciltte bulunan kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur.

•    Kolajenin cildi güzelleştirmesinin dışında içerisinde bulunan insan vücuduna faydası olan lifli proteinler bulunmaktadır. Bu lifli proteinler cilt üzerinde bulunan kırışıklıklara ve deri üzerindeki çatlaklıklara da bir çok yararı bulunmaktadır. 

Kalp dostudur.

•    Kolajenler vücutta bulunan yağ tabakasının azalmasına yardımcı olan ve bu sayede kalbin dostu olan maddelerin başında kolajen gelmektedir. 

Sindirim sisteminin düzene girmesini sağlar.

•    Sindirim sistemi ile ilgili problem yaşıyorsanız içerisinde kolajen madde barındıran besinlerden tüketmeniz gerekmektedir.  Kolajen maddelerin sindirim sistemini düzenlemesini yanında bağırsaklarda meydana gelen hasarı da onarır.

Göz sağlığının korunmasına yardımcı olur.

•    Kolajen gözde bulunan korneanın sağlığı üzerinde koruyucu bir etkiye sahiptir. 

Kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. 

•    İçerisinde kolajen bulunan besinlerin tüketilmesi kemiklerin güçlenmesine ve kemiklerin yoğunluğunun artmasına yardımcı olur. 

Eklem ağrılarının önüne geçer.

•    Eklem ağrıları bacaklarda kolajen kaybının bir göstergesidir. Bacaklarda bulunan kolajenler azalırsa eklem ağrılarıyla birlikte sertlik ve şişlik gibi bulgular da baş gösterebilir. Bu sorunları kolajen içerin gıdalar tüketerek çözüme ulaşabilirsiniz. 

Karaciğer sağlığını korur.

•    Kolajen maddeler içerisinde glisin adı verilen bir birleşen sayesinde karaciğerde bulunan zararlı maddelerden ve toksinlerden kurtarıcı bir etkiye sahiptir. Kolajen yönünden zengin olan kemik suyunu tüketerek karaciğerinizin daha da sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. 

Kolajen Tipleri Nelerdir?

Kolajenin 19 farklı tipi bulunmaktadır. Ancak vücudumuzda en sık rastlanan çeşitleri de tip 1, tip 2, tip 3, tip 4 ve tip 10’dur. Bu kolajen tiplerinin hepsi vücudun faklı dokularında bulunmaktadır. 

Tip 1 Kolajen
•    Tip 1 vücutta en çok bulunan kolajen çeşididir. Bağlarda, organlarda, tendonlarda ve ciltte bulunan tip 1 kolajen, cildi korur, kemikleri güçlendirir, cildin elastik olmasına yardımcı olur, yaraları iyileştirir ve dokuları bir arada tutmaya yarar. 

Tip 2 Kolajen
•    Eklem kıkırdaklarında bulunan kolajenin yüzde altmışı tip 2 kolajendir. Bu kolajen çeşidi eklem sağlığının korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bağ dokularında kıkırdak oluşumunu destekler. 

Tip 3 Kolajen
•    Tip 3 kolajen genellikle organlarda ve cildin dışında bulunur. Bu kolajen tipi cilde esneklik kazandırır ve cilt sıkılığının korunmasını sağlar. Aynı zamanda damarlara esneklik verir, organların yapısını ve kasların yapısını güçlendirir. 

Tip 4 Kolajen
•    Tip 4 Kolajende cildin sıvı filtrasyonu basamağında görev alır, sonum ve sindirim yüzeylerinin oluşmasını sağlar. Bu tip kolajen cildin derinlerinde bulunur. Bu nedenle organları ve sağları yağları saran bazal bir zarın oluşumunu sağlar. 

Tip 10 Kolajen
•    Eklem kıkırdaklarının gelişmesi ve yeni kemiklerin oluşması için vücutta bulunması önemli olan bir kolajen tipidir. Aynı zaman da eklem bölgelerinde görülen kırıkları da onarıcı bir yapıya sahiptir. 

Kolajen Kaybına Neden Olan Etkenler Nelerdir?

-    Sigara kullanımı
-    Fazla şeker yüklemesi
-    Kan şekerinin aniden artması
-    Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak
-    Paketli ve rafine gıdalar tüketmek
-    Sağlıksız bir beslenme düzeni
-    Aşırı alkol tüketimi 
-    Düzensiz uyku saatleri
-    Çevre kirliliği

Kimler Kolajen Kullanmaya Gereksinim Duyar?

-    Hassas ve kuru cildi olan kişiler
-    Cilt lastiği bozulmuş olan bireyler
-    Ciltte leke problemi yaşayan kişiler
-    Vücut çatlağı bulunanlar
-    Alkol ve sigaranın fazla tüketilmesi nedeniyle cilt, saç ve tırnakları sağlıksız olanlar
-    Tırnaklarda soyulma, yavaş uzama ya da sık sık kırılma gibi sorunlar yaşayanlar
-    Yaş ekimi yaptıran kişiler
-    Cildinde yara ya da yanık izi bulunanlar
-    Cerrahi bir operasyon geçiren kişiler 
-    Çevre kirliliğinin ve yaşlanma sürecinin neden olduğu cilt sorunlarını yaşayan bireyler  kolajen takviyesine ihtiyaç duyabilirler. 

Kolajenin Çeşitleri

İnsanlar kolajını içecekler, besinler ve cilt bakım ürünleri gibi farklı yollar ve yöntemler ile vücutlarına alabilirler. Ancak halk arasında en çok kullanılan kolajen çeşidi ise kolajen hap, kolajen tozu ve içeriğinde kolajen bulunan cilt bakım ürünleridir. 
 

Benzer Yazılar