Bitkisel
Lavanta Yağının Anksiyeteye Faydası 08.03.2019

Anksiyete, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki insanların %18,1'i için deneyimleyici bir tıbbi durum olabilir. Küresel olarak, bu rakamın her üç kişide bir kadar yüksek olduğu düşünülmektedir. Neyse ki, anksiyete belirtilerinizi yönetmeye yardımcı olacak doğal yollar var. Bunlardan birisi de kaygı için lavanta esansiyel yağı kullanmaktır.

Lavanta esansiyel yağı anksiyete için lavantanın çeşitli sakinleştirici ve yatıştırıcı özellikleri nedeniyle faydalıdır. Buna ek olarak, birçok insan ilaçlarla alabilecekleri yan etkilere sahip olmadığından endişe belirtilerini yönetmeye yardımcı olmak için esansiyel yağları kullanmayı sever.

Anksiyete için Lavanta Yağının Faydaları

Anksiyete için lavanta esansiyel yağını kullanmanın birçok bilim destekli yararı vardır. Sizin için en iyi beş faydayı topladık. Bu, bu yağın tıbbi kullanım için ne kadar önemli olduğunu iyi bir şekilde anlamanızı sağlayacaktır. Lavanta esansiyel yağı, lavantanın sakinleştirici özelliklerinden dolayı faydalıdır.

Stres Azaltma

Yaşamınızda günlük olarak çok fazla strese sahip olmanın endişe atağını tetikleyebileceğini biliyor muydunuz? Lavanta yağının bileğinize bölgesel olarak uygulanması veya evinize yayılması yardımcı olabilir. Bir çalışma, lavanta yağının belirli ilaçlara göre stresin azaltılmasında çok daha etkili olduğunu göstermiştir. Sinir sisteminizi sakinleştirir.

Doğal Antidepresan

Anksiyete tanısı konan tüm insanların yaklaşık yarısında da depresyon vardır. Lavanta yağı vücudunuzun serotonin seviyelerini geliştirebilir. Bu, vücudunuzdaki iyi hissettiren kimyasaldır ve onunla ilgilenen nörotransmiterleri düzenlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, Kanıt Tabanlı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp dergisinde yayınlanan bir 2013 araştırması, lavanta yağının vücudunuzdaki serotonin aktivitesini de geliştirebileceğini söylüyor. Bu, depresyon ve anksiyete belirtilerinizde önemli bir düşüş hissedebileceğiniz anlamına gelir.

Kaliteli Uyku Sağlar

Anksiyete bozukluğu olan kişiler uykuya dalmak ya da gece uykuda kalmakta zorlanabilirler. Bu, kaygı düzeylerinin ne kadar yüksek olduğuna bağlı olarak dalgalanabilir. Ancak, lavanta esansiyel yağının yatıştırıcı etkileri ve sakinleştirici özellikleri vardır. Bu yağı yatak odanızda dağıtma, derin ve dinlendirici uykuyu desteklemenize yardımcı olabilir. Uyanık kalmanızı sağlayan herhangi bir yarış düşüncesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

Ağrı Kesici

Endişeli insanların vücutlarında ağrı ve acı olması oldukça sık yaşanan bir durumdur. Bu acılar ve ağrılar, gergin kaslar, baş ağrıları, sertlik veya kronik ağrıdan gelebilir. Lavanta yağı, söz konusu acı bölgeye topikal olarak uygularken çalışan doğal ağrı giderici özelliklere sahiptir. Aşırı aktif sinir uçlarını duyarsızlaştırabilir, bağışıklık sistemini azaltmak için bağışıklık sisteminizi sakinleştirebilir. Herhangi bir sert kasınızı gevşetmeye de yardımcı olabilir.

Beyin Fonksiyonu Desteği

Anksiyete bozukluğunun ana nedenlerinden biri nörolojik bir dengesizlik veya problemdir. Emory Üniversitesi'nden Dr. Elizabeth Martin tarafından yapılan bir araştırmaya göre, nevraljik sisteminizde bir dengesizlik ya da sorun, endişe duygusunu düzenlemeye yardımcı olan hormonların ya da kimyasalların sayısında azalmaya neden olabilir. Lavanta yağı, nörolojik yollarınızı desteklemek ve korumak için yardımcı olduğu için size iyi gelebilir. Bu da, sisteminizde anksiyeteyi tetiklemekten sorumlu olan kimyasalları ve hormonları düzenlemenize yardımcı olabilir.

Anksiyete için Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır?

Lavanta yağı şu anda mevcut olan güçlü kokulu esansiyel yağlardan biridir. Bu, anksiyete belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olmak için çeşitli şekillerde kullanmayı nispeten kolaylaştırır. Sizin için en iyi olan yolu bulana kadar denemek isteyebilirsiniz.



  • Oda Spreyleri: Oda spreyinize birkaç damla lavanta yağı ekleyin ve uyumadan önce yatak odanızda çalışmasına izin verin.


  • Kokulu Tuzlar: Küçük bir şişe Epsom tuzuna (İngiliz tuzu) birkaç damla lavanta yağı ekleyin ve yanınıza alın.


  • Bölgesel Uygulama: Sorun hissettiğiniz bölgenize az miktarda lavanta yağı uygulayın.

Lavanta Yağı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lavanta, küçük çiçekli bir çalı veya bitkidir. Dünyanın her yerinde lavantayı bu çiçeğin dünyasındaki en iyi ihracatçılardan biri olan Bulgaristan’da bulabilirsiniz. Toplamda 47 çeşit lavanta bulunmaktadır. Bu, üreticilerin bir damıtma işlemiyle lavanta esansiyel yağı yapmak için kullandıkları çeşitlerdir.

Mevcut iki farklı lavanta yağı vardır:



  • Lavanta çiçeği yağının damıtılmasıyla yapılan uçucu yağ, suda çözünmez ve renksizdir.


  • İkinci tür uçucu yağ, lavanta başak bitkisinin damıtılmasıyla yapılır. Lavanta yağı üretmek için buhar damıtma kullanırlar, çünkü daha fazla miktarda yağ oluşturur.


Her iki çeşidi de online olarak eczanelerde ve sağlık mağazalarında bulunabilir. Esansiyel yağ çeşidi, parfüm olarak satılan lavanta yağından farklıdır. Lavanta yağı yıllardır parfüm endüstrisinde bir damgasını taşıyor. Sinir sisteminizdeki bir gevşeme etkisini tetikleyebilecek çok hafif bir çiçek kokusuna sahiptir. Bu, onu kaygı için mükemmel bir doğal çözüm haline getiren şeydir ve bu, dünyanın dört bir yanında kaygı hastaları arasında popülerlik kazanmasının en önemli nedenidir

Benzer Yazılar