Şifalı Bitkiler
Papaya'nın 13 Şaşırtıcı Faydası 18.09.2018

 

Papaya'nın sağlık yararları arasında daha iyi sindirim, diş ağrısından kurtulma, regüle menstruasyon, daha güçlü bağışıklık, kilo kaybı, cilt bakımı ve daha iyi bir kalp sağlığı bulunur. Ayrıca Carica Papaya, pawpaw veya papaw olarak bilinen Papaya'nın kanseri önlediği düşünülmektedir. Meyvesi yüksek besleyici ve tıbbi değeriyle oldukça popüler.

Papaya Nedir?

Papaya, sadece hoş kokulu ve lezzetli değil, aynı zamanda çok sağlıklı olan, serise-turuncu renkli sulu bir meyvedir. Yüzlerce yıldır ünlüdür ve bir zamanlar Kristof Kolomb'un “melekler meyvesi” olarak adlandırılmıştır. Papaya, vücudun normal çalışması için gerekli olan doğal bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Tropiklerin tatlı tadı ve güneşli renkleri ile ünlüdür ve ham halde, smoothie'de, milkshake'de veya çeşitli tariflerde sebze olarak yenebilir.

Ham papaya meyvesinden elde edilen lateks, et yumuşatıcı olarak kullanılır ve ayrıca çeşitli kozmetik, cilt ve güzellik ürünlerinin yanı sıra bazı çiğneme sakızlarının üretiminde de kullanılır. Yıl boyunca tüketim için kullanılabilirler.


Ağacın diğer kısımları da dahil olmak üzere tüm meyve, çeşitli yollarla sağlığa faydalıdır. Ham formdaki papaya, besin takviyeleri ve çiğneme sakızlarının hazırlanmasında kullanılan enzimleri içerir. Papaya, karotenler, flavonoidler ve C vitamini gibi antioksidan besinlerin yanı sıra B vitamini (folat ve pantotenik asit) bakımından zengindir. Aynı zamanda magnezyum gibi iyi bir lif ve mineral kaynağıdır. Bununla birlikte, bu besinler kardiyovasküler sağlığı geliştirmeye ve kolon kanserine karşı korunmaya yardımcı olur.

Papaya'nın Sağlık Açısından Faydaları

Papaya'nın Sağlık Yararları Şunlardır:



  • Papaya sindirimde yardımcı olur


  • Kilo kaybını artırır


  • Menstruasyonu düzenler


  • Enfeksiyonları önler


  • Bir diş ağrısı rahatlama sağlar


  • Antikanser özellikleri vardır.


  • Cilt bakımında yardımcı olur.


  • Kalp sağlığını geliştirir


  • Papaya sivilce ve yanık semptomlarını azaltır.


  • Anti-inflamatuar etkileri vardır


  • Papaya maküler dejenerasyon için iyidir


  • Kabızlık tedavisinde yardımcı olur


  • Artriti önlemeye yardımcı olur


  • Bağışıklığı artırır

Sindirimdeki Yardımlar

Papaya genellikle uygun sindirim için tüketilir. Sindirim süper enzimi olan papain varlığı, proteinleri parçalayarak sindirimi artırır ve sindirim sistemini temizler. Bu, proteinin vücut yağına azaltılmasını sağlar. Diyetimizdeki protein uygun şekilde sindirilmezse, artrit, kabızlık, diyabet, yüksek tansiyon ve diğer ilgili sağlık durumlarına neden olabilir.

Kilo Kaybı

Papaya da doğal olarak kilo vermeye çalışan insanlar için iyidir. Papaya dolu bir kâseye gece yarısı ya da sabah ortası atıştırmalık olarak sahip olmak sağlık için iyidir.

Enfeksiyonları önler

Papayalar, bağırsak solucanlarını öldürmek için etkilidir, bu nedenle onlarla ilişkili enfeksiyonları ve komplikasyonları önlerler.

Ağrısını Hafifletir

Taze papaya köklerinden oluşan bir macun, diş ve diş etleri üzerine, diş ağrısından kurtulmak için sürülebilir. Ağacın kabuğu, öncelikle iç kabuk, diş problemleri için mükemmel bir ilaçtır.

Antikanser Özellikleri

Araştırmacılar papayaların meme, pankreatik ve diğer kanserlere karşı etkili olduğunu keşfettiler. Kurutulmuş yapraklardan elde edilen bir papaya yaprağı ekstresi, laboratuarda büyütülen tümör hücrelerine karşı anti-kanserojen etkiler üretti. Dr. Nam Dang ve meslektaşları tarafından Japonya'da yapılan bir çalışmada, hücrelere daha büyük dozlarda papaya yaprağı çayı verildiğinde etkilerin daha güçlü olduğu gözlenmiştir. Bilim adamları farklı papaya yaprağı ekstreleri için farklı kanser kaynaklı hücreleri ortaya çıkardılar ve tümörlerin büyümesinin yavaşladığını buldular. Meyve güvenilirlik kazanmıştır ve antikanser güçleri için birçok ilaçta kullanılmıştır.

Cilt Bakımı

Papaya yeniden canlandırıcı maddeler olabilir, bu yüzden birçok kozmetikte kullanılırlar. Ayrıca, papaya birçok kadın tarafından ev yapımı yüz maskelerinde kullanılır. İçlerindeki papain ölü hücreleri öldürür ve cildi arındırır. Papayada bulunan yararlı özellikler ve iyileştirici enzimler güneş yanığı ve tahriş olmuş cildi tedavi eder. Papaya kullanarak iyi bir yüz masajı ölü hücreleri çıkarmak için harika bir ilaçtır. açık havada çok zaman geçiren bir kişi iseniz papaya cildinizde  serbest radikallerle savaşır. Papaya, bir çok  konuda  yardımcı olabilir. Papayaların kabukları ayrıca sağlıklı bir cilt için yüze ve ellere sürmek için kullanılır. Papayalar da egzama, sedef hastalığı gibi cilt bozukluklarını tedavi etmek için kullanılır.

Kalp Sağlığını Geliştirir

Papayaların tohumları sağlıklı bir kalp için iyidir. A vitamini, C ve E olmak üzere üç güçlü antioksidan vitaminine sahip olmak, ateroskleroz ve diyabetik kalp hastalıkları gibi sorunların önlenmesinde papayaların yardımcı olduğu anlamına gelir. Pro-karotenoid phytonutrientlerin varlığı, vücutta kolesterolün oksitlenmesini önlemeye yardımcı olur. Kolesterolün oksidasyonu gerçekleştiğinde, kan damarlarının duvarlarına yapışır ve kalp krizlerine ve felçlere yol açabilen plak oluşturur. Papaya'dan elde edilen E vitamini ve C vitamini, kolesterolün duvarlara yapışmasını önleyerek, kalbin sağlıklı kalmasını sağlar. İyi bir lif kaynağı olan papayalar, vücuttaki LDL kolesterol seviyelerini azaltmaya da yardımcı olur. Kalbinizi genç tutmak için günlük beslenmeyle birlikte günlük diyetinizde papayalar ekleyin. Ayrıca yaraların  ve ülserlerin tedavisinde de yardımcı olur.  

Akne ve Yanıkları Azaltır

Papayastan elde edilen lateks, akneden etkilenen cilt alanlarını tedavi etmek için kullanılır. Papaya cildinin etli tarafı sivilce tedavisi için maske olarak kullanılabilir. Papaya içeren bir diyet, içerideki durumu iyileştirerek cildin temizlenmesine yardımcı olacaktır. Yanıklarınız mı var ? Papaya'yı kullanın. Meyveden gelen lateks yanık alanına uygulandığında yanık nedeniyle oluşan izlerin azaltılmasına yardımcı olur.

Anti-inflamatuar Etkiler

Papayalarda, özellikle papain ve chymopapain'de bulunan enzimler, vücudun farklı bölgelerindeki inflamasyonu azaltır.

Makula Dejenerasyonunu Tedavisi

Makula dejenerasyonu gözün bir hastalığıdır. Bu durumda oküler hücreler dejenere olur, bu da bulanık görme ile sonuçlanır ve körlüğe de neden olabilir. Bu yaşla ilgili bir hastalıktır ve diyete papayaların eklenmesi maküler dejenerasyon gelişme riskini azaltmak için faydalıdır. Beta-karoten olarak adlandırılan bir antioksidan papaya turuncu rengini verir. Havuçlar, beta-karoten mevcudiyetinden dolayı görme yeteneğinin gelişmesine yardımcı olurken, papayasın da maküler dejenerasyonun etkisini azaltmada etkili olduğu bilinmektedir. Arch of oftalmology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, günlük olarak bu meyvenin 3 veya daha fazla porsiyon tüketimi, yaşa bağlı maküler dejenerasyon (ARMD) riskini azaltabilir.

Kabızlık 

Papayada folat, C vitamini ve E vitamininin varlığı, mide ve bağırsakta tonik bir etki yaratarak kabızlık hastalığını azaltır. Papaya suyu ve olgunlaşmış papaya biçimi de sindirime yardımcı olur. Meyvelerden elde edilen lif, bağırsak hareketlerini artırmaya yardımcı olur. Geliştirilmiş bağırsak hareketleri dışkı geçişini kolaylaştırır, böylece kabızlığın etkilerini azaltır (Pinoy B. 2010).

Menstruasyonu Düzenler

Papaya suyu, düzensiz adetlere sahip kadınlar için çok yardımcı olabilir. Yeşil, olgunlaşmamış papayaların tüketimi, periyodik döngüsündeki düzensizliği normalleştirebilir. Papaya, “sıcak yiyecek” olarak kabul edilir, yani vücutta ısı üretirler. Vücuttaki aşırı ısı üretimi östrojen hormonunu uyarır. Bu dişilerde dönemleri uyarır. Bu nedenle, papaya, zor adetlerin ele alınmasında yararlı olabilir.

Artriti Önler

Papaya'ın romatoid artrit ve osteoartrite karşı etkili olduğu bilinmektedir. Papaya’da bulunan ve chymopapain adı verilen enzimlerden biri, romatoid artrit ve osteoartritin kontrolünde önemli bir etkiye sahiptir.

Bağışıklığı Artırır

Papaya tüketimi de vücudun bağışıklık sisteminde bir iyileşme ile bağlantılı olmuştur. Japonya'dan Hiramoto, Imao, Sato, Inoue ve Mori tarafından yapılan araştırmalar, papayada bulunan antioksidanların insanların bağışıklıklarını iyileştirmede önemli bir rol oynadığının bir kanıtıdır.

Bitkinin çiçek ve kökleri sarılık, bronşit, böbrek kolik ve diğer hastalıklara karşı yararlı olduğu kanıtlanmıştır.

Papaya'nın Yan Etkileri

Papaya'nın normal miktarlarda tüketimi FDA tarafından güvenli olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte, papaya tüketmenin bazı yan etkileri vardır.

Gebe Kadınlar: Papaya hamilelik sırasında zararlı olarak sınıflandırılır. “Sıcak” bir meyve olarak kabul edilir. Ham ve yarı olgun papayalarda yüksek konsantrasyonlarda bulunan lateks, abortuslara yol açabilecek uterus kasılmalarına neden olur. Hamileyseniz ham papaya yemekten kaçının.

Gastrointestinal Tahriş: Çok fazla papaya tüketmek bağırsaklarda güçlü bir müshil etkisi yaratabilir. Özellikle ham haliyle, büyük miktarlarda papaya yemekten kaçının. Olgunlaşmamış veya çiğ papaya bağırsaklarda veya midede ağrıya neden olabilir ve bazen yemek borusu delinmesine neden olabilir.

Tohumlar: Papaya ait siyah tohumlar potansiyel olarak zehirli bir madde olan carpine adı verilen bir enzim izleri içerir. Uluslararası BioPark Vakfı'nın Peru'daki Amazon bitkilerinin tıbbi bitkileri hakkındaki bilgilerine göre, bu enzim sinir merkezlerini uyuşturabilir ve bu da felç veya kalp krizi yaratabilir. Bazı olgularda da daralmaya bağlı kan damarlarının daralması görülür.
   
 

Benzer Yazılar