Beslenme
Patatesin Faydaları 01.01.2017

PATATESİN FAYDALARI

Patates, gezegendeki en yaygın ve önemli besin kaynaklarından biridir ve dünya nüfusunun çoğunda temel besin öğesi olarak,  patatesi daha önemli hale getiren zengin sağlık yararları içerir. Bu sağlık faydaları, sindirimi iyileştirme, kolesterol düzeylerini düşürme, kalp sağlığını iyileştirme, poliplerden (vücutta mukozayla kaplı boşluklar içinde gelişen, yumuşak etli, genellikle saplı ve armut biçiminde ur.)   korunma, kanseri önleme, şeker hastalığını yönetme, bağışıklık sistemini güçlendirme, yaşlanmanın belirtilerini azaltma, cildin korunması, dolaşımı artırma, kan basıncını düşürme gibi becerileri içerir. Sıvı dengesi, uykusuzluğun azaltılması ve göz sağlığının iyileştirilmesinde yardımcıdır.

Çocuklar sıklıkla sebzeleri yemeyi reddetmekle birlikte,  Hemen hemen hepsi patatesi çok severler. Patateslerin garip ve sihirli kalitesi budur; Bunlardan hoşlanmayan veya patatesi yemeyi reddeden herhangi birine nadiren rastlarsınız. Bazı biçimlerde hemen hemen her büyük kıta diyetinde bulunur. ve pişmiş, kızarmış, dilimlenmiş, ezilmiş ve daha pek çok yönden hazırlanabilirler. Bunlar büyük olasılıkla Andes, Peru ve Bolivya'da yaşayan Amerika kıtalarıdır. İlk önce 7,000 ila 10,000 yıl arasında Orta Amerika ve Güney Amerika'da bir yerde yetiştirildiler. Patates terimi, çoğu çeşitte oldukça şekilsiz ve çirkin olan ya bitkiye ya da tüm yumruğa atıfta bulunabilir. Bilimsel adı Solanum Tuberosum'dur ve aslında Nightshade ailesinin bir üyesidir.

Yabani patatesler hala Amerika'nın bazı bölgelerinde yetişir ancak sadece 400-500 yıl önce bu bölge dışına çıkarıldı. Şimdi dünyanın  en büyük gıda ürünü olarak biliniyor ve dünyada patateslerinin 1 / 3'ünden fazlası şu anda şimdi Çin ve Hindistan'da yetişiyor ve burada mutfağının önemli bir parçası haline gelmiştir.

Bugün, sebzeleri patates olmadan hayal etmek zordur. Patates zamanla dünyanın en popüler ve tanınmış gıdalardan biri haline geldi. Patates severler  ve hatta onları sevmeyenler , Patateslerin karbonhidratların ve kalorilerin ötesine geçen besin öğelerine sahip olduklarını bilmekten mutluluk duyacak ve herhangi bir bireye ekstra bir diyet eki olabilir.

Öncelikle, dünyaca ünlü bu sebzenin bilinmeyen sağlık faydalarına dalmadan önce patateslerin besin değerlerini keşfedelim.

Patateslerin Besin Değeri

Patateslerin dünya çapında hızla yayılmasının nedeni, vitaminler, mineraller ve temel organik bileşikler de dahil olmak üzere enerji ve beslenme deposu olması nedeniyle çokça kabul görmüş olmalarıdır.

Patateslerin Sağlık Açısından Faydaları

Mineral İçeriği: Eğer düzenli olarak patates yerseniz vücudunuza su ve iyon kaynağı sağlarsınız. Potasyum açısından zengin oldukları için. Konsantrasyon kabuğunda gizlidir. Bu nedenle, patatesleri kabuğu ile yemeniz daima faydalıdır. Ayrıca kalsiyum, demir ve fosfor içerirler.

Vitamin İçeriği: Patates, içinde bulunan çok miktarda C vitamini ile bilinir. Tipik olarak, 100 gm’da yaklaşık 17 mg C vitamini içerecektir. Buna ek olarak, ayrıca A, B ve P vitamini içerir.

Su İçeriği: Patatesler çok büyük görünüyor olabilir. Ancak su , ağırlıklarının yaklaşık yüzde 70-80'ini oluşturuyor. Yani patates yiyerek kilo alımı olacağı inancı bir yanlış anlaşılmadır. Elbette patates porsiyonlarınız büyük miktarlarda tereyağ içeriyorsa veya bu yüksek yağ ve yüksek kolesterollü patates kızartmalarından uzak duramıyorsanız o zaman aşırı kilolu olmanızı engelleyemezsiniz.

Nişasta İçeriği: Patatesler yaklaşık% 17 nişasta içerir ve nişastanın en doğal kaynaklarından biridir. Bununla birlikte, filizlenme, nişastanın şekere dönüştürülmesine yol açtığı için filizlenmiş patates yemeyi bırakmalısınız.

Not: Bir patatesde ki besinlerin çoğu kabuğunun hemen altındadır. Iç kısmı ile birlikte kabuğunu yerseniz, tüm bu besin maddelerini alırsınız.

Kilo Alma: Patates esas olarak karbonhidrattan yapılır ve çok az miktarda protein içerir. Bu ise , umutsuzca kilo almak isteyen aşırı yağsız veya ince insanlar için onu ideal bir diyet haline getirir. Vitamin içeriği karbonhidratların düzgün bir şekilde emilmesine yardımcı olan vitamin C ve B kompleksini içerir. Patateslerin sumo güreşçilerinin diyetinin büyük bir bölümünü oluşturmasının yanı sıra yarışmak için büyük enerji rezervlerine ihtiyaç duyan birçok sporcu da bunlardan biridir.

Sindirim: Patates ağırlıklı olarak karbonhidrat içerdiğinden dolayı sindirimi kolaydır ve sindirimi kolaylaştırır. Bu mülkiyet onları bebekler veya sert yiyecekleri özümseyemeyenler için iyi bir diyet yapar, ve enerji kaynağıdır. Bununla birlikte, düzenli olarak çok fazla patates yemenin zaman içinde asitliğe neden olabileceğini unutmayın. Patatesler ayrıca ham patates ve soğuk patateslerde haşlanmış veya sıcak olanlardan çok miktarda lif veya kaba yem içerir. Bu da peristaltik hareketi tetikler ve sindirimi kolaylaştıran ve konstipasyon gibi rahatsızlıkları önleyen mide suyu sızıntısını arttırır ve vücudunuzu kolorektal kanser gibi daha ciddi durumlardan korur. Lif aynı zamanda arter ve kan damarlarındaki kolestrolu azaltmayla da bağlantılı olarak kalp sağlığını arttırır.

Cilt Bakımı: Vitamin-C ve B-kompleksinin yanı sıra potasyum, magnezyum, fosfor ve çinko gibi mineraller cilt için faydalıdır. Bundan başka, ezilmiş çiğ patateslerden elde edilen hamur, balla karıştırılarak, cilt ve yüz faydalı olabilir. Deri üzerindeki sivilceleri ve lekeleri iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca  yanıklara harici olarak uygulandığında, hızlı rahatlama ve daha hızlı iyileşme sağlar.

Scurvy: Patateslerde bulunan C vitamini, C vitamini eksikliğinden kaynaklanan bu hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir. Kırık dudak köşeleri, süngerimsi kanama diş etleri ve sık viral enfeksiyonlarla karakterizedir. Çoğu birinci ve ikinci dünya ülkelerinden C vitamini'ne kolayca erişilebilecek şekilde ortadan kaldırılmış olmasına rağmen, halen dünyanın belli uluslarında mevcuttur, bu nedenle dünyadaki patateslerin varlığı bu soruna yardımcı olmaktadır.

Romatizma: Patateslerin bu duruma etkileri için iki kısım vardır. Kalsiyum ve magnezyum gibi vitaminler romatizma rahatlamasına yardımcı olur. Ayrıca, kaynar patateslerden elde edilen su, romatizmanın ağrısını ve iltihaplanmasını azaltabilir. Bununla birlikte, yüksek nişasta ve karbonhidrat içeriğinden dolayı, romatizmal insanlar üzerinde olumsuz etkilere neden olabilecek vücut ağırlığını arttırma eğilimindedir. Bu da iyi bir denge sağlar. bu nedenle patatesi tüketmeden yararlı bir yaklaşım olarak uygulayabilirsiniz.

İnflamasyon: Patates, hem iç hem de dışta, iltihaplanmayı azaltmada çok etkilidir. Yumuşak, kolayca sindirebildiği ve çok miktarda C vitamini (doku aşınmasını ve yıpranmasını onaran çok iyi bir antioksidan), potasyumu ve vitamin-B6'ya sahip olduğu için bağırsak ve sindirim sistemindeki herhangi bir iltihaplanmayı hafifletir. Ağız ülserine sahip olanlar için de çok iyi bir besin öğesidir. Artrit ve gut nedeniyle muzdarip insanlar, anti-enflamatuar etkileri için patates kullanabilirler, ancak yine de, bu koşulları daha da şiddetlendiren kilo artışına katkıda bulunabileceği ve genellikle gutu daha da kötüleştiren et ve diğer zengin gıdalarla yenildiği için, Ince bir denge uygulanmalıdır.

Kanser Önleme: Belli türde patates, özellikle kırmızı ve gevrek olanlar yüksek seviyede flavonoid antioksidan , zeaksantin ve karotenler gibi A vitamini içerir, sizi birçok kanser türünden koruyabilirler. Ayrıca, Tarım Araştırmaları ,  patateslerin, anti-kanser ve anti-tümör özelliklerine sahip olduğu kanıtlanmış quercetin adı verilen bir bileşik içerdiğini gösterir. Son olarak, A ve C vitamininin yüksek seviyeleri, vücudunuzu kanserin yıkıcı etkilerinden koruyabilen antioksidan özelliklere sahiptir.

Yüksek Tansiyon: Diyabet, gerginlik, hazımsızlık, besin dengesi, besin içeriği ve daha pek çok nedenden dolayı yüksek tansiyon oluşturabileceği için farklı tedaviler gereklidir. Patates, olası birden fazla nedeni hafifletebilir; Tansiyon nedeniyle yüksek tansiyonu azaltmak için patates kullanılabilir. Ayrıca vitamin-C ve lif bolluğundan dolayı hazımsızlığı tedavi edebilirler, ancak yüksek tansiyon şeker hastalığından kaynaklanıyorsa, bunlardan kaçınılmalıdır. İçindeki lif, kolesterolü düşürmede yardımcı olur ve vücudun insülinin işleyişini geliştirir ve bu da kan basıncını düşürmede yardımcı olur. Bunun nedeni kan basıncıyla kandaki glikoz seviyesi arasında doğrudan bir ilişki olduğudur; İnsülin bu glikoz seviyesini düzenler. Ayrıca, patateslerde bulunan potasyum (porsiyon başına günlük ihtiyacın% 46'sı) tansiyon düşürür, çünkü potasyum vazodilatör olarak işlev görür.

Beyin Fonksiyonu: Beynin düzgün işleyişi büyük oranda glikoz seviyesine, oksijen arzına, vitamin B kompleksinin çeşitli bileşenlerine ve bazı hormonlara, amino asitlere ve omega-3 gibi yağ asitlerine bağlıdır. Patates, yukarıda adı geçen hemen hemen tüm ihtiyaçları karşılar. Karbonhidratlar açısından yüksektir ve bu nedenle kandaki glikoz düzeylerini iyi tutar. Bu beynin yorgunluğa girmesini önler ve bilişsel etkinliğinizi ve performansınızı yüksek tutar. Sonra beyindeki kandaki hemoglobin tarafından beyne taşınan oksijene ihtiyaç duyulur; Ve bunun ana kurucusu demirdir. Patates de demir içerir. Bu nedenle, beyne oksijen vermeye de yardımcı olurlar. Patateslerde, fosfor, çinko ve B kompleksi vitaminleri gibi beynin işlevini olumlu yönde etkileyen çok çeşitli vitamin ve mineraller bulunur. Potasyumun vazodilatasyon özellikleri aynı zamanda gerekli organa kan akışının artması nedeniyle beyin fonksiyonunun uyarılmasıyla da bağlantılıdır.

Kalp Hastalıkları: B vitaminleri (B kompleksi, C), mineraller ve kaba yemeğin dışında, patatesler ayrıca Karotenoidler (lutein, zeaksantin) adı verilen bazı maddeler içerir. Karotenoidler kalp sağlığı ve diğer iç organların işleyişi için faydalıdır. Yine, patatesler kandaki glikoz seviyesini yükseltir ve aşırı tüketim, kalbinize baskı uygulayan obeziteye neden olabilir, bu sağlık yararı için ne sıklıkta patates kullandığınız konusunda dikkatli olmalısınız. Kalp hastalığını önlemenin bu yöntemi obez veya diyabetik insanlar için önerilmez.

Böbrek Taşları: Böbrek Taşları, Renal Calculi olarak da bilinirler, esasen kandaki ürik asit düzeylerinin yükselmesinden kaynaklanır. Bu gibi durumlarda, et, hindi, karides, balık, yumurta ve süt gibi hayvansal proteinlerin yanı sıra ıspanak  ve bazı fasulye gibi protein düzeyinin yüksek olduğu gıdalardan da kaçınılmalıdır. Kandaki ürik asit. Demir ve kalsiyum da taşların oluşumuna katkıda bulunur. Patates bu açıdan mantıksal olarak zengindir, böbrek taşlarına önleyici bir önlemi olarak kullanılmaz, ancak böbrek ve diğer dokularda kalsiyum birikimi veya çökelmesini (kalsifikasyon) inhibe eden magnezyum içerirler Böbrek taşlarının tedavisinde faydalıdır.

İshal: İshal olanlara enerji açısından zengin bir diyetin mükemmel bileşenidir. çünkü sindirimi kolaydır ve hafif kaba yem içerir. Bununla birlikte, çok fazla patates yemek nişastanın aşırı miktarda alınması nedeniyle ishale neden olabilir.

Diğer Yararları ve Uyarıları: Patates suyu, yanıklar, çürükler, burkulmalar, cilt problemleri, ülserler, narkotik etkileri, prostat kanseri, rahim kanseri ve kistlerin veya tümörlerin oluşmaması için iyi bir tedavidir. Öte yandan, patates yerken de birtakım dikkat edilmesi gereken çeşitleri vardır. Yeşil patatesler genellikle zehirlidir ve solanin, chaconine ve arsenik gibi alkaloidler içerdikleri için patates yaprakları da zehirlidir. Bu kimyasalların doz aşımı ölümcül olabilir. Ayrıca, patateslerin glisemik indeksi ( enerji veya şeker içeriği) çok yüksektir (80'in üstündedir), bu nedenle obezite, kilo vermeye çalışan veya diyabetik olan kişiler patates yemekten kaçınmalıdır. Eğer çok isterseniz patates, çiğ veya kızartılmış yerine pişirildiğinde daha sağlıklıdır.

Ancak endişelenmeyin; Bu sağlık riskleri, dünyadaki patates yiyicilerinin nüfusunun küçük bir bölümünü etkiliyor. Aksi takdirde  sağlıklı iseniz, biraz yağın sizin için kötü olmadığını unutmayın.  Patates cipslerinin ve patates kızartmalarının tadını çıkarmaktan korkmayın.

Patateste Besin Maddelerinin Kaybını Önlemenin Yolları

Pişirmeden önce patatesleri soymaktan kaçının. Dış kabuk, pişirme işlemi sırasında beslenme kaybına karşı iyi bir koruma sağlar. Kabuğun altındaki protein ve mineral içeriği çok yüksektir, bu nedenle peelingden sonra pişirirseniz, bu proteinlerin ve minerallerin çoğu kaybolacaktır.

Patatesleri kaynattığınızda, önce suyu kaynama noktasına kadar ısıtın ve sonra patatesleri ekleyin. Bu pişirme süresini azaltacak ve C vitamini içeriğini muhafaza etmenize yardımcı olacaktır.

Kızartma sırasında C vitamininin% 75'i kaybolduğundan patates kızartmasını tüketmeyi en aza indirin. Pişirme ve buharda pişirme gibi diğer pişirme yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Benzer Yazılar