Beslenme
Potasyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Potasyum Zengini Gıdalar Nelerdir? 26.04.2018


Potasyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Potasyum, bir kimyasal elementtir. Simgesi K ve atom numarası 19 dur. Potasyum adını izole edildiği Potas olarak da bilinen potasyum karbonattan almıştır. Potasyum yumuşak, gümüş-beyaz renkli alkali bir metaldir. Doğada deniz suyunda ve pek çok mineralde diğer elementlere bağlı olarak bulunur. Havada hızla oksitlenir ve suya karşı da çok aktiftir. Potasyumun pek çok açıdan sodyuma kimyasal olarak benzese de yaşayan organizmalarda, özellikle de hayvan hücrelerinde, sodyumdan farklı muamele görür. Kandaki seviyesinin düşük olmasına hipokalemi, yüksek olmasına hiperkalemi denir.

Kullanım Alanları

 



  • Potasyum klorür, sülfaj ta kullanılır.


  • Potasyum hidroksit endüstride kuvvetli baz olarak kullanılır.


  • Potasyum nitrat barut yapımında kullanılır.


  • Potasyum karbonat, potas, cam yapımında kullanılır.


  • Potasyumla işlenen cam normal camdan daha kuvvetlidir.


  • Potasyum buharı manyetikmetrelerde kullanılır.


  • NaK, oda sıcaklığında sıvı olan bir sodyum-potasyum alaşımı, ısı iletimi için kullanılır. Ayrıca hava içermeyen kuru çözücü üretiminde kurutucu olarak kullanılır.


  • Potasyum bitkilerin büyümesi için toprakta bulunması gereken bir maddedir.


  • Potasyum iyonları hayvan hücrelerinde hayati öneme sahiptirler (Na-K pompası).


  • Potasyum klorür sofra tuzu -NaCl- yerine veya kalbi durdurmak için kullanılır.


  • Superoksit KO2 taşınabilir oksijen kaynağı veya karbondioksit tutucu olarak kullanılır.


  • Potasyum florosilikat (K2SiF6) özel cam ve seramik yapımında, ve böcek öldürücü olarak kullanılır.


  • Potasyum pirofosfat (K2P207) sabun ve deterjanlarda kullanılır.


  • Potasyum sodyum tartarat, Rochelle tuzu, (KNaC4H4O6)kabartma tozu, ilaç ve ayna yapımında kullanılır.


  • Potasyum temizlik malzemesi olan sabunda da kullanılır.


  • Potasyum balık, tavuk, taze et, birçok sebze ve özellikle meyvelerde bulunur.

 

Potasyum Eksikliği Belirtileri

Potasyum insan vücudunda belirli bir oranda bulunması gereken minerallerden biridir. İnsan vücudunun büyük bir bölümü oluşturan kaslarda potasyum mineralinin eksikliğinde spazmlar, seğirme ve kasılmalar meydana gelmektedir. Potasyum mineralinin eksikliği durumunda kaslar üzerinde etkisi genelde kol ve bacak kaslarında olmaktadır. İnsan vücudunda belirli bir oranda olması gereken potasyum minerali çok düşük oranlara geldiğinde ya da uzun süre düşük oranda olması durumunda kaslarda ciddi oranda zarara neden olmaktadır. Potasyum minerali eksikliği olan bireylerde genelde halsizlik, çabuk yorulma ve genelde yorgunluk hali gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Kalp Hastalıkları

Potasyum mineralinin insan vücudunda belirli bir oranın altına düşmesi durumunda ciddi kalp rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Bunlardan biri kalbin yorulması sonucunda kalp ritminin düzensizliği gibi bir hastalık ortaya çıkmaktadır. Kalbe kan taşıma görevi olan damarların yıpranması ve yanlış beslenme sonucunda kalbin yorulması kalp rahatsızlıklarını büyük ölçüde arttırmaktadır. Kalp ile ilgili rahatsızlıklara sahip olmamak için ilk olarak kalbe kan taşıma işlevi bulunan damarlara iyi bakmak, yanlış beslenmemek gerekmektedir. Aynı zamanda potasyum mineralinin insan vücudunda olması gereken oranın altında olduğunda kalp hastalıkları ortaya çıkmaktadır.

Kas Zayıflığı

İnsan vücudunun büyük bir bölümünü oluşturan kas sistemi potasyum minerali eksikliğinde kaslarda birtakım hasarlar ortaya çıkmaktadır. Potasyum mineralinin insan vücudunda eksik bir oranda bulunması sonucunda bir ya da daha fazla sayıda kasın güçlerini kaybederek, kuvvetlerinin azalması ve çabuk yorulma durumunda meydana gelmektedir. Potasyum mineralinin eksikliğinde kas seğirmesi, kaslarda yanma duygusunun oluşması, kaslarda meydana gelen spazmlar, kramplar, sıkça düşme, kaslarda iğne batma hissinin oluşması gibi durumlar meydana gelmektedir. Potasyum mineralinin insan vücudunda olması gereken oranda bulunduğunda kaslarla ilgili herhangi bir rahatsızlık durumu oluşmayacaktır.

İştahsızlık

Potasyum minerali eksikliğinin insan vücudunda yeterli oranda olmaması durumun da iştahsızlık ortaya çıkmaktadır. Bu durumu önleyebilmek için günlük olarak alınması gereken oranda potasyum minerali ihtiyacını karşılamamız gerekmektedir. İştahsızlık iki hafta gibi uzun bir süreden beri devam ediyorsa, bu potasyum mineralinin insan vücudunda olması gereken orandan az olduğunu gösterir, bu durumda doktora başvurmak ve yeterli potasyum minerali takviyesi yapmak gerekmektedir.

Halsizlik

İnsan vücudunda potasyum mineralinin eksik olması durumunda halsizlik durumu ortaya çıkmaktadır. Halsizlik durumunda insanlarda bir sonraki aşama uykunun gelmesi olabilmektedir. İnsanlar yeterince dinlenmelerine rağmen yine de kendilerini yeterli derecede dinlenmemiş, halsiz, bitkin hissediyorsa bu tür durumlarda insan vücudunda bulunan potasyum minerali oranının düşmüş olabileceğini düşünmeleri gerekir. Halsizlik durumunun tek sebebi potasyum mineralinin insan vücudundaki oranının düşmüş olması değildir, bunun yanında farklı sebeplerde olabilir.

Sinirlilik

İnsanlar gün içerisinde farklı sebeplerden dolayı sinirlilik durumu yaşamaktadırlar. İnsanların sinirlenmelerini sebep olan durumlar ortadan kalkmış olmasına rağmen hala sinirlilik durumu devam ediyorsa bu aşamada doktora başvurmak gerekebilir. Sinirlilik durumunun uzun süre devam etmesi durumunda depresyona neden olma ihtimali bulunmaktadır. Uzun süre devam eden sinirlilik durumunda potasyum mineralinin vücutta bulunması gereken oranın düşmüş olabileceğini de göstermektedir.

Potasyum Açısından Zengin Gıdalar

Potasyumca zengin besin maddeleri; Lahana, brokoli, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler, zeytin, balık, portakal suyu, patates, muz, hurma, incir, avokado, kayısı, badem, fındık ve süt ürünleridir. Araştırmalar yüksek potasyum içeren besinlerle beslenmenin hipertansiyon riskini düşürdüğünü göstermektedir.

Deniz Ürünleri

Somon, deniz ürünlerinin en zengin potasyum kaynaklarından biridir. Bu balığın sağlıklı bir kalbi korumak için hayati önemi de vardır. Potasyum içeren diğer deniz ürünlerinin bazıları morina, sardalya ve pisi balığıdır.

Et

Protein merkezi olmanın yanı sıra, bütün etler değişik miktarda potasyum içerirler. Tavuk, hindi, sığır etlerin düzenli olarak tüketilmesi, potasyum eksikliğinden kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Yumurta

Yumurtada azda olsa potasyum içerir. L yani büyük boy yumurta da yaklaşık 70 mg potasyum içerir. Yalnız yumurtanın en fazla 2 adetten sonrasında iç kısmı olan sarısını yememek gerekir. İçinde kolesterolü şişirecek şekilde yağlı olduğunu unutmayın. Yumurta beyazı tüketerek bu mineralden faydalanabilirsiniz.

Süt Ürünleri

Ev yapımı doğal yoğurt gibi süt ürünleri, potasyum için iyi bir kaynaktır. Bir bardak ev yapımı yoğurt, muz ile aynı miktarda potasyum sağlar.

Bal Kabağı

Bal Kabağı, tatlı sarımsı-turuncu eti olan bir kış sebzesidir. Bu sebze en çok kaynatılarak veya buharda pişirilebilir. Bu lezzetli sebze, diğer bazı önemli vitamin ve minerallerden başka iyi bir potasyum kaynağıdır. Kış geldiğinde mutlaka Bal Kabağı tüketin. Özellikle Kabak tatlısının üzerine tahin ve ceviz atarak deneyebilirsiniz.

Sebzeler

Domates, havuç ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, iyi miktarda potasyum içeren sebzelerden birkaçıdır. Bu sebzelerden sağlığa en yüksek düzeyde yarar sağlamayı düşünüyorsanız, çiğ olarak yada sıkarak suyunu çıkartarak ( smothie yapılabilir) veya salatası şeklinde yenmelidir. Kaynatmaktan kaçınınız.

Mevsimindeki Meyveler

Meyveler arasında muzların en fazla potasyum açısından zengin olduğu yaygın olarak kabul gören bir gerçektir. Tüm yaş meyve grupları lif bakımında da iyi bir kaynaktır. Bağırsakların rahatlıkla işlevlerini yapmak için lifler çok gereklidir. Aynı zamanda vitamin depolarıdır.
Kiviler, portakaldan daha fazla C vitamini olup ve muzdaki kadar aynı miktarda potasyum vardır.

Kavrulmamış Çiğ Kabuklu Kuruyemişler

Badem, kaju, yer fıstığı, fındık ve ceviz  gibi kabuklu kuruyemişleri özellikle kabuklarından taze olarak çıkartarak yiyerek potasyum yönünden zengin bir içerik alabilirsiniz. Bu kuruyemişler ayrıca sağlıklı cilt, saç ve tırnakları korumaya yardımcı olan iyi miktarda omega-3 yağ asitleri içerir. Sabah tahıl kaselerinize birkaç tane ceviz kırıp yada bir avuç fındık kırıp, atıp tüketebilirsiniz.

Patates

Patatesler en iyi karbonhidrat içeriği ile bilinirler, aynı zamanda vücuttaki hücrelerin düzgün işleyişini sağlayan ortalama miktarda potasyum içerirler. Kızartmadıktan sonra, üzerindeki deri ile pişirildiğinde ve tüketildiğinde iyi bir lif kaynağıdır. Dilerseniz folyo içine koyarak, fırında pişirebilirsiniz, üzerine bir tutam tuz ekleyin ve bu nişastalı sebzenin tadının keyfini çıkarın.

Fasulye

Fasulye mükemmel bir potasyum kaynağı olarak kabul edilir. 100 gram başına 561 mg potasyum içeren kuru fasulye diğer tüm fasulye arasında en yüksek miktarı içerir.

Soya

Soya, et yemeyenler için mükemmel bir alternatiftir. İyi bir potasyum kaynağı olup, aynı zamanda çok liflidirler.
Tabii ki zengin olan potasyum kaynaklarını tek gıdalardan sağlanmamalı, sağlıklı ve beslenme modelinde sebze ve meyveler porsiyon olarak günlük tüketilmelidir.
 

Benzer Yazılar