Bitkisel
Rezenenin Faydaları 02.01.2017

Rezene sağlık yararları arasında anemi, hazımsızlık, gaz, konstipasyon, kolik, ishal, solunum bozuklukları, menstruasyon bozuklukları ve göz bakımı ile ilgili yararlar bulunmaktadır. Bilimsel adı Foeniculum Vulgare Miller olan ya da esası olan Rezene, ağız sulandırıcıları, diş macunları, tatlılar, antasitler ve çeşitli mutfak uygulamalarında dünyada yaygın biçimde kullanılmaktadır.

Akdeniz'den çıkmış ve bu kültürler uzunca zaman, mutfak ve tıbbi sebeplerden dolayı kullanmışlardır. Dünya genelinde bir bitki olarak yayılmadı , ancak yine de öncelikli olarak kıyı iklimlerinde ve nehir kıyılarında yetişmektedir. Aynı zamanda alkol olarak absent’in ana bileşenlerinden biridir, ancak bitki halüsinojenik özelliklere sahip değildir.

Bahsedilen rezene kullanımından ayrı olarak, temel yağların bileşenleri nedeniyle aşağıda özetlenen sayısız tıbbi kullanımlar ve sağlık yararları vardır.

Rezenenin Faydaları

Anemi

Rezene, bağlı bulunan bir amino asit olan demir ve histidin, hem aneminin tedavisinde yardımcı olur. Demir hemoglobin'in ana bileşenini oluştururken, histidin hemoglobin üretimini uyarır ve aynı zamanda kanın çeşitli bileşenlerinin oluşumunda yardımcı olur.

Hazımsızlık

Özellikle Hint Yarımadası'ndaki yemeklerden sonra rezene tohumlarını çiğnemek yaygın bir uygulamadır. Bu uygulama sindirimi kolaylaştırmak ve kokuyu ortadan kaldırmak için yapılır.

Rezene esansiyel yağların bazı bileşenleri uyarıcıdır ve midenin ve bağırsaklardaki iltihaplanmayı azaltarak ve gıdalardaki besin maddelerinin düzgün bir şekilde emilmesini kolaylaştıran sindirim ve mide suları salgısını tetikler. Ayrıca, kabızlığı ortadan kaldırabilir ve böylece vücudu bloke olmaktan kaynaklanabilecek geniş bir bağırsak tıkanıklığı sorunundan korur. Ayrıca antiasidik (temel) özelliklere sahiptir ve antasid preparatlarında yaygın olarak kullanılır. Mutfak uygulamalarında, pek çok mezenin odak noktasının bir bileşeni olarak da kullanılır.

Gaz Atımı

Rezene'de bulunan aspartik asidin yağ salınım özelliğinden dolayı rezene, antiflatülent olarak çok popülerdir. Özü, gazdan etkilenmeyi azaltmanın ve aşırı miktarda gazı mideden atmanın bir yolu olarak, bebeklerden yaşlılara kadar herkes tarafından kullanılabilir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda ülsersiz dispepsi ve gaz sıklığı semptomlarını azaltmak için ilaçlarda yaygın olarak kullanılır.

Kabızlık

Özellikle toz haline getirilmiş rezene tohumları müshil olarak kullanılabilir. Kaba yem bağırsakları temizlemeye yardımcı olurken, uyarıcı etkisi bağırsakların düzgün peristaltik hareketini korumaya yardımcı olur, böylece gastrik suları ve safra üretiminin uyarılması yoluyla uygun atılımı arttırmaya yardımcı olur. Rezene aynı zamanda karın ağrısı, diyare, İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) ve diğer bağırsak sorunlarını tedavi eden ilaçlarda da bulunur.

Kalp Hastalığı

Rezene, yukarıda belirtildiği gibi lif açısından mükemmel bir kaynaktır, ancak lifin sağladığı sindirimin avantajlarından başka, kan dolaşımında sağlıklı kolesterol seviyelerini korumaya yardımcı olur. Ve bu da kalp hastalığının, arterosklerozun ve inmelerin önemli bir faktörü olan LDL kolesterolüne zararlı eliminasyonunu teşvik edebileceği anlamına gelir.

Kanser

Çiğ sebzenin kendisi, kanser koruması açısından geniş çapta incelenmemiştir, ancak rezene tohumu özütü içerir ve kanser koruması ile ilgili bulgular oldukça etkileyicidir. Flavonoidler, alkaloidler ve fenol konsantrasyonları sayesinde özütün yalnızca tümörlerin büyümesini inhibe edemediğini, ancak kanser tedavisi sırasında radyasyonun zararlı etkilerine karşı bir miktar kemoterapi bile sağlayabileceğini gösterir. Rezene tohumu ekstraktının çeşitli göğüs kanseri ve karaciğer kanseri  önleyici olduğu bulunmuştur.

Kan Basıncı

Rezene, vücudumuzda gerekli besin maddesi olan ve bir takım önemli işlemler için hayati önem taşıyan çok zengin bir potasyum kaynağıdır. Potasyumun bir özelliği, kan damarlarının gerginliğini gidermek, böylece kan basıncını düşürmek anlamına gelen bir vazodilatör olarak kullanılabilmesidir. Yüksek tansiyon, kalp krizi, felç ve arteroskleroz gibi geniş kapsamlı sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır. Ayrıca, diyabetik hastalar için, kan basıncı sorunları, insülin ve glukoz düzeylerinin yönetimini çok zor hale getirebilir ve potansiyel olarak ölümcül birçok komplikasyonun nedeni olabilir. Günlük diyetinizdeki rezenenin bir fincanı size potasyum dolu ve onunla birlikte gelen tüm faydaları sağlayacaktır.

Beyin Fonksiyonu

Potasyum, rezene tohumlarında yüksek seviyelerde bulunur ve bir elektrolittir, bu da vücudun her yerinde artan elektriksel iletimi sağlar. Bu, elektrik akımlarının gerçek bir santral olan beyindeki bağlantıları da içerir. Potasyum da, bu kalitede beyin fonksiyonunu ve bilişsel yeteneklerini arttırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, rezene  bir vazodilatöre göre daha fazla oksijeni beyne ulaştırır ve nöral aktivite optimum işlevsellikte çalışabilir.

İshal

Rezene, bakteriyel enfeksiyon nedeniyle oluşan ishal tedavisinde yardımcı olur, zira anenol ve sineole benzeyen rezene esansiyel yağının bazı bileşenleri dezenfektan ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Histidin gibi bazı amino asitler sindirim ve sindirim sisteminin düzgün işleyişine yardımcı olabilir, böylece hazımsızlıktan kaynaklanan ishalin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Rezene, uzun süredir yerli kültürler tarafından ishali ortadan kaldırmak için kullanılmıştır.

Kalınbağırsak Sancıları

Polimerik ve ağır moleküller Renal Kolik tedavisinde yararlıdır. Phytoestrojenler olarak da adlandırılan bu polimerler, rezene esansiyel yağının bir bileşeni olan Anethole'de bulunur. Rezene bu özeliği Renal Kolik tedavisinde oldukça yararlıdır. Rezene, düz kasları rahatlatmaya ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olan bazı antispazmodik özelliklere sahiptir.

Bağışıklık Sistemi

1 bardak rezene soğanı, rezene ihtiyacımız olan diyetteki yararlı unsurun oldukça zengin bir kaynağı olan günlük C vitamini gereksiniminin yaklaşık% 20'sini içerir. Vitamin-C, genel bağışıklık sistemini iyileştirir, cilt dokusunu üretir ve onarır, kollajenin oluşumuna yardımcı olur ve ayrıca kan damarı duvarlarını kalp rahatsızlığına sıklıkla yol açabilen serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı bir antioksidan olarak korur.

Menstrüel Bozukluklar

Rezene, aynı zamanda bir Emenagogdur, yani vücuttaki hormonal hareketi düzgün bir şekilde düzenleyerek menstruasyonu hafifletir ve düzenler. Ayrıca rezene, PMS'nin etkilerini azaltmak için bir çok üründe kullanılır ve geleneksel olarak menopoz kadınları için rahatlatıcı bir ağrı kesici ve rahatlatıcı ajan olarak kullanılır.

Meme Büyütme

Rezene tohumlarında bulunan flavonoidler östrojen miktarını arttırarak uyarıcı ve tonik olarak davranırlar. Rezene tohumları memedeki yeni hücrelerin ve dokuların oluşumunu arttırdığı için göğüslerin boyutunu arttırmaya yardımcı olur.

Göz Bakımı

Yemlerde rezene kullanılması, gözlerin iltihaplanmaya karşı korunmasına yardımcı olurken aynı zamanda erken yaşlanma ve maküla dejeneresansı ile ilgili bozuklukların azaltılmasına yardımcı olur. Bu, antioksidanların , detoksifikatörlerin ve uyarıcıların bolluğundan kaynaklanmaktadır. Bunlar özellikle rezene uçucu yağlarının yanı sıra kobalt ve magnezyum gibi minerallerdir.  Rezene yaprakları suyu tahriş ve göz yorgunluğunu azaltmak için gözlere harici olarak uygulanabilir.

Rezene, oksidatif stres kaynaklı ölüme bağlı olarak ölen pigment hücrelerine karşı çok faydalı flavonoidlerin zengin bir kaynağıdır. Bu pigment hücrelerinin imhasına karşı koruma sağlayarak, rezene çeşitli nedenlerle göz sağlığında etkili bir şekilde sınıflandırılabilir.

Solunum Bozuklukları

Rezene diğer yararları arasında, doğasında balgam söktürücü olan Cineole ve Anetolün varlığına bağlı tıkanıklık, bronşit ve öksürük gibi solunum bozukluklarında faydalıdır. Rezene tohumları ve tozu, balgam sökülüp toksinlerin gevşetilmesine ve boğazdaki ve burun kanallarının vücuttan atılmasına ve solunum koşullarından daha hızlı toparlanmaya yardımcı olabilir.

Diğer Faydaları ve Kullanımları

Rezene diüretiktir, bu da idrara çıkma miktarını ve sıklığını artırdığı, bu sayede toksik maddelerin vücuttan çıkarılmasına ve romatizmaya ve şişliğe yardımcı olmasına yardımcı olduğu anlamına gelir. Rezene emziren annelerde sütün üretimini ve salgılanmasını da arttırır . Saçları güçlendirir, saç dökülmesini önler, vücudu rahatlatır, hafızayı keskinleştirir ve yaz aylarında muhteşem bir soğuma etkisine sahiptir.

UYARI !!!

Anethol gibi rezene özü yağının belirli bileşenleri ve bitkide bulunan birkaç kimyasalın faydalı olmasının yanı sıra çok miktarda yutulması tehlikeli olabilir. Düşük dozlarda bakteri ve mikropları öldüren bileşiklerin de sizin için zararlı olabileceğini unutmamalısınız. Fazla rezene kullanımı nefes darlığı, çarpıntı artışı, düzensiz kalp atımı ve çeşitli sinirsel problemlere neden olabilir.

Benzer Yazılar