Bitkisel
Ruşeym Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir? 16.05.2018

Ruşeym Yağı Nedir? 

Ruşeym, buğdayın çimlenmesinde görev alan, buğdayın özüdür. Embriyo olarak da adlandırılır. Buğday tanesinin içinde çok az oranda bulunan ruşeym, buğdayın üretimi için kaynaktır. 1 kilogram ruşeym, 1 ton buğdaydan özel bir ayrışma işleminden sonra elde edilir.
Ruşeym yağı, buğday özünün preslenmesi ve damıtılması sonucu elde edilir. Sebze ve diğer tahıllar arasında sağlık konusunda çok çok ileride bir fayda sağlamaktadır.

Ruşeym Yağının Özellikleri

Vitamin ve mineral yönünden oldukça donanımlı bir yapıya sahiptir. İçindeki esansiyel yağ acıma süreci bakımında hızlı bit tepkime yaşadığından, buğdaydan bu özün ayrıştırılması buğdayın ömrünü uzatır. Ruşeym yağı için buğday ailesinin damızlık özü diyebiliriz. Buğdayın çoğalması bu öz sayesinde sağlanır.

Yapısında; C vitamini, kalsiyum, demir, B12 ve B6 vitamini, magnezyum, folat, lif, E vitamini, B vitamini, çinko, potasyum, selenyum gibi sayısız mineral ve vitamin bulunur. Ayrıca omega-3 uçucu yağının da varlığı, ruşeym yağının sağlığa katkısını fazlasıyla genişletmektedir.

Ruşeym Yağının Faydaları Nelerdir?

Bağışıklık Sistemi

Ruşeym yağı, çok sağlam bir diyet besinidir. Diyetten kastımız her zaman kilo vermek olarak anlaşılsa da, kalp rahatsızlıkları ve kanser gibi ciddi hastalıkların da önlenmesi demektir. Bu da bağışıklık sisteminin güçlü bir formda olması ile direkt ilgilidir.

Bağışıklık sistemini pozitif yönde arttırması, ruşeym yağının faydaları arasında liste başıdır diyebiliriz. İçeriğindeki bileşenler, bağışıklık sistemindeki antioksidan aktiviteyi olumlu olarak arttırdığı kanıtlanmıştır. Antioksidanlar, zararlı bakterilerin ve vücuda tehdit olan diğer mikroorganizmaları radar gibi arar, bulur ve yok eder.

Kalp ve Damar Sağlığı

Araştırmalar göstermiştir ki; ruşeym yağının düzenli olarak tüketilmesi halinde, kalp hastalığı riskinin ve riske neden olacak faktörlerin azaltıldığı yönündedir.
Kalp rahatsızlığını tetikleyen, damar yapısının elverişli olmaması ve işlevini yitirmesi ile ilgilidir. Damarlarda oksidan bir etki gösteren kolesterol, hasarı en çok damarlara yapmaktadır. Damarlarda şişen kolesterol, ani kalp krizi ve kronik damar hastalıklarına neden olur. İşte tam da burada, diyet lifi içeriği ile devreye giren ruşeym yağı, lif oranın arttırıp, kolesterol seviyesini düşürdüğü için, kalp hastalıklarında azalma sağlar.
Omega-3 ve omega-6 uçucu yağları ise, damarların maruz olduğu hasarı onaran ve koruyan bir işlevdedir.

Kanser Önleyicidir

Hücresel bir hasar olan kanser için, en etkili tedavi aracı yine bir özün ilaç olarak kullanılmasıdır. Ruşeym yağı da, en küçük hücreye indirgenmiş faydası ile daha baskın bir savaşçıdır. Kanserli ve tümörlü hücrelerin ölümüne neden olan etkisi ile kanser riski için ciddi bir kalkandır. Yüksek miktarda antioksidan ve antiaging özelliği hücrelerden, dokulara, deriden saçlara kadar baştan aşağı bir koruyucu özelliktir.

Yaşlanma Karşıtıdır

Ruşeym yağının faydaları arasında, yaşlılık belirtisi bütün sorunlarla savaşmasıdır. Herkesin bir gün yaşayacağı bu süreç için, buğdayda küçük ve değerli bir miktarda insanoğlunun kendine ihtiyacı olacağı zamanı beklemektedir.
Yapısındaki antiging, cilt kalitesini, saç dökülmesini engelleyen bir etkiye sahiptir. Vitamin ile donatılmış ruşeym yağı, kozmetik sektöründe, ürünlerin içine karışım olarak uygulanarak cilt sağlığı için kullanılmaktadır.
Düzenli olarak tüketilen ruşeym yağının, protein ve vitamin takviyesi sayesinde güneş yanığı, egzama ve kırışıklıkları gidermede olumlu yönde etki gösterir.

Enerji Kaynağıdır

Ruşeym yağı, devamlı tüketildiğinde, kişinin daha dinç olmasını sağlayan eşik değerden daha fazla bir enerji sağlar. Enerji üreten biyokimyasal kaynakları tetikleyerek, enerji, dayanıklılık, ve perfonmas arttırıcı bir fayda sağlar. Vücuttaki enerji tasarrufunu devreye sokarak, enerji rezervlerinin tasarruflu bir şekilde kullanılmasını sağlar.

Hücresel Metabolizmayı Geliştirir

Folat, tiamin ve B vitaminin varlığı, hücresel yapılandırma için hayati önem taşımaktadır. Tiamin, obeziteye kapı açan metabolik bozukluklarla mücadele eder. Daha sağlıklı ve düzeyli bir zayıflama sağlar. Metabolizmanın temelinin, daha güçlü ve onarılmış bir yapıya sahip olmasını sağlar.

Kas Sağlığını Artırır

En iyi protein kaynağına sahip yağın, sağlıklı bir kas sistemine ulaştırmak için büyük etkisi vardır. Hasarlı dokuların onarımını, vücudun enerji seviyesinin yükselmesini, sistemin genel dengesinin sağlanmasında etkilidir. Vücut geliştirme programlarında da uygulanan organik bir destekleyicidir.

Gebeliği Destekler

Ruşeym yağının faydaları arasında, içeriğindeki folik asit sayesinde, anne adaylarının bu süreçte yanında olan faydalı bir besindir. Bebeğin her hangi komplikasyona yakalanma riskini düşürür.
 

Benzer Yazılar