Beslenme
Siyah Havucun Bilinmeyen Faydaları Nelerdir? 09.11.2017

Siyah Havucun Bilinmeyen Faydaları Ve Siyah Havuç Sirkesi

Siyah havuç; şalgam suyunun da hammaddesidir. Taze siyah havuç yemenin tam mevsimi kış aylarıdır. Sağlıklı yaşam için; siyah havucun rendesi, salatası veya suyu kullanılmalıdır.  Siyah havuç suyu; tuz veya mayadan dolayı şalgam suyu içemeyenler için çok iyi bir seçenektir. Konya Ereğli’de tamamen organik olarak üretilen siyah havuç ve suyu dünya liderlerinin de vazgeçilmez içeceği oldu. Fakat iç piyasada bulmakta zorlanılıyor.
Ülkemizde birçok firma siyah havuç suyu üretmeye ve ihraç etmeye başladı.
Siyah havuç suyu; bir çok devlet adamlarının yanı sıra ünlü sinema sanatçıları ve dünya çapında tanınmış mankenlerin vazgeçilmez sabah içeceği olarak vazgeçilmez meyve suyu özelliğini almış durumda.

Kalp hastalıklarından kanserin önlenmesine kadar bir dizi faydaları olduğu için ’siyah mucize’ olarak tanıtılan siyah havuç suyu içmek sağlık için çok önemli destek olacaktır.

Öğrencilerin sınav stresini yenmeleri için beslenmelerine dikkat ederken, özellikle sınav sabahı öncesi yapılan kahvaltıda sakinleştirici özelliğinden dolayı bir çay bardağı siyah havuç suyu yoksa turuncu havuç suyu içmeleri önerilmekte.

Siyah havuca rengini içinde yüksek düzeyde içerdiği antosiyanin ve bir miktar içerdiği karoten vermektedir. Cilt ve göz hastalıkları için faydalı olmasının yanında kalp hastalıkları ve kanseri de önlüyor. Siyah havucun içinde bulunan anthocyanin adı verilen mor pigmentler çok güçlü antioksidan işlevi görüyor.

Kansere karşı kuvvetli antoksidan özelliğinden yararlanılmalıdır.
Konu üzerinde çalışanlara göre; havucun, süratle kan yapıcı, kuvvetlendirici  hem ishal kesici, hem kabızlık giderici, mide ve bağırsağın yakın dostu, karaciğeri kuvvetlendirici ve yeri doldurulamayan bir sebze olduğunu söylüyor.
Siyah havuç veya suyu kansızlık halinde; sabah-öğle-akşam taze çıkarılmış 1 çay bardağı havuç suyu içilmesi, suyu çıkarılamazsa ince rendelenmesi ve iyice çiğnenerek yenilmesi öneriliyor.

Konu üzerinde çalışanlara göre; havuçtaki beta-karotenin de gözleri, yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruduğunu ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini vurgulayarak, havuçların yenilirken asla soyulmaması gerektiğini, sadece temiz yıkamanın kafi olduğunu kaydediyor.
Konu üzerinde çalışanlara göre; suyu, aç karnına içildiğinde; mide ve oniki parmak ülserinde şikayetlerinde faydalı olmakta.
Kalp hastalıkları ve damar sertliğinde faydalı olmaktadır.
Siyah havuç suyunun kansızlığa iyi geldiği, çocuk ishallerini kesmede yardımcı olduğu ve bağırsak iltihaplarının giderilmesine katkı sağladığı eski bir Türk Halk Tıbbı bilgisidir.
 

Siyah Havuç Ateş Düşürüyor

Bilim adamları, siyah havucun, Batı dünyasında yaygın olan sağlıksız beslenme modelleri sonucu ortaya çıkan sağlık sorunlarına karşı etkili olduğunu bildirdi. Antioksidan olduğu bilinen siyah havuç sebzenin, iltihap kurutucu ve ateş düşürücü özelliği de ortaya çıktı.

İtalyan La Stampa gazetesinde çıkan habere göre, Avustralya’daki Queensland Üniversitesi’nde görev yapan bilim adamları, yaptıkları araştırmada, içinde bulunan antosiyanin adlı mor pigmentler sayesinde oldukça etkili bir antioksidan işlevi gören siyah havucun, ayrıca önemli bir iltihap kurutucu, ateş düşürücü (anti inflamatuar) özelliği olduğunu da gözlemledi.

Araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları araştırmada, hayvanlara yağ ve karbonhidratlar açısından zengin bir diyet uyguladı.  Kısa sürede kilo alan farelerde, yüksek tansiyon, diyabet glikoz toleranssızlığı, karaciğer ve kalp rahatsızlıkları ortaya çıktığını gören araştırmacılar, bundan sonraki 2 ay boyunca hayvanlara verilen besinlere siyah havuç suyu ekledi.  Elde edilen sonuçlar karşısında şaşıran araştırma ekibinin başındaki Lindsay Brown, farelere uygulanan “korkunç” besin programının sürdürülmesine rağmen, tüm bulguların normale döndüğünün gözlemlendiğini söyledi.

Turuncu havuçlardan yaklaşık 28 kat fazla antosiyanin içeren siyah havucun antioksidan özelliğinin zaten bilindiğini belirten Brown, ancak farelere uygulanan kötü diyete karşı etkisinin, bu sebzenin, iltihap kurutucu, ateş düşürücü (anti inflamatuar) özelliği olduğunu da ortaya koyduğunu kaydetti.

Siyah Havuç Sirkesi

Siyah Havuç Sirkesi : Siyah havuç genellikle şalgam yapımında kullanılmaktadır. Ama son zamanlarda bazı firmalar siyah havuç sirkesi yaparak piyasada satışa sunmuşlardır. Bu siyah havuç sirkesi zaten eski dönemlerden beri var olan insanlar tarafından çokça kullanılan bir sirke çeşitidir.
Siyah havucun binlerce yıldan beridir, Anadolu da, Asya da ve doğu Akdeniz de olmak üzere üretimi yapılmaktadır. Siyah havuç sirkesinin bazı özelliklerinden bahsedecek olursak içerisinde bulundurduğu Antosiyaninler normal havuçtan on iki kat daha fazladır. Bunun için şöyle bir cümle kullanır isek yanlış söylememiş oluruz. Siyah havuç içeriğinde bulundurduğu mineraller sayesinde siyah bir doğa mucizesidir.  Siyah havucun faydalarından azami ölçüde yararlanmak için sirkede kullanılan havucun nelere iyi geldiğine bir göz atalım.
 

Siyah Havuç Sirkesinde Kullanılan Siyah Havucun Faydaları:



  • Havuç denilince akla göz sağlığı gelmektedir, göze çok fazla faydası olan göz ve çevresinde oluşabilecek rahatsızlıkları engelleme özelliği bulunmaktadır.


  • Özellikle A vitamini ve selenyum mineralleri bakımından çok zengindir.


  • Siyah havuç mide ve ülser rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.


  • İştahsızlık sorunu olanlar içim iştah açıcı özellikleri vardır.


  • Ciltte, yüzde ve boyunda oluşan kırışıklıkları giderir ve oluşumunu engeller.


  • Sarılık ve verem gibi zor olan hastalıklarda tüketilmesi gereken bir besindir.


  • Saç sağlığı için koruyucu bir etkiye sahiptir.


  • Zihinsel yorgunluğu giderir.


  • Vücudumuzun en önemli savunma mekanizması olan bağışıklık sistemini oldukça güçlendirmektedir.


  • Cildin daha fazla sağlıklı ve parlak görünümüne yardımcı olur.


  • Günümüzün en önemli sağlık problemlerinden biri olan damar sertliğine karşı fayda sağlarken, kan dolaşımını da rahatlatır. Kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı iyi gelir. Mükemmel bir kan üreticisidir, kansızlık sorunu olanlara önerilmektedir.


  • Vücutta iltihap giderici özelliği vardır, vücudun daha dinç ve enerjik olmasını sağlar.


  • Emziren annelere sütün arttırıcı etkisi vardır.


  • Kolon kanserine karşı vücuda iyi gelmektedir.


  • Hücrelerin onarılmasını ve güçlenmesini sağlamaktadır.


  • Yaralara karşı tedavi edici özelliği vardır.


  • Bağırsak sorunlarını giderir ve idrar sökücü özelliğe sahiptir.
     

Siyah Havuç Sirkesini Nerelerde Kullanabiliriz:



  • Siyah havuç sirkesi en çok salatalara farklı bir lezzet katabilme adına sos olarak kullanabilirsiniz.


  • Siyah havuç sirkesi büyük bir vitamin deposu olduğundan güne zinde başlamak için sulandırılarak içilebilir.


  • Siyah havuç sirkesini birçok  farklı yemeğe lezzet vermesi için sos olarak kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak siyah havuç sirkesini tüketme alışkanlığımız yok ise, bunu geri kazanmalıyız. Siyah havuç sirkesine mutfakta yer almasını sağlamalıyız. Unutmayalım ki çok ucuz fiyatlı olan bu ürünler ile sağlıklı yaşamamız hiçte zor değildir, yeter ki bilinçli tüketici olalım.  
 

Benzer Yazılar