Güzellik
Topuk Çatlamaları Neden Olur? Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 16.05.2018

Topuk Çatlamaları 

Topuk çatlaması, çeşitli sebeplerle ayakların topuk kısımlarında meydana gelen kuruma ve çatlama durumudur. Rutin olarak yaptırılacak pedikürler bu tip bir sorunun oluşmasını engelleyecektir, ancak her zaman durum böyle olmayabilir. Yaptırdığınız pediküre rağmen topuk çatlaklarınızın oluşmaya başladığını fark ederseniz mutlaka bir an önce tedaviye başlayın. Aksi halde bu durum ağrılı ve kanamalı bir hal alabileceği gibi nasır oluşumuna da sebep olabilir. Topuk çatlaması genellikle soğuk havalarda, yani ayakların nemden uzak kaldığı zamanlarda görülür. Nem kaybı bu tip durumlarda topukların çatlamasına neden olan en önemli etkenlerden biridir. Bu nedenle topuk çatlamasında uygulanacak tedavinin nemlendirme işlemi içermesi gerekir. 
Topuk çatlaklarında öncelikle yapılması gereken şey ölü deriyi ayaktan ve özellikle de topuk kısmından atmak olmalıdır. Bunun için önce bir leğen alın ve içine ayaklarınızın tamamını kapsayacak şekilde ılık su koyun. Ayaklarınızı leğene yerleştirin ve 20-30 dakika bekletin. Böylece sertleşmiş ve kurumuş olan derinizin yumuşamasını sağlayacaksınız.

Topuklar Neden Çatlar?

Yürüme ve koşma gibi aktiviteler sırasında topuk bölgesinde bir baskı oluşur. Bu baskı sürekli hale geldiğinde ve cilt kuruduğunda topuk üzerine hafif çizgiler oluşmaya başlar. Bu çizgiler zamanla daha da derinleşir ve topuk çatlağından bahsedilebilir.

Topuk Çatlamasının Nedenleri Nelerdir?



  • Aşırı kilolu ya da obez olmak


  • Yalınayak yürümek


  • Sürekli sandalet giymek


  • Kuru iklim koşulları


  • Yanlış ayakkabı seçimi


  • Kalın sert ve esnek olmayan topuk derisi


  • Uzun süre yürüme ya da ayakta durma


  • Hamilelik


  • Ayakkabı topuk çevresinde uygun destek eksikliği


  • Sert zeminler üzerinde uzun süreli ayakta durmak


  • Etkin olmayan ter bezleri


  • Ayak bakımı eksikliği


  • Mantar ve egzama gibi cilt koşulları


  • Mineraller, vitaminler ve çinko eksikliği


  • Diyabet ve tiroid hastalıkları


  • Düz tabanlık


  • Yüksek topuklu ayakkabılar giymek

Belirtileri Nelerdir?

• Ayaklarda kaşıntılı
• Topuk bölgesinde ve çevresinde pul pul dökülme
• Topuk kenarlarında sertleşmiş deri
• Sarı ya da koyu kahverengi topuk derisi
• Kırık cilt
• Kırmızı yamalar ya da deri döküntüsü
• Şiddetli çatlaklar ile gelişen kanama
Topuk çatlaması nasıl önlenir?
• Topuk çatlamasının asıl nedeni bu alanın nemsiz kalmasıdır. Bu nedenle çatlamayı önlemenin temel çözümü topukların nemli tutulmasıdır. Bir ayak nemlendirici sık sık uygulanabilir.
• Topukların yumuşak kalması için bu alandaki ölü derilerin sık sık temizlenmesi gerekir. Bu nedenle ayaklara düzenli olarak peeling işlemleri uygulanabilir. Bu işlem hem ayakları nemli tutar hem de ölü derilerin ve kirin temizlenmesini sağlayarak çatlamaları önler.

Topuk Çatlağı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel sebebi cilt kuruması ve diğer hastalıkların ciltte neden olduğu kuruma olarak açıklanan topuk çatlakları için hekimler, hasar görmüş derinin alınması ve sonrasında sargı yapılması veya doku yapıştırma teknikleri öngörebilir.

Sıcak Su Ve Sünger Taşı : Çatlayan ve kenarlara ayrılan deri iyice kurur ve dokunun iç kısımlarını tahriş etmeye başlar. Topuk çatlakları için bu nedenle yapılacak en doğru uygulama sıcak su içerisinde bir süre bekletmektir. Ve yara etrafında kuruyan ölü derilerin de sünger taşı ile alınmasının sağlanmasıdır.

Muz İle Doğal Krem Etkisi : Her gün yatmadan önce bir parça ezilmiş muzu yaranın olduğu bölgeye sürün ve 15 dakika sonra temizleyin.

Sabunlu Su : Muz ile yapılan bakımın yanı sıra daha etkili ve çok yaygın bir diğer uygulamada şudur. Sıcak sabunlu su içerisinde ayaklarınızı yarım saat kadar bekletmek iyi gelecektir.

Zeytinyağı Ve Doğal Yağlar : Cilt kuruluğu ile başlayan topuk çatlaklarına karşı ilk uygulanması gereken tedavi yöntemi zeytinyağı ve benzeri nemlendirici ve antiseptik doğal yağlar kullanılmalıdır. Kullanılan bu yağlar mikropların oluşmasını engellerken derinin kendini yenileme sürecini hızlandırmaktadır. Bu yağları çatlak oluşmadan önce düzenli kullandığınız taktirde ise cilt kuruluğunu yok edip soruna köklü çözüm getirebilirsiniz.

Parafin Mumu: Çatlak topuklar için kullanılan bir diğer çözüm de parafin mumudur.
Parafin mumu; hindistan cevizi yağı ya da hardal yağı ile karıştırılır. Ardından balmumu eriyene kadar ısıtılır. Karışım biraz ılındıktan sonra çatlak topuklar üzerine uygulanır. Bu karışımı uygulandıktan sonra bir gece ciltte bekletilir. Ertesi sabah yıkanabilir. Düzenli olarak kullanıldığında olumlu sonuçlar elde edilebilir.
Neem Yaprağı: Ezilmiş neem yaprakları da zerdeçal tozu ile karıştırılarak çatlamış topuklara uygulanabilir.
Bu karışımın topuklar üzerinde 30 ya da 45 dakika boyunca bekletilmesi gerekir. Ardından alan temizlenir ve su kullanılmaz. Sadece kurulanır. Bu bitki aynı zamanda mantar oluşumunu engeller ve var olan mantar enfeksiyonunu azaltır.
Vazelin: Çatlak topuklara biraz vazelin de uygulanabilir. Vazelin cildin yumuşamasını sağlar ve yüksek miktarda nem içerir.
Bal: Bal, anti bakteriyel gibi nemlendirici özellikler içerir. Bu nedenle çatlamış topuklar için de kullanılabilir.
Ayaklar iyice temizlenip kurulandıktan sonra topuk bölgesine doğrudan bal uygulanabilir. Ya da bir kova su içerisine 2 ya da 3 yemek kaşığı bal da eklenebilir. Bu su içerisinde ayaklar 15 dakika kadar bekletilir. Bu işlem cildin yumuşamasını sağlayacaktır.

Nemlendiriciler: Topuk çatlaklarının oluşma sebebi kuruma olduğu için nemlendirici kullanmak en akılcı yöntemlerden birisidir. Çatlağın boyutuna göre nemlendirici seçilmelidir. Bu noktada doğal nemlendiriciler kullanmak cilt yapınızı korurken hassas olan cildinize de kapsamlı bakım yapabilmektedir. Doğal nemlendiricilere örnek olarak badem yağı, papatya yağı, argan yağı kullanılabilir.

Aloe Vera: Aloe vera kuru ve ölü cildi rahatlatır. Kolajen sentezini oluşturup artırarak yıpranmış ve çatlamış deriyi yenileyip, iyileştirir. İçindeki amino asitler cildi yumuşatma eyleminden sorumludurlar.

Hindistan Cevizi Yağı : Hindistan cevizi yağı gerçekten de cildi nemlendirmek için muhteşem bir üründür. Kuru cildi nemlendirir ve ölü deri hücrelerini de temizler. Cildin daha derin katmanlarına nüfuz etme ve besleme yeteneğine sahiptir.

Pirinç Unu: Pirinç unu, cildi pürüzsüzleştirir, arındırır ve yeniden mineralleştirir, cilt saten gibi pürüzsüz ve yumuşacık olur. Ayrıca peeling etkisiyle cildi ölü deriden arındırabilir.

Limon, Tuz, Gliserin ve Gül Suyu: Limon suyunun asitli özellikleri kaba ve kuru cildin iyileşmesine yardımcı olur, böylece ayak tabanlarının çatlamasını engeller. Limonun asidik özelliklerinin yanı sıra gül suyu ve gliserin kombinasyonu çatlak topuklar için etkili bir tedavi olarak ortaya çıkıyor. Gliserin cildi yumuşatır, bu nedenle çoğu kozmetik ürünlerinde de kullanılır, gül suyu ise iyileştirici ve çatlaklara yardımcı olan antienflamatuvar ve antiseptik özelliklere sahiptir.

Shea Yağı: Shea yağı, cildi nemlendiren ve besleyen, iyi bilinen bir cilt nemlendiricisidir. Ayrıca iyileştirici özelliklere sahiptir ve A vitamini ve E vitamini içeriği nedeniyle kuruluk ile ilgili çeşitli cilt koşullarını iyileştirir.

Benzer Yazılar