Bitkisel
Vanilya Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir? 05.01.2018

Vanilya Yağı Nedir? 

Vanilya öz yağı veya vanilya esansiyel yağı olarak adlandırılan doğal yağ, uzun senelerdir geleneksel tıpta kullanılan ürünlerden bir tanesi ve son senelerde besinlerde, parfüm üretiminde ve hatta aromaterapide yaygın olarak kullanılıyor. Ancak pek çok kişi onun sahip olduğu faydaların yeterince farkında olmadığı için etkilerinden de mahrum kalıyor. Halbuki doğrudan tüketilebilen az sayıdaki öz yağdan birisi olduğu için onu neredeyse her şekilde değerlendirmek mümkün oluyor. 

Vanilya Yağının Faydaları Nelerdir?



  • Vanilya yağı çok iyi bir antioksidandır ve böylece vücutta bulunan yaşlandırıcı etkiye sahip serbest radikaller ile başarılı bir şekilde savaşır. Gün içerisinde besinlerle yahut solunum yoluyla aldığımız tüm toksinlerin bertaraf edilmesi konusunda vücuda destek olur.
     


  • Bunun yanında cinsiyet hormonlarının salgılanmasını tetikleyen vanilya yağı, bu sayede bir libido arttırıcı olarak görev yapar ve cinsellik konusunda problemler yaşayanların bu sorunların üstesinden gelmelerine yardımcı olabilir. Hormonları dengeleme konusundaki bu özelliği, adet döneminde kadınların yaşadıkları semptomların da ortadan kaldırılması konusunda oldukça iyi bir görev almasını sağlar.
     


  • Sahip olduğu antioksidan özellikler, onun bilhassa kanser hücrelerinin oluşmasına da engel olmasını sağlar. Lakin doğrudan kanserli hücrelerin gelişimini ve çoğalmasını engellediği de bilinmektedir. DNA’mıza zarar veren serbest radikallerin ortadan kalkmaları, kanser oluşumunun ciddi anlamda ortadan kalkmasına neden olur.
     


  • Tabii ki enfeksiyonlar, bakteriler ve diğer zararlı canlılara karşı da etkisi mevcut. Böylelikle ortamı bakteri hücreleri için uygun olmayan bir hale getiriyor ve dahili olarak kullanmanın yanında harici olarak cilde de sürülebiliyor, yaraların enfeksiyondan dolayı ilerlemesine engel oluyor.
     


  • Depresyon ve strese de engel olabilen vanilya yağı, böylece kan basıncını düşürüyor ve bir yandan da kalp damar sağlığına katkıda bulunmuş oluyor. Stres kaynaklı kortizol hormonunun çok daha fazla hastalığa yol açtığını dikkate alırsak, vanilya yağı oldukça geniş miktarda hastalıktan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
     


  • Vücudunuza masaj yaparken kullanabileceğiniz gibi koku çubukları ile evinizi kokutması için de kullanabilirsiniz. Ayrıca taşıyıcı yağlar ve su ile onu bir parfüm haline de getirebilirsiniz. 
     


  • Çayınıza bir kaç damlasını ekleyerek her gün vücudunuza da alabilir, tatlı ve keklere de koyabilirsiniz. Dahili veya haricen aşırı tüketim olmadıkça tüketmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak vanilya ve vanilya ürünlerine alerjisi olanlar bu konuda dikkatli olmalılar.
     

Benzer Yazılar