Bitkisel
Yanık İçin En Etkili Esansiyel Yağlar 08.03.2019

Birçok insan yanık için esansiyel yağları kullanmayı tercih eder, çünkü bu rahatlatıcı, tamamen doğal olan yağlar ağrıları ve iltihapları hızla giderirken, aynı zamanda iyileşmeyi de teşvik eder. Bununla birlikte, tüm yanıklar eşit değildir ve bazı yanıklar esansiyel yağlarla kendi kendinize işlem yapmak için çok uygun değildir. Yanıklar tipik olarak üç kategoriye ayrılır; birinci derece, ikinci derece ve üçüncü derece. Birinci derece yanıklar, hafif bir güneş yanığı hissettiğinizde veya bir an için ocaktaki sıcak bir tavaya dokunduğunuzda meydana gelenler gibi kırmızı ve kabarık olmayan yanıklardır. Birinci derece yanıklarda hasar, cildin üst tabakası ile sınırlıdır. İkinci derece yanıklar tipik olarak cilt yüzeyindeki tabakadan öteye giderek kabarcıklar oluşturan yanıklardır. Bu yanıklar için genellikle bandaj ve yanık kremlerinin uygulanması tavsiye edilir, çünkü ikinci derece yanıklar enfeksiyona karşı çok hassas olur. Son olarak, derinin en derin katmanına nüfuz eden ve son derece ciddi üçüncü dereceden yanıklar vardır; düzgün ve sağlıklı tedavi için tıbbi yardım veya cerrahi kontrolü gerektirir.

Yanıklar; bölgesel ağrı, kaşıntı, şişme, kızarıklık, cilt soyulması ve kabarma gibi çeşitli semptomlara sahip olabilir ve iz, kanser, sekonder enfeksiyonlar ve kaçınmak isteyeceğiniz diğer komplikasyon riskini artırabilir. Yanıklar sadece ciddiyet açısından farklılık göstermez, aynı zamanda nedenleri de kendi içinde ayrılır; çünkü kimyasal yanıklar, elektrik yanıkları, radyasyon yanıkları ve sürtünme yanıklarının tümü daha farklı şekilde tedavi edilmelidir. Neyse ki, yanıklar için esansiyel yağların kullanılması, analjezik, antienflamatuar, antioksidan, uyarıcı ve antiseptik özellikleri nedeniyle ağrı, iltihap ve enfeksiyon riskini en aza indirmek için hızlı ve etkili bir yöntemdir.

Yanıklar İçin En İyi Esansiyel Yağların Listesi

Yanıklara esansiyel yağ uygulanması söz konusu olduğunda, çay ağacı, gül ağacı, adaçayı, lavanta, nergis, manuka, neroli, buhur, roma papatyası ve nane yağı oldukça etkilidir.



  • Adaçayı Yağı

Bu yağın etkileyici anti-enflamatuar ve analjezik özellikleri hızla yanıktaki ısıyı ve acıyı emebilir, aynı zamanda yaralanmanın etrafındaki bölgeyi uyuşturabilir ve enfeksiyonu ya da yavaş iyileşmeyi başlatabilen kaşıntı dürtüsünü azaltabilir.

Nasıl Kullanılır?

İyileşme sürecini içeriden hızlandırmak için ada çayı yağını küçük miktarlarda tüketebilirsiniz. Eğer bu yağı tüketmek istemezseniz; birkaç damla adaçayı yağını hindistancevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağla karıştırarak doğrudan yanıklara uygulayabilirsiniz.



  • Gül Ağacı Yağı

Gül ağacı esansiyel yağı, çok az yan etkisi olan güçlü bir antibakteriyel madde olarak bilinir ve bu özelliği ile yanıkları enfeksiyondan korumak için idealdir. Bunun ötesinde, aynı zamanda, yanıkların iyileşme sürecini hızlandırabilir ve izlerin görünümünü azaltarak cildin esnekliğini ve kollajen üretimini geliştirmeye yardımcı olabilir.

Nasıl Kullanılır?

Cildin antibakteriyel korumasını arttırmanın en iyi yolu, bölgesel uygulamalar yapmaktır. Bu nedenle gül ağacı yağını jojoba yağı veya hindistancevizi yağı gibi başka bir antiseptik taşıyıcı yağ ile karıştırmak daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.



  • Manuka Yağı

Bu esansiyel yağın antiseptik ve uyarıcı özellikleri, birinci ve ikinci derece yanıkların bir sonucu olan yara izinin önlenmesine yardımcı olurken, aynı zamanda iyileşme sürecini hızlandırır, iltihap ve ağrıyı azaltır.

Nasıl Kullanılır?

Diğer birçok yağın aksine, manuka yağı seyreltilmemiş bir şekilde kullanılabilir ve en iyi sonuç için doğrudan yaranın üzerine sürülebilir. Ancak, hassas cilde sahip kişiler için, zeytinyağı ile karıştırarak kullanırsa daha iyi olabilir.



  • Neroli Yağı

Antioksidanlar söz konusu olduğunda, cildi iyileştirme ve yara izlerini ortadan kaldırma yeteneği veren neroli yağı paketlenir. Yeni hücrelerin büyümesini teşvik etmeye ve oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olarak, herhangi bir yanık izinin silinmesine yardımcı olabilir.

Nasıl Kullanılır?

Bir pamuk yardımıyla, bu kuvvetli yağın birkaç damlasını doğrudan yanık bölgesine hafifçe dokundurun. Bu işlemi, yara izi kayboluncaya kadar günde 2-3 kez tekrarlayabilirsiniz; bu, 3 aya kadar sürebilir.



  • Nane Yağı

Nane kullanıldığında sadece canlandırıcı ve soğuma hissi vermekle kalmaz, aynı zamanda doğada anti-enflamatuar ve analjeziktir. Bunun ötesinde, etkilenen bölgeye kan akışını uyarabilir, bu da iyileşme süresini hızlandıracaktır.

Nasıl Kullanılır?

Nane yağının bölgesel ve dahili kullanımı hem ağrıyı hem de şişliği azaltabildiğinden yanıklar için etkilidir hem de kan dolaşımını teşvik edebilir ve bu sayede vücudunuzun doğal iyileşme yeteneklerini hızlandırabilir.



  • Çay Ağacı Yağı

Antibakteriyel, antifungal, antienflamatuar ve analjezik özelliklere sahip çay ağacı yağı, yanıklar için olası en iyi ilaçlardan biridir. Çok hızlı şekilde ağrıyı kesebilmesi nedeni özellikle tercih edilme sebebidir.

Nasıl Kullanılır?

En önemlisi, bu yağ çok kuvvetli olduğundan ve yutularak tüketildiğinde toksik olabileceğinden dikkatli bir şekilde kullanmanız gerekmektedir. Birkaç damla çay ağacı yağını zeytinyağı veya hindistancevizi yağı ile karıştırın, enfeksiyonlara karşı koruma ve daha hızlı iyileşme için yanmış olan bölgenize hafifçe sürün.



  • Aynısafa (Calendula) Yağı

Bu çok yönlü yağ, yanık durumundan sonra oluşabilen şişliği ve iltihabı azaltabilir, ağrıyı yatıştırır ve cildi nemlendirir. Ayrıca, ikinci derece yanmanın ardından kritik olan doku üretimini uyarabilir.

Nasıl Kullanılır?

Sıcak su dolu bir küvete birkaç damla aynısafa (calendula) yağını ekleyebilir ve sonra 20-30 dakika bu suyun içinde yanmış olan bölgenizi tutabilirsiniz. Bu, özellikle güneş yanığı gibi birinci derece yanıklar için idealdir. Ayrıca bu yağ doğrudan yanık olan yere sınırlı miktarlarda bölgesel olarak uygulanabilir.



  • Buhur Yağı

Buhur yağında bulunan, temiz ve enfeksiyon içermemesine yardımcı olabilecek, ayrıca oksidatif stresi en aza indirmek ve daha hızlı iyileşmeyi teşvik etmek için vücudun doğal geri kazanım sistemlerini teşvik eden kayda değer antiseptik ve antioksidan bileşikleri vardır.

Nasıl Kullanılır?

Buhur yağı ile jojoba ya da hindistancevizi yağı harmanlanabilir ve ardından bölgesel olarak doğrudan yanık bölgesine ve çevresindeki bölgeye uygulanabilir. Ayrıca banyo suyunuza birkaç damla buhur yağı ekleyebilir ve birinci veya ikinci derece yanığın acısını hafifletmek için bir süre bekleyebilirsiniz.



  • Roma Papatya Yağı

Bu listedeki yağların çoğunda olduğu gibi, Roma papatya yağı antiseptik, antienflamatuar ve analjezik bileşiklere sahiptir. Bu, yanık ağrısını en aza indirmeye yardımcı olurken, aynı zamanda yarayı, özellikle ikinci derece yanıklar için de önemli bir risk olan potansiyel enfeksiyondan korur.

Nasıl Kullanılır?

Bu yağın güçlü yapısının cildi tahriş ettiği bilindiğinden, papatya yağını her zaman bir taşıyıcı yağ ile karıştırmaya dikkat etmelisiniz. Roma papatya yağının birkaç damlası yeterli olacaktır, ancak tedavi ve genel sağlığı iyileştirmek için bitkisel çay içerisine birkaç damla Roma papatya yağı da ekleyebilirsiniz.

Dikkat

Esansiyel yağların çok yönlü etkileri sayesinde, yanıklar için mükemmel bir çözüm olarak gözükebilir, ancak dikkate alınması gereken birkaç faktör bulunmaktadır. Sinir hasarı veya kalıcı bir yara izi olmadığından emin olmak için her zaman bir doktor tarafından kontrol edilmeli ve ciddi yanıklarda daha dikkatli olmalısınız. Yukarıdaki esansiyel yağların birçoğu doğada antiseptik olsa da enfeksiyon yine de herhangi bir yanık türü için endişe vericidir. Son olarak, esansiyel yağlar çok güçlü maddelerdir ve bunlardan bazıları, özellikle hassas cilde sahip kişiler için alerjik reaksiyonlara ve cilt iltihabına neden olabilir. Hafif yanıkları az miktarda esansiyel yağ ile tedavi etmek tamamen kabul edilebilir, ancak daha ciddi yaralar ve yanıklar için herhangi bir esansiyel yağı kullanmadan önce doktorunuzla konuşmanız gerekmektedir.

Benzer Yazılar