Beslenme
Yulaf Ezmesinin Faydaları 10.12.2016

Yulaf ezmesinin sağlığa olan faydaları arasında sağlıklı bir kalp, diyabet kontrolü, hipertansiyonda bir azalma, kanser önleme ve artan bağışıklık sağlığı gibi sağlık faydaları bulunur. Aynı zamanda kilo vermekte ve kabızlık tedavisinde yardımcı olmaktadır. Çölyak hastalığından muzdarip olan insanlar, az miktarda glutene sahip olmasına rağmen, buğday esaslı olmadıklarından, yulaf tüketebilirler.

Yulaf ezmesi tahıl tohumu türü olan yulaflardan hazırlanır. Botanik adı Avena sativa. Yulaf ezmesi haddeleme, ezme veya yulaf ezilmesiyle hazırlanır. Süt veya lor ile kahvaltı veya akşam yemeği için yulaf ezmesi, yulaf ezmesi kurabiyesi veya yulaf ezmesi şeklinde yenilebilir. Yulaf, aynı zamanda içecek hazırlanmasında kullanılır.

Yulafın ılıman bölgede yetiştiği bilinmektedir. Sıcak yazlar için toleransları düşük ancak suya ve soğuğa karşı yüksek bir toleransa sahiptirler. Bu nedenle, Avrupa'da ve Kuzey Amerika'da yaygın olarak yetiştiriliyorlar. Yulaflar, tarihçilerin İskoç kültürünün bir parçası olarak yulafın birçok örneğini kaydettiği İskoçya'da özellikle popülerdir. Yulaf, 18. ve 19. yüzyıllardan beri yetiştirilmişti. Yulafın çok  kolay büyümesi ve işlenmesinden dolayı, insanlar tahıl olarak tüketmeye başlamışlardı. Yulaf ezmesi günümüzde birçok sağlık yararı nedeniyle popülerdir. Yakın tarihli bir araştırmaya göre, yulaf ezmesi, hazır yem, tahılının eşit kalorilerinden daha uzun süre hissetmenize yardımcı olabilir.

Yulaf Ezmesinin Besin Değeri

Yulaf (100 g) enerji (380 kalori), protein (13 g), yağ (6.5 g), karbonhidrat (67 g), diyet lifi (10 g) ve az miktarda şeker (1 g) içerir. Yulafda bulunan birçok mineral ve vitamin vardır. Bunların bazıları kalsiyum (52 ​​mg), demir (4 mg), magnezyum (138 mg), fosfor (410 mg), potasyum (362 mg), sodyum (6 mg), çinko (3 mg), tiamin ), Riboflavin (0.1 mg), niasin (1.1 mg), vitamin B6 (0.1 mg), folat (32 mcg), vitamin E (0.42 mg) ve vitamin K (2 μg). Ayrıca, yulaf sıfır kolestrol içerir.

Yulaf Ezmesinin Sağlık Açısından Faydaları

Yulaf ezmesini diyetinize dahil etmek, çok çeşitli sağlık yararları sağlar.

Kalp Dostu: Horn ve arkadaşları tarafından Chicago Northwestern Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırmalar yulafın yağla değiştirilmiş bir diyetin önemli bir bileşeni olduğunu ve vücudun serum kolesterol düzeyini düşürmede yardımcı olduğunu tespit ettiler. Yulaf ve yulaf esasına dayalı ürünlerin tüketilmesi kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yardımcı olacaktır. Yulaf ezmesi AHA (American Heart Association) tarafından da tavsiye edilmiştir.

Şeker Hastalığının Kontrolü: Almanya, Heidelberg Üniversitesi'ndeki diyabetik hastalar üzerine yapılan bir araştırma, yulaf ezmesinin tip 2 diyabetiklerde kan şekeri düzeyini önemli ölçüde azalttığını gösterdi. Kan şekeri seviyeleri kademeli olarak azalır, çünkü yüksek bir lif diyeti ve karmaşık karbonhidratlar, basit karbonhidratlara göre sindirmede daha uzun zaman alır.  Bu optimum kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Çalışmalarda hastalara diğer tahılların değiştirilmesinde yulaf ezmesi diyeti verilmiştir.

Hipertansiyon: Tuzsuz yulaf ezmesi, hipertansiyonu tedavi etmek için kullanılacak gıdalardan biri olarak reçete edilmiştir. Genellikle, hipertansiyon için reçete edilen diyet DASH (Hipertansiyonu Önleyici Diyet Yaklaşımları) olarak bilinir. Araştırmalar, normal yulaf ezmesi tüketiminin yüksek tansiyon riskini azaltmada yardımcı olduğunu göstermiştir.

Kanser Önleme Özellikleri:  Araştırmalar, yüksek lifli gıdaları tüketmenin kolorektal kanseri önleme ve mücadelede iyi olduğunu düşündürmektedir. Bu çalışmalar aynı zamanda iltihaplanmanın kanser gelişiminde önemli bir rol oynadığını ve yüksek diyet lifi içeriğiyle yulaf ezmesinin, en az yan etkileri olan anti-inflamatuar ve kanserle savaşan bileşikler bulundurduğu tespit edilmiştir.

İyi Hissetmenize Yardımcı Olur: Yulaf ezmesi, diyet lifi ile doludur ve düşük tüketim kalorisi ile normal tüketim için idealdir. Karmaşık karbonhidratlarla birleştirilmiş yüksek lif miktarı sindirmede daha uzun sürer.

Kabızlığa Yardımcı: Yulaf ezmesi diyet lifi için iyi bir kaynaktır. Diyet lifi varlığı, bağırsak yolunun düz kasları boyunca sindirim sürecini ve gıdayı hareketlendirerek, kabızlıktan kurtulmayı sağlar.

Kilo Kaybı: Yulaf ezmesi, herhangi bir yanlış diyeti kullanmadan kilo vermek isteyenler için önerilir. Yulaf ezmesi, yüksek miktarda diyet lifi, besin maddeleri, düşük kaloriler ve az miktarda yağ içerir; bu da kilo kaybı için en iyi besindir.

Antioksidan Aktivitesi: Yulaf antioksidanlar için iyi bir kaynak olabilir. Yulaflarda bulunan bazı vitaminler, fitik asit, fenolik bileşikler, flavonoidler ve sterolleri içerir. Bu antioksidanların konsantrasyonu yulafın dış tabakası üzerindedir.

Cilt Faydaları: Yulaf, çeşitli cilt hastalıklarına yönelik ilaçlar olarak da kullanılabilir. Semptomları ve gerçek hastalıkları azaltmak için cilde uygulanabilirler. Yerel yulaf uygulaması ile kontrol altına alınabilen bazı hastalıklar akne, dermatit, su çiçeği ve stresli kızarıklıkları içerir.

Menopoz Sonrası Yararları: Gözardı edilemeyecek kadar çeşitli menopoz sonrası sağlık faydaları vardır. Yıllar ilerledikçe, kalp rahatsızlığı ve inme gibi çeşitli hastalıkların ortaya çıkma riski artar. American Heart Journal'da yayınlanan bir araştırma çalışmasında, kalp rahatsızlığı olan postmenopozal kadınlara düzenli olarak yulaf verildiği ve kalp rahatsızlığı ve inme riskinde azalma olduğu gözlendi.

Çölyak Hastaları: Çölyak hastalığı, ince bağırsağın astarının hasar gördüğü ve gıdaların yalnızca bir bölümünün emildiği bir durumdur. Gluten, Çölyak hastalığından muzdarip insanların yiyemeyeceği bir besindir. Çalışmalar, yulaf ununun gluten içermesine rağmen tüketilebileceğini ancak sadece ılımlı miktarların tüketilebileceğini göstermiştir.

Bağışıklık Sistemini Geliştirir: Yulaf ezmesinde bulunan vitaminler arasında tiamin, riboflavin, niasin, vitamin B6, folat, vitamin E ve vitamin K bulunur. Bu besinler bağışıklık sisteminin gücünü arttırmada önemlidir. E vitamini, kompleks lipid bileşiklerinin daha basit bileşiklere bölünmesine yardımcı olur. K vitamini kan pıhtılaştırıcısı olarak görev yapar, kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur ve Alzheimer hastalığı ve kanser gibi hastalıklarla mücadelede etkili olduğu bilinir. Yulaf ezmesi aynı zamanda bağışıklık sistemini iyileştiren niasin, folat, tiamin, riboflavin, pantotenik asit ve kolin gibi iyi bir vitamin kaynağıdır.

Bu tür faydalarla yulaf ezmesini diyetinize, sağlığınızı ve yaşam tarzınızı iyileştirmenin güçlü bir yolu olarak dahil etmeniz önerilir.

Benzer Yazılar