Spor
Zayıf Kaslar Sırt Ağrılarına Neden Olabilir 25.10.2016

Çoğu zaman vücudumuzda ki ağrılardan dolayı büyük sorunlar yaşıyor, günlük hayatımızı idam ettiremeyecek kadar ağrılar çekiyoruz. Genellikle büyük kas grubu, sırt bölgesinden başlayan ağrılarımız için geçici ağrı kaybına sebep olan ağrı kesicilere başvuruyoruz ve ağrının sebebini araştırmak da gecikiyoruz.

Psoas major, teknik olarak iliopsoas adında, vücuttaki en önemli kaslardan biri olan kas grubu vüdumuza destek sağlar.Eğer Psoas kas grubu zayıf ise ; Sırt ağrısı, Boyun ağrısı  ve diğer çeşitli sorunlara yol açabilir.

Özellikle postural işlevi(Vücudun dik duruşu ) söz konusu olduğunda , Psoas büyük kas ,özellikle benzersizdir. Lomber ve alt vücudu  bağlayan tek kastır.Bu kasımızı güçlü tutmak vücut dengesi ve ağrılara da yardımcı olacaktır. Yapılan araştırmalarda duygusal ve ruhsal denge için de önemli olduğu savunulmuştur.

Psoas Kası Neden Önemlidir ?

Psoas kası her türlü günlük faaliyetleri, yürümek ve koşmak , bacak egzersizleri de dahil olmak üzere bu egzersizleri yaparken ki kasların çalışması için  yardımcı olur. Psoas kası iyi bir duruş sağlamak için de önemlidir. Pilates yapanlar bu kasın önemini çok iyi bilir. Çoğu Egzersiz forumlarında ,Psoas Kas sağlığının iyileştirilmesi sırt ağrılarının iyileşmeside önemli olduğununun, önemi üzerinde durulmaktadır.

Psoas kaslarının konumu hakkında bilgi verecek olursak ; İki adet olarak bulunur ve bunlara iliopsoas kas grupları denir. Bunlar ise Psoas majör ve iliacus dur.

Muhtemelen Fitness salonlarında egzersizleriniz sonunda kalça fleksiyonu germe hareketi yapıyorsunuzdur. Bu yapılan egzersiz ise alt sırt desteğine yardımcıdır. Çünkü Psoas majör ve ilicaus kalça fleksör kasları için önemlidir. Ayrıca Psoas minör adında bir kas daha vardır. Ancak bu kas genelde 4 ayaklı hayvanlarda daha aktifdir.

Psoas kelimesi yunancadır. Anlamı ise bel bölgesidir. Psoas kası  ;T12 omurlarındaki kaslardan, lumbar omurlarına ilerliyor ve en son kalça kemiği ile bağlanıyor. Psoas kası ayrıca diyaframa  bağlanır. Nefes alıp verme esnasında ,diyafram kası , korku vb ile  ilişkili birçok fiziksel refleks ve hareketin yer aldığı bir alandır.

Neden Güçlü Psoas Kasına İhtiyacımız Var?

Güçlü bir Psoas kası günlük aktiviteyi destekler. ama zayıf bir psoas kası, Denge kaybı ve  daha büyük sorunlara  yol açabilir. Psoas merkezi sinir sisteminin önemli bir  parçasıdır. Ve Psoas kasının  desteğinin olmaması, önemli sorulara neden olur.

Kas dengesizlikleri, genellikle vücudun başka bir alanında telafi edilebilir.Fakat bu dengesizlikler farklı sorunlara ve yaralanmalara neden olabilir. Bazı insanlar psoas sendromu veya iliopsoas tendon iltihabı tanısı ile karşılır. Bu hastalık kalça bölgesinde ağrıya sebep olur. İki ayrı sebebi olmakla birlikte, genellikle benzer şekilde tarif edilmektedir; ancak, psoas sendromu iliopsoas kas veya tendon germek, yırtık veya kopma ile ilgili bir durumdur. İliopsoas tendon iltihabı, iltihaplı bir kas içerir.

Psoas Kas Probremleri



  • Rahatsızlık , Ön kalça da Ağrı başlangıcı


  • Kalça yuvasında daralma


  • Kalça hareketlerinde zorlanma


  • Derin Pelvin ağrıları ( Karın ve Kasık ağrıları)


  • Dayanılmaz kas ağrıları


  • Kronik kabızlık

Zayıf Psoas Kası Nelere Neden Olur ?

Genellikle zayıf bir Psoas kası ,tüm gün kötü duruş ve ağrılı zamanlara neden olur.  Spor Hekimliği Ulusal Birliği zayıf bir psoas kasının nelere neden olabileceği hakkında notlar hazırladı. Ve zayıf bir psoas kasının bel ağrılararına yol açabileceği görüldü. Gün boyu oturan bir insanda Psoas Kası  , iliopsoas ve rektus femoris uzun süre kısaltılmış bir pozisyonda kalmasına neden olabilir. bu kaslar  kısaltılmış duruma alışır ve o sıkılık ve sabitliği aktif hale getirir. Bu kaslar, pelvis ve lomber’e bağlı olduğundan, bu kasın kısalması veya pelvis  ve zayıflık olarak ileri bir eğilime neden olur. Bu da bel ağrısına neden olabilir. Her gün oturup zaman geçirmek için duran bir masa Düşünün.

Kötü duruş, ayakta ya da oturarak olsun, düzeltilmezse rahatsızlık bir süre sonra başka rahatsızlıklara sebep olur. Yuvarlak omuzlar veya Kafa ileride duruş vücut üzerinde kolay görünebilir, ama sürekli yerçekimine karşı çalışıyoruz ve bu da zaman içinde vücudun destekleyen kaslarını zayıflatır.

Güçlü, Sağlıklı Psoas Kasının 3 Büyük Faydalası

Bel Ağrısı Azaltabilir

Türkiye  Amerikan Derneği dergisinde yayınlanan yazıda çekirdek kas gelişimi için önemli  kaslara  bağlı olarak Psoas Kas grubu belirlendi. Psoas kas zayıflığını başlangıçta 48 yaşındaki bir adam tarafından ağır sırt ağrıları şikayeti ile  bakımına başlandı  konusunda eğitimli bir hekim tarafından profesyonel bir teşhis, tedavi ve germe teknikleri ile hafif bir basınç ve direnç ile kas ve eklem hareket ettirilerek hastalığı veya yaralanmayı önlemeye çalışıldı .Hastanın önemli bir iyileşme süreci başladı ve bir süre evde dinlenerek ameliyat olmadan sırt ağrılarından kurtuldu.

Spor Faaliyetleri Etkileyebilir

Psoas kasının bazı fleksiyonlara yardımcı olduğunu ve etkili bir kas olduğunu daha önce belirttik. Bu kas grubunun zayıflığı spor ile ilgilenen kişiler için ciddi bir durumdur.

Daha Acısız Bir Hamilelik Süreci Sağlar

Hamilelik sürecinde ağırlık merkezinin kayması gibi bir çok farklı durum vardır. Bebek geliştikçe ağırlık merkezi değişir. Bu harekete pelvis neden olur. Alt sırt bölgesinde ki sıklık ve gerginlik kasların zayıflamasına neden olabilir. Stres ve karın ağrılarının artması psoas ve çevresindeki kasları da zayıflatabilir. Bu yüzden egzersizler yaparak ağrıların tamamından değil fakat bir kısmından kurtulabilirsiniz.

Psoas Kası Güçendirme Egzersizleri


1- Foam Rolling

 

foam_roller_hamstrings

 


2- Hip flexor stretches

 

hip-stretch-main

 


3- kneeling lunge

 

kneeling-hip-flexor-stretch

 


4- leg lifts

 

leg-lifts

 


5- Ball bridge

 

sb-bridge-back

Benzer Yazılar