Şifalı Bitkiler
Tarçın Nedir? Faydaları Nelerdir? 15.12.2017

Tarçın Nedir ?

Tarçın baharat sınıfında yer almakta olup oldukça lezzetli bir baharattır. Ayrıca binlerce yıldır sağlık açısından faydaları nedeni ile de tüketilmektedir. Antioksidan bakımından oldukça zengin değerlere sahiptir. Tarçın kış aylarında mükemmel bir şekilde tüketime açık bir baharattır. Tüm yıl boyunca marketlerden veya aktarlardan temin edebilme imkanına sahipsiniz.

Sağlık açısından faydaları hakkında bahsedecek olursak; tarçın yaygın bir şekilde kas spazmlarını tedavi etmede, kabızlık, kusma, enfeksiyon, erektil fonksiyonlar ve soğuk algınlığı ve daha nice hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Biz de bu yazımızda sizlere ilk olarak tarçının faydalarını alt başlıklar halinde daha ayrıntılı bir şekilde anlatacağız. Hemen ardından tarçının fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek yan etkilerden bahsedeceğiz. Son olarak da tarçına ait bir besin değerleri tablosunu siz değerli okurlarımız ile paylaşıp yazımızı noktalayacağız.

Tarçın Nasıl Kullanılır ?

Şeker Hastaları İçin En Uygun Kullanım Şekli Şöyledir:  5 gram çekilmiş tarçın, öğünlerde yemeklere katılmalıdır. Şeker hastalarında insülin hormonu salgılanmasında sıkıntı yoktur ama vücut hormona tepki vermemektedir. Tarçının bu şekilde kullanımı bu sorunun düzeltilmesinde etkilidir.

Şeker hastası olmayan kişiler zayıflamak ya da şeker krizlerinden kurtulmak için şu şekilde kullanabilirler: 1 tatlı kaşığı tarçın, demliğin içine koyulur ve üzerine 400 ml kadar kaynar su koyulur. Bu şekilde 10 dakika kadar demlemeye bırakılır. Ardından süzülerek içilmelidir. Günde bir bardak yeterli olacaktır.

Bunun dışında günlük olarak içme suyunun içine çok az miktarda atılarak içilebilir. Bu şekilde kullanıldığında zayıflamada özellikle de göbek bölgesinde yağların eritilmesinde etkili olduğu söylenmektedir.

Tarçının Faydaları Nelerdir ?



  • Kan Şekeri : Birçok araştırmaya göre tarçın, insülin direnci ile ilgili özelliklerin gelişmesinde yardımcı olur. Yani kan şekerinizi kontrol altına alarak diyabet oluşma riskini minimuma indirir. Diyabet de insülin hormonunun hiç salgılanmaması ya da çok az miktarlarda salgılanarak yeterli gelmemesi gibi durumlarda meydana gelen bir rahatsızlıktır. Düzenli olarak farelerde uygulanan bir deneyde tarçının, kan şekerini kontrol altına aldığı ortaya çıkmıştır. Bu deney her ne kadar fareler üzerinde yapılsa da insanlar üzerinde de aynı etkiyi vereceği düşünülmektedir. Kan şekerini düşürme oranı ise yüzde 3-5 arasıdır. Yani doktorunuza danışmadan önce tarçın tüketerek kan şekerinizi dengeleyebilirsiniz. Ayrıca günde yaklaşık 6 gram kadar tarçın tüketimi glukoz, trigliserit, LDL yani kötü kolesterol ve toplam kolesterolü düşürücü bir etki yapar. Diyabet hastalığı da kalp yani kardiyovasküler hastalıklar ile doğrudan ilişkilidir.
     


  • Kanser : Kanser, tedavisi en zor olan hatta kimi kanser çeşidine göre tedavisi dahi yapılamayan hastalıklardan biridir. Bu hastalığa sebep olan serbest radikaller belirli bir aşamadan sonra kontrolsüz bir şekilde büyümeye başlarlar. Sonuç olarak başta tümör, tümörün kötü huylu olmasına göre de kansere sebep olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre tarçın, tümör ve gastrik kanseri tedavisinde etkilidir. Kanınızda bulunan fazla miktardaki şeker kanser hücrelerini besleyici bir özellik gösterir. Tarçın da kan şekerinizi kontrol altına almak için oldukça faydalıdır. Tarçının içerisinde yer alan 2 çeşit kimyasal bileşik olan eugenol ve sinamaldehit çeşitli kanserlerin tedavisinde kullanılan bileşiklerdir. Sonuç olarak kanser tedavisinde tarçın kullanmak, kan şekerinizi düzenleyecek ve böylece kanser hastalığına yakalanma ihtimalinizi azaltacaktır.
     


  • Anti – Bakteriyel : Tarçın yaprağından elde edilen tarçın yağının tüketimi anti-bakteriyel, anti-mikrobik ve de dezenfektan etkilere sahiptir. Tarçın yağı da oldukça güçlü bir anti-bakteriyel özellikleri barındırır. Ayrıca tarçın yağını dezenfektan olarak da kullanabilirsiniz. Su ile birlikte karıştırıp, mutfak yüzeylerini ve köşeleri gönül rahatlığı ile temizleyebilirsiniz. Herhangi bir yüz tahrişine sebep olmaması için de lütfen cildiniz veya yüzünüz ile olan temasından uzak durunuz.
     


  • Yemeklerinizi Korur : Tarçının bir diğer faydası da yiyeceklerinizi doğal bir şekilde buzdolabına koymadan daha uzun süreler boyunca bozulmadan dayanmalarını sağlamaktır. Çünkü tarçının bakterilerin büyümesini engelleyen bir yapısı vardır. Hatta bu yüzden sıcak Asya ülkelerinde sıklıkla kullanılır. Özellikle Sri Lanka’da hemen her yemeğin içerisinde tarçına rastlanabilir. Ayrıca tarçın chili sosu gibi çeşitli sosların içerisinde de lezzet katıcı olarak kullanılmaktadır. Böylece tarçını yemeklerinizi bozulmadan koruyabilmek ve hatta buzdolabına koymadan bozulmamalarını sağlayabilirsiniz.
     


  • Kilo Kaybı: Tarçının bir diğer özelliği de kilo kaybında kullanışlı bir baharat olmasıdır. Tarçın kanınızı inceltir. Böylece daha yüksek bir kan dolaşımına sahip olursunuz. Yükselen kan sirkülasyonu da metabolizma hızınızın artacağı anlamına gelmektedir. Bu durum da kilo verme hızınızı tetikleyecektir. Daha hızlı ve daha çok kalori yakarak kilo verme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.
     


  • Kalp Sağlığı : Yapılan son araştırmalara göre tarçın gibi besin değerleri bakımından zengin olan baharatların, yağlı yiyeceklerin vermiş olduğu zararlı etkileri ortadan kaldırdığı meydana çıkmıştır. Yağlı bir yemek yedikten sonra yükselen trigliserit (yağ) miktarı ve kronik yüksek trigliserit miktarının artması kalp hastalıkları riskini oldukça arttırmaktadır.  Yağ fazlalığı olan 2 kişi üzerinde yapılan bir deneyden bahsetmek istiyorum. Bu kişilerden birine her gün düzenli olarak 1 çorba kaşığı tarçın içeren besinler verildi. Diğeri için ise tarçın içermeyen besinlerin tüketilmesi sağlandı. Sonuç olarak tarçın tüketen kişinin, tüketmeyen kişiye göre kanındaki antioksidan miktarında yüzde 13 kadar fazlalık ve kanında bulunan trigliserit miktarında yüzde 30 gibi bir azalma meydana gelmiştir. Kalp sağlığınızı düzene sokmak için ilk olarak kalori, şeker ve yağ oranlarını düzene sokmanız gerekmektedir. Çünkü kalp sağlığını riske eden etmenler bu şekildedir. Kalp sağlığınızı korumak adına besinlerinizin arasına tarçını eklemeyi unutmayınız.
     


  • Kalp Sağlığı : Tarçının bir diğer faydası da alzheimer etkilerini minimuma düşürmektedir. Alzheimer hastalığı ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan bir unutkanlık rahatsızlığıdır. Hastalığa sahip olan kişi en yakın çevresinden dahi olan bir kişiyi ya da tarihleri unutabilir. Yapılan bir araştırmada, tarçında bulunan bileşiklerin, alzheimer’a sebep olan 5 etkiyi geciktirdiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca tarçında bulunan sinamaldehid ve epikatekin bileşikleri de alzheimer hastalığı ile savaşmada etkili bir role sahiptir. Beyin hücreleri, alzheimer ile alakalı olduğu için, nöronları sağlıklı tutmak gerekir. Bu yüzden sinir hücrelerinin daha iyi ve verimli bir şekilde çalışması, alzheimer hastalığını o kadar geciktirir. Ayrıntılı bir şekilde tarçının sağlıksal açıdan faydalarını incelemiş olduk. Tarçının diğer faydalarından da kısaca bahsetmek istiyorum. Tarçının içerisinde bulunan bir polimer HIV virüsü ile savaşmada oldukça etkilidir. Ayrıca kış aylarında meydana gelen dengesizlik sonucu oluşan rahatsızlıkları da engeller. Bu rahatsızlıklar depresyon ve ruh hali değişimi olarak sayılabilir. Tarçın çayı ya da çayınızın içerisine bir miktar tarçın ilavesinin yapılması da kanınızda bulunan oksijen seviyesini arttırarak soğuk algınlığı, grip ve öksürük gibi rahatsızlıkların etkisini azaltır. Son olarak tarçının diş çürüğünü engellemesi ve böcek ısırığından meydana gelen tahrişi durdurucu bir etkisi de bulunmaktadır.


Uyarı :  Genel olarak oldukça yararlı bir baharattır. Ancak bazı durumlarda fazla miktarlarda tüketilmesi ya da kişilerinin değişen metabolizmalarına vereceği tepkilere göre çeşitli yan etkiler gösterebilir.


Bu yan etkilerden biri de toksin miktarını arttırmasıdır. Tarçın için günlük önerilen miktar 6 gramdır ve 6 hafta boyunca geçerlidir. Ayrıca toksin miktarının artmaması için 6 haftadan fazla düzenli olarak tüketilmemesi ve ayrıca haftada en az 1 gün tarçın tüketilmesine ara verilmesi gerekmektedir.


Tarçının hamile bayanlar üzerinde belirli yan etkilere sebebiyet verebilir. Çünkü gaz yapıcı ve mide ağrılarına sebep olabilecek bir durum söz konusudur. Bu durumda hamile kadınların tüketmesi hem bayanın hem de doğacak bebeğin sağlığı açısından oldukça zararlı olabilir.


Tarçın yağı cildinizi tahriş edici ve yanmalara sebep olabilecek bir etkisi vardır. Bu yüzden tüketimi esnasında cildiniz ile olan temasından uzak tutunuz.


Ayrıca  tarçına alerjisi olabilecek olan kişiler vardır. Bu gibi durumlarda kişilerin derhal tarçın tüketimini kesmeleri ve bir Doktora danışmaları gerekmektedir. 


 


 

Benzer Yazılar