Beslenme
Dereotunun Faydaları 13.12.2016

DEREOTUNUN FAYDALARI

Dereotunun sağlığa olan faydaları, sindirim sistemi sağlığının yanısıra uykusuzluk, hıçkırık, ishal, dizanteri, menstrüel bozukluklar, solunum bozuklukları ve kanserden kurtulmayı da kapsar. Ayrıca, ağız bakımı ve bağışıklık sisteminiz için güçlü bir iyileştirme aracıdır.  Aynı zamanda anti-inflamatuar bir madde olarak ,sağlığınızı artrite karşı koruyabileceğiniz anlamına gelir. Dahası, fazlasıyla gaz düşürücü ve bir carminative olarak kabul edilir.

Bilimsel olarak Anethum Graveolens olarak bilinen dereotu, yüzlerce yıldır mutfak ve tıbbi amaçlı kullanılmaktadır. Hem tohumları, hem de yaprakları kullanılabilir. Dereotunun tıbbi özelliklerinden bazıları, Monoterpenler adı verilen bazı bileşiklerin yanısıra flavonoidler, mineraller ve bazı amino asitlerden gelmektedir.

Dereotu, dünyada yetiştirildiği yere göre çok yıllık veya yıllık bir bitki olabilir. Bu bitki, gezegendeki hemen hemen her kıtada  kullanılır ve  birçok farklı isimle anılır.  Birkaç yemek için ek olarak kullanılabilir, ancak birçok öğünde bir bileşen olarak da kullanılır. Kendi dereotunu yetiştirmek isteyen şifalı bitki yetiştirenler için, sıcak yazlardaki bu otları güneş ışığıyla yetiştirmek önemlidir.

Dereotunun Besin Değeri

Dereotunun sağlık faydaları, organik bileşiklerinden, vitaminlerden ve minerallerden türetilir. Bunlara, limonene, karvon ve anetofuran gibi güçlü monoterpenler yanı sıra vicenin ve kaempferol gibi flavonoidler dahildir. D vitamini ve mineraller önemli miktarda A vitamini ve C vitamini yanı sıra az miktarda folat, demir ve manganez bulunur.

Dereotunun Sağlık Açısından Faydaları

Sindirim: Dereotu  ayrıca meze olarak kullanılır ve bu nedenle mutfak uygulamalarında çokça kullanılırlar. Dereotu içerisinde bulunan uçucu yağlar uyarıcıdır. Eşit ve sindirim suları salgısını etkinleştirirler. Bu yağlar bağırsağın peristaltik hareketini de uyarır, bağırsak hareketlerini kolaylaştırır ve kabızlığı hafifletir.

Uykusuzluk: Bitkilerde bulunan uçucu yağların tuhaf ve güçlü özellikleri vardır. Aynı anda, uyuşturucu, yatıştırıcı ve hipnotiktir; diğer bir deyişle canlandırırlar . Uçucu yağlar da bir istisna değildir. Flavonoidler ve vitamin-B kompleksleri esansiyel yağlarda bulunur, çünkü doğada uyarıcıdırlar, sakinleştirici ve hipnotik etkilere sahip belirli enzimlerin ve hormonların salgılanmasını etkinleştirirler, böylece insanlara iyi bir uyku çekmelerinde yardımcı olurlar.

Kemik Sağlığı: Dereotunun kalsiyum içeriği,  kemik kaybı ve kemik mineral yoğunluğunun kaybından korumada önemli bir unsur olduğu anlamına gelir. Osteoporoz her yıl milyonlarca insanı etkiler ve kalsiyum, diğer önemli minerallerle birlikte, kemiklerin düzgün büyümesi ve gelişmesinde ve yaralı kemiklerin onarımında da önemli bir bileşen oluşturur.

Diyabet: Dereotu uzun süredir diyabet ve insülin seviyelerinin yönetimi ile ilişkilendirilmiştir. Araştırmanın bu alandaki, özellikle de insan denekleri üzerinde biraz sınırlı olmasına rağmen, çalışmalar, kortikosteroid kaynaklı diyabette serum lipidleri ve insülin düzeyindeki dalgalanmaların azaltılmasına yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Fazla Gaz: Bilinen bir carminative olarak dereotu aşırı gazın utanç verici durumunu önlemeye yardımcı olabilir. Sadece halkın içinde bu durumu yaşamak rahatsız edici bir durum değil, fakat gaz artmaya devam ederse,  göğüs boşluğunun hassas organlarına yaptığı baskı tehlikeli bir durum olabilir.

Bağışıklık Sistemi: Dereotu anti mikrobiyal aktiviteyle uzun zamandır ilişkili ve vücudun her yerinde, çeşitli organlarda olan mikrobiyal enfeksiyonların ve ciltteki yaralara veya küçük kesiklere yol açan potansiyel enfeksiyonların önlenmesinin sağlandığı gösterilmiştir.

Hıçkırıklar: Çeşitli nedenlerden dolayı hıçkırıklar oluşur, ancak öncelikli olarak sıkışmış gaz ve gıda borusunda gazların tekrar tekrar yukarı doğru hareket etmesi nedeniyle oluşur. İkinci sebep, bazı alerjiler, aşırı duyarlılık, hiperaktivite ve sinir bozukluklarından kaynaklanmaktadır. Dereotu aslında tüm bu durumlarda yardımcı olabilir. Drenaj, alerjik, hiperaktivite veya sinirsel bozukluklardan dolayı hıçkırıkları yatıştırmaya yardımcı olan bir dolambaçlı dereotu, gazların atılmasına yardımcı olur ve aynı zamanda gaz oluşumunu azaltır.

İshal: İshal esas olarak iki şeyden meydana gelir, hazımsızlık ve mikrobik eylemden kaynaklanır. Çok iyi sindirim özelliklerine sahip olduğu için, hazımsızlık açısından oldukça yararlı olabilir. İkincisi, dereotu bitki özlü yağlarında monoterpen ve flavonoidlerin varlığı nedeniyle yardımcı olabilir, bunlar mikrop öldürücü veya bakterisidal özelliktedir. Vücuduna saldırmaya çalışan mikrobiyal enfeksiyonları inhibe ederek ishale yardımcı olabilirler.

Dizanteri: Dizanteri öncelikle mantar enfeksiyonlarından dolayı ortaya çıkar. Bu koşul için de dereotu yardımcı olabilir, zira esansiyel yağlar doğal olarak dezenfektandır ve mantar enfeksiyonlarını etkin bir şekilde önlemeye yardımcı olur.

Artrit: Dereotu uzun süredir anti-inflamatuar bir bitki olarak bilinir; bu da iltihabı ve romatoid artrit, gut ve artrit gibi hastalıkların ağrısını azaltmaya yardımcı olduğu anlamına gelir. Dereotu eski zamanlardan beri bu nedenle  kullanılmıştır.

Menstrüel Bozukluklar: Dereotunun uçucu yağındaki flavonoidler uyarıcıdır ve doğada Emenagojiktirler, bu da kadınlarda düzgün adet döngüsünün devam etmesine yardımcı olan belirli hormonların salgılanmasını uyardığı anlamına gelir.

Solunum Bozuklukları: Kaempferol ( Kaempferol flavonoid bir tür, bir flavonol olarak bilinen bir polifenoldur ) ve dereotu uçucu yağlarında bulunan flavonoidlerin ve monoterpenlerin bazı diğer bileşenleri antikorestifik ve antihistaminik özelliktedir ve histamin, alerji veya öksürük nedeniyle solunum sisteminde tıkanıklığa yardımcı olur.

Ağız Bakımı: Dereotu tohumları ve yaprakları  nefes tazeleyicileridir. Bunun dışında içinde uçucu yağlar, mikrop öldürücü, antioksidan ve dezenfektan niteliktedir. Bu özelliklerden dolayı, ağızda mikrobiyal enfeksiyonlara son vermeye yardımcı olurlar ve anti oksidanlar, serbest radikallerin diş eti ve dişlere verdiği hasarı en aza indirir.

Kanser:  Monoterpenler kimyasal açıdan önleyici ve doğal olarak uyarıcı olduğundan, karsinojenleri nötrleştirmede çok etkili olan glutatyon-S-transferaz (radikal glutatiyon etkili bir antioksidan) adı verilen bir enzimin salgılanmasını aktive eder. Siyano- ve Benzo- türevlerini ve serbest radikalleri nötralize eder, böylece vücudun kanserden korunmasında özellikle etkilidir. Dereotu uçucu yağlarındaki diğer antioksidanlar da insanların diyetlerine dereotu eklemesi kanserden korunmaya katkıda bulunur.

Benzer Yazılar