Beslenme
Adaçayının Faydaları 11.11.2016

Adaçayı birçok sağlık yararları dışında, en önemli kısmı vücutta beyin fonksiyonlarını geliştirmek için kabiliyeti, düşük inflamasyon, kronik hastalıkların önlenmesi, bağışıklık sisteminin gücünü artırmak, uygun sindirim düzenler, cilt hastalıkları hafifletmek, kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı artırmak, bilişsel bozukluklar başlangıcı yavaş ve diyabet başlangıcını önlemek vardır.

İnsan sağlığı üzerindeki etkisi söz konusu olduğunda adaçayı ; çok yıllık odunsu bir bitkidir. Bilimsel olarak Salvia otu olarak da bilinen biberiye ile adaçayı yakından ilişkilidir ve genellikle “kardeş bitkiler” olarak kabul edilir. Güvenli sağlık yararları çok olan rosmarinic asiti, bu kadar güçlü kılan biberiye de bulunan organik bileşiklerden elde edilir. Adaçayının bir kaç farklılığı vardır ve aslında Akdeniz bölgesinde bulunan odunsu sapları ve mavi/mor çiçekler ile yaprak dökmeyen bir çalıdır.

Tıpta adaçayı geleneksel olarak iyi belgelenmiş ve binlerce yıl geriye uzanmıştır. Başlangıçta yılan ısırığı tedavisi için kullanılan Adaçayı sonradan  kadın doğurganlık artırılması ve diğer kullanımlara yardımcı olmuştur.

Ancak, modern araştırmalar, insan vücudu üzerindeki etkisini , dünya genelinde yaygın olarak ihraç edilebilmesidir. Genellikle, adaçayı biraz acı tadı nedeniyle iştah açıcı olması için yemeklere eklenir ve hazırlıklar tabanlı birçok yemek için önemli bir maddedir. Yadsınamaz bir tıbbi etki yapar. Ve mutfak kullanım kombinasyonu insan sağlığı için çok değerlidir.

ADA ÇAYININ SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI;

Araştırmalar ada çayının küçük miktarlarda bile, kokusu ,tüketilen miktarı olsun,  yetenekleri ve hafıza saklama hatırlamada bilimsel  artış göstermiştir.

İLTİHAP SORUNLARI

Tadı oldukça yoğun olan adaçayı yapraklarını çiğnemek  iyi bir çözüm değildir, ama bu organik bileşikler sistem de hızlı hareket etmesini sağlamak için en etkili yol bu olabilir. Tentür ya da Demleme bir yaprak oluşturmak da etkili  olabilir. İnflamatuar sorunları ile muzdarip hastalarda , özellikle solunum ya da sindirim yolları için adaçayı demlemek ile bu iltihabı ortadan kaldırabilirler. Adaçayı anti-enflamatuar özellikleri ile kalp hastalığı, yüksek kan basıncına yardımcı olabilir. Artrit ve gut, dolaşım sisteminin yanı sıra iltihab gibi sağlık sorunlarını azaltmak Adaçayının içinde bulunan flavonoidler ve fenolik bileşikler sayesinde gerçekleşir.

ANTİOKSİDAN ETKİSİ

Kronik ve dejeneratif hastalıklar hayatınızda karşılaştığınız en zayıflatıcı ve tehlikeli ciddi bir sağlık sorununuz olabilir. Bu sağlık sorunları pek çok serbest radikallerin sağlıklı hücrelere saldırması, apoptoz ya da mutasyona neden olan hücresel metabolizma ürünleri ile kaynaklanır. Adaçayı içinde bulunan antioksidan bileşikler, bu tür rosmarinic asit, luteolin, apigenin ve bütün serbest radikalleri nötralize etmek için çalışır.

BİLİŞSEL FONKSİYONLAR

Yukarıda belirtildiği Gibi, adaçayı hafıza ve konsantrasyon geliştirmek için beyin fonksiyonlarını uyarma yeteneği vardır; Alzheimer ve bunama  da dahil olabilecek bilişsel bozukluklarını da  ortadan kaldırmak için çalışır. Bu uygulamalar, araştırmalar , nispeten erken aşamalarında olmasına rağmen, gerçek adımlar ilaç tedavisi yerine bitkisel alternatifler ile imkanının olduğunu bilmek çok daha güvenilirdir. Adaçayı özleri ve uçucu yağlar tarafından uyarılan sinirsel yolları genç ve taze tutmaya da yardımcı olacaktır.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENDİRİCİ

Adaçayının tespit edilmiş bazı antibiyotik özellikleri vardır ve adaçayı genellikle küçük miktarlarda iken, (merhem veya tentür) adaçayı ile topikal bir uygulama oluşturmak ve deri yoluyla vücuda saldıran bakteriyel ve viral enfeksiyonu önlemek için kullanabilirsiniz. Genellikle hastalık, burun ve ağız yoluyla giren, ama deri de tehlikeye girebilir ve yabancı ajanlar için bir ağ geçidi olarak kullanılmasını mümkündür. Adaçayının içeriğinde bulunan bir topikal krem veya antibakteriyel içerik , ‘rutin hastalık vektörü’  bir savunma hattı olabilir.

KEMİK GÜCÜ

Adaçayının en çok ihmal edilen faydalarından biri aslında K vitaminidir. Her gıdada bulunmayan kemik sağlığı için çok önemli olan K vitamini içeriği ile sağlıklı kemiklere kavuşmanızı sağlayacaktır. K vitamini kemik yoğunluğunu geliştirmek ve yaşlandıkça kemiklerimiz bütünlüğünü sağlamak açısından son derece önemli bir unsurdur. Eğer osteoporozun erken belirtileri görülüyorsa ve yaşam tarzı hareketsiz bir insansanız ;  Kemik sağlığınız düşük oluşunu diyetinize  adaçayı yaprakları ekleyerek  tavsiye edilen günlük tek bir servis alımının %27 gibi önemli miktarda K vitamini seviyenizi artırabilirsiniz.

CİLT SAĞLIĞI

Topikal bir merhem olarak bazı cilt hastalıkları, egzama, sedef ve akne dahil olmak üzere bunlara karşı etkili olan bitki adaçayı yaprağı ya da bir tentür kullanarak oluşturulabilir. Bu çirkin lekeleri çabucak yatıştırır ve görünümün düzenli olarak onarımını sağlar. İltihaplı ve etkilenen bölgeye adaçayı özleri ve salvo uygularsanız yavaş yavaş azaldığını göreceksiniz.

DİYABET KONTROLÜ

Yukarıda açıklanan bazı sağlık koşulları üzerinde adaçayının  etkinliği hakkında bazı tartışmalar olabilir, ancak diyabete gelince, yaygın bir mutabakat vardır. Adaçayı içeriğinde,  genellikle diyabet için kullanılan ilaçları taklit eden bazı özler ve maddeler vardır. Adaçayı karaciğerde depolanan glikozun salınımını düzenler ve engeller, Tip 2 diyabet başlangıcını önlemeye yardımcı olabilir  ya da en azından durumu idare eden kan şekeri önemli dalgalanmaları önlemeye yardımcı olur.

SİNDİRİM

Rosmarinic asit mide spazmını önler ve önemli ölçüde ishal ve rahatsız edici ve utanç verici koşullar ile muzdarip hastalar için gastrit oluşumunu azaltabilir Vücudun birçok yerinde bir anti-inflamatuar ajan olarak davranır. adaçayı, mide rahatsızlıklarını dindirir. Yemekten sonra adaçayı içerek tüm sindirim sürecini düzene koyabilir ve bağırsak iltihabını azaltabilirsiniz.

UYARI !!!

Adaçayı bilenen tüm faydaları dışında herhangi bir zararı olmadığı bilinmesine rağmen kullanmadan önce Doktorunuza mutlaka danışın !!

Benzer Yazılar