Faydalı Yiyecekler
Ahududu Nedir? Ahududunun Faydaları Nelerdir? 16.03.2018

Ahududu 

Ahududu ya da frambuaz gülgiller(Rosaceae) familyasından, yaz ve sonbahar mevsiminde kırmızı  renkli ve tatlı meyveler veren bir bitki  türü Adı, ceylan anlamına gelen ahu ile dut kelimelerinden tamlamadır; harfiyen ‘’ceylan dutu ‘’  anlamındadır.
Genelde ormanların  açık verdiği yerlerde veya önceden yangın ya da ağaç kesimi ile açılan alanlarda büyür. Ahududu çiçeği, arılar  için temel bir nektardır. Nemli iklime sahip bölgelerde kolayca üretilebilir ve kesilmedikçe kendiliğinden ürer.
İki türü ticari olarak mevcuttur: yazın çok kısa bir dönemde yetişen vahşi türü ve sürekli meyve veren türü.

Ahududu yaprakları, taze veya kurutulmuş olarak bitki çaylarında kullanılır. Yaprakları 3'lü veya 5'li gruplar halinde bulunur ve altları gümüş-beyaz renktedir.

Ahududu, taze ürünler pazarı ve ticari işleme için yetiştirilir. Geleneksel olarak yaz sonu mahsülü olan ahududu, yeni bir teknoloji, çeşitlilik ve yenilikler sayesinde tüm yıl boyunca tüketilebilir. Ahududunun tam olgunluğuna erişebilmesi için bol güneş ışığına ve suya ihtiyacı vardır. Kuş dışkısı ile yayılan tohumlarla ahududular bahçelerde sık sık yabani ot olarak baş gösterirler.

Ahududuların yetiştirilmesine normalde kışın dip sürgünlerden başlanır. Bu sürgünler bir metre aralıklarla verimli, iyi kanalize edilmiş topraklara ekilmelidir. Dikimden önce toprağı derinlemesine kazarak ve gübre gibi organik maddeler ekleyerek hazırlayın.
İlk sene, bitkinin rezervlerini depolaması ve büyüyebilmesi için bütün çiçekler toplanır. İkinci seneden itibaren bir önceki senenin fidanları ilkbaharda çiçeklenecek ve yazın meyveler olgunlaşacaktır. İlkbahar ve yaz boyunca bitki iyi sulanır, fakat sonbahar döneminde su miktarı azaltılır. Bu, fidanların kışı geçirebilmeleri için sertleşmelerini sağlayacaktır.
Kış boyunca eski, çiçeklenmiş fideler toprak seviyesinde budanır. Yeni fidelerin de küçük ve zayıf olanları ayıklanır. Birbirilerine çok yakın büyüyen fideler sökülür, fidelerin arasında 10–15 cm mesafe olmalıdır. Çoğu ahududu çeşidinin kazığa bağlanması gerekecektir.
Ahududular kuvvetlidir ve biraz istilacı olabilirler. Bitkinin biraz uzağında sürgün verebilirler. İlkbaharda bitkinin sınırları işaretlenir ve bu bölge bir bel ile kazılır. Bu işlem sürgünleri ayıracaktır. Bölgenin dışındaki sürgünler kazıp çıkartılır.
Koyu kırmızı rengini almış ve göbeğine dokunulan meyveler toplanır. Meyveler bu zamanlarında en tatlı hallerine ve olgunluklarına erişmişlerdir. Fazla meyvelerden ahududu reçeli yapılabilir veya bu meyveler dondurulabilirler.

Ahududu Besin Değeri; 

100 Gram Çiğ Ahududu;

53 kcal,1,9 gram karbonhisrat (4,4 gram şeker,6.5 gram diyet lifi) , 0,65 gram yağ,1.2 gram protein,136mg lutein ve zeaksantin,0.4 B2,0.6 mg niyasin, 0,329 pantotenik asit, 0,1 g B6, 21 mg folat, 12,3 mg kolin, 26,2 mg C vitamini, 7,8mg K vitamini , 25 mg kalsiyum, 22 mg magnezyum, 0,7 mg demir, 0,7 mg mangan, 29 mg fosfor, 151 mg potasyum, 1 mg sodyum, 0,4 mg çinko içerir.

Ahududunun Faydaları Nelerdir?

Ahududuların sağlık yararları, kilo kaybına yardımcı olma, cilt sağlığını iyileştirme ve bağışıklık sistemini güçlendirmeyi içerir. En yaygın ve yararlı faydalara daha yakından bakalım.

Kilo Kaybı

Bu meyve diyet lifi ve manganezce yüksektir. Lif , sindirim sürecini yavaşlatmakta ve daha uzun süre daha dolgun hissetmenizi sağlar. İz mineral manganezi metabolik hızınızı yüksek tutar ve böylece yağ yakar. Kilo vermek için lezzetli ve etkili bir yol arıyorsanız, ahududu en iyi doğal seçenek olabilir.

Kırışıklıkları Azaltın

Ahududu kırışıklıklar üzerinde büyü gibi çalışır. Cildi zararlı güneş ışınlarından korurlar. C vitamininin antioksidan gücü, yaşlılık lekelerini ve renk değiştirmeyi etkili bir şekilde azaltır. Küçük kırışıklıkları doldurarak, gençliğinizin görünümünü geri kazanmanıza yardımcı olabilirler. Parlayan ciltler için harika yüz maskeleri haline getirilebilirler; sadece 1 bardak sade yoğurt ve 2 bardak taze ahududu karıştırın, ardından karışımı tamamen pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın. Karışımı tüm yüzünüze uygulayın ve 15 dakika bekletin ve sonra ılık suyla yıkayın.

Makula Dejenerasyonu Geliştirir

Günde üç porsiyon ahududu, maküler dejenerasyon için mükemmel bir doğal ilaç olabilir. Maküler dejenerasyon, görmenizi etkileyen, yaşa bağlı bir tıbbi durumdur. Bu, görme alanının orta kısmında, retinaya verilen hasar nedeniyle görme kaybına yol açar. Bu hem “kuru” hem de “ıslak” formlarda ortaya çıkabilir. Bu meyveleri sabah mısır gevreğine veya öğlen yemeği yoğurtuna ekleyebilirsiniz. Bu taze ahududuya  balzamik sirkeden  bir avuç ekleyerek tadını veya herhangi bir yeşil salata ile  görünümünü değiştirebilirsiniz. Dondurulmuş ahududuyu bir kaşık bal ve biraz vanilya soya sütü ile karıştırın, daha sonra bu karışımı 20 dakika dondurun ve servis fincanlarına doldurun. Nane ile süsleyin ve sağlıklı ikramların tadını çıkarın. 

Enfeksiyonları Ve Kanseri Önlemek

Daha önce belirtildiği gibi, ahududu, ellagic asit içeren mükemmel bir antioksidan yüklü yiyeceklerdir. Serbest radikalleri nötralize ederek hücre zarlarına istenmeyen zarar vermeyi etkin bir şekilde durdururlar. Ellagic asit, ahududu'nun kaempferol, quercetin ve siyanidin-3-rutinosid ve siyanidin-3-glukosil-rutinosid olarak adlandırılan siyanidin bazlı molekülleri gibi temel maddeler ile bir fıbrendidir. Bu flavonoid moleküller, ahududuya zengin, kırmızı rengini veren antosiyaninlere ayrılır. Ahududu antosiyaninleri, eşsiz antioksidan özelliklerinden ve ayrıca bazı antimikrobiyallerden sorumludur. Bu, vücuttaki bazı bakteri ve mantarların aşırı çoğalmasını hemen keser. Bu büyüme genellikle farklı vajinal enfeksiyonlara yol açar ve bazen irritabl bağırsak sendromu (IBS) ile sonuçlanır.

Ayrıca, son çalışmalar ahududuların kanser koruyucu özelliklerine sahip olabileceğini öne sürmektedir. Araştırma hayvanlar ile yapılmış ve ahududuların kolon hücresi proliferasyonu ve kolon gelişimi dahil vücudun farklı bölgelerindeki tümör gelişimini engelleme potansiyeline sahip olduğu sonucuna varmışlardır.

Optimal Sağlık Teşvik

Ahududu, böğürtlen ve muscadine üzümlerin hepsinin metalloproteinaz enzimleri vardır. Bunlar, dokuların geliştirilmesi ve yenilenmesi için çok önemlidir, ancak anormal derecede yüksek miktarlarda üretildikleri takdirde, kanser gelişimi için bir katalizör görevi görebilirler. Yüksek miktarda C vitamini, riboflavin, folat, magnezyum, manganez, niasin, potasyum ve bakır içerirler. Bu onlara genel, sağlıklı refah sunmak için tam bir meyve yapar.

Kadın Sağlığının Teşvik Edilmesi

Genel olarak, özellikle hamile kadınlar ve emziren anneler için iyidir.  Ahududu yaprakları kadınlar için bitkisel çaylar olarak kullanılabilir. Çay adet dönemlerini düzenleyebilir ve aşırı derecede ağır adet akışlarını azaltabilir. Hamileler için, ahududu çayı bulantıyı başarılı bir şekilde giderir, kanamayı önler, ağrıyı azaltır ve doğumda yardımcı olur. Emziren anneler için, ahududu çayı veya meyveyi yerken, anne sütü üretimini artırmaya yardımcı olur.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek

Ahududular, etkili antioksidanlar ve aynı zamanda besin maddeleri bakımından zengindir. Bu elementler bağışıklık sisteminizi yeterince güçlendirir ve vücudunuzun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur.

Yüksek Besin Değeri

Seçkin bitkisel besin içeriğinden başka, ahududular başta antioksidan ve B vitamini kategorilerinde olmak üzere geleneksel besinler açısından zengindir. Daha önce de belirtildiği gibi, vücudun dokusunu oksijen kaynaklı hasarlardan koruyan iki önemli antioksidan besin maddesi olan manganez ve C vitamini için mükemmel bir kaynaktır. Ahududu da iyi bir riboflavin, niasin, folat, magnezyum, potasyum ve bakır kaynağıdır. Güçlü bir B vitamini ve mineral içeriği ile tamamlandığında, bunlar “mükemmel” diyet lifi kaynağı olarak adlandırılır. Ahududuların besin içeriği, kan şekeri seviyesinde göz ardı edilebilir bir etkiye sahip olmaları için mükemmel bir seçimdir.
 

Benzer Yazılar