Faydalı İçecekler
Akçaağaç Şurubunun Etkileyici Faydaları Nelerdir? 17.09.2018

 

Akçaağaç şurubunun sağlık yararları sağlıklı bir kalp ve daha sağlıklı bir bağışıklık sistemi içerir. Ayrıca vücudu serbest radikallerden koruyan antioksidan özelliklere de sahiptir.
Çoğu evde yaygın olarak kullanılan kimyasal olarak hazırlanmış şeker yerine tercih edilen birkaç doğal tatlandırıcı vardır. Aynı türden başka doğal ürünler yerine bal kullanmayı tercih eden insanlar var. Ancak, akçaağaç şurubu, balla kıyaslandığında, düşük kalorili sayımı göz önüne alındığında daha iyi bir seçenek olarak düşünülmektedir.

Akçaağaç Şurubu Nedir?

Akçaağaç şurubu, akçaağaç ağacının şekerli özünden hazırlanır.  Hazırlık, bu özü elde etmek için bir ağaç özünü delmeyi içerir. Bu ağaçlar, özellikle kıştan önceki dönemde, kök ve gövdelerinde nişasta biriktirir. Bu nişastanın uzun süre birikmesi onu asıl durumdan şekere dönüştürmeyi kolaylaştırır. İlkbahar mevsiminde, şeker toplanır  veya toplanması için hazır bir öz oluşturmak üzere su ile karışır.

Sap, yüksek bir su oranı içerdiğinden, konsantre edilmiş, kalın şurubun arkasında bırakarak, suyun buharlaşması için işlemden geçirilmesi gerekir. Bu son ürün bir ısıtma işlemine ulaşır. Tüm süreç kimyasal katkı maddeleri, koruyucu maddeler veya ajanların kullanımını içermez. Yerli Amerikalılar, akçaağaç ağaçlarından sapların akçaağaç şurubu yapmak için işlenebileceğini keşfetmişlerdir.

Akçaağaç Şurubunun Besin Değeri

Akçaağaç şurubunda bulunan besinler enerji, su, protein, yağ, karbonhidrat ve şekerlerdir.  Mineraller açısından kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, sodyum, potasyum ve çinko içerir. Bu şurup da, tiamin, riboflavin, niasin ve B6 gibi vitaminler de bulunur.

Akçaağaç Şurubu Sağlık Açısından Yararları

Akçaağaç şurubu sadece cazip ve lezzetli olmakla kalmaz, aynı zamanda bol miktarda sağlık yararının da kurtarıcısıdır. Vücudumuzdaki faydalı etkilerine bir bakalım.

Antioksidan Özellikleri

Akçaağaç şurubu, sağlıklı yaşam için gerekli olan çeşitli antioksidan özelliklere sahiptir. Antioksidanlar vücutta, serbest radikalleri nötralize ettikleri için önemlidir, bu da çeşitli sağlık rahatsızlıklarına neden olabilir.  Mitokondri, enerji üretiminden sorumlu hücrelerden biridir, ancak bu süreçte mitokondri içerisinde serbest radikaller üretilir. Bu işlev, vücuttaki diğer mikroorganizmaların zarar görmesine veya zarar görmesine meyilli enzimler gerektirir. Oksidatif bir enzim olan süperoksit dismutazı sağlamak için akçaağaç şurubunda bulunan manganezin işlevidir. Bu enzim, normal metabolik fonksiyonlarını yerine getirirken mitokondri tarafından üretilen tehlikeli serbest radikalleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olur.

Kalp Sağlığını Geliştirir

Akçaağaç şurubunun sağlık yararları size daha sağlıklı bir kalp ile yaşamanıza yardımcı olur. Kalp , Vücudun, inme, ateroskleroz ve diğer kardiyovasküler durumlar gibi farklı hastalıklara duyarlı organlardan biridir. Akçaağaç şurubu çinko içerir ve tüketimi çeşitli kardiyovasküler bozuklukları koruyabilir ve önleyebilir.  Çinko ayrıca, diğer oksitlenmiş lipitlere ek olarak fazla kolesterolün varlığından dolayı hasara karşı onları koruyarak endotel hücrelerinin performansını arttırır. Kan damarları, bu damarların iç astarını oluşturan endotelyal hücrelerin farklı bileşenlerinden oluşur. Düşük bir çinko seviyesi, kaplamaların yaralanmaya maruz kalmasına neden olur ve bu da kalbin normal işleyişini etkileyebilir.

Erkek Üreme Sağlığını Geliştirir

Akçaağaç şurubu tüketimi de erkek üreme sağlığının korunmasında yardımcı olur. Akçaağaç şurubunda çinko gibi bazı mineraller vardır, bunlar özellikle de prostat bezi olmak üzere sağlıklı bir üreme sistemi için faydalıdır.  Minerallerin seviyesinde azalma, prostat kanseri gibi bozukluk riskini artırır. Bu nedenle erkeklerin her zaman bu mineralin doğru miktarını içeren yiyecekleri tüketmeye çalışmaları tavsiye edilir. Akçaağaç şurubu, elde edilmesi kolay, kolay ulaşılabilir ve zevkli bir gıdadır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Çinko ve manganez minerallerinin eksikliği, bağışıklık sistemini  etkileyen beyaz kan hücrelerinin sayısında bir azalmaya yol açabilir. Bu mineralleri desteklemek, seviyelerini uygun duruma geri getirmenin bilinen tek yoludur. Akçaağaç şurubu, bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli bir rol oynayan çinko ve manganez için iyi bir kaynaktır.

Akçaağaç Şurubu Nasıl Hazırlanır?

Adım 1: Orta ateşte kaynatmak için kahverengi ve beyaz şeker ve su alın.
Adım 2: Isıyı azaltın ve akçaağaç ekstraktı ekleyin ve karışımı karıştırın.
Adım 3: Yaklaşık 3 dakika pişirin ve ısıdan çıkarın.
Adım 4: Bir kavanozda saklayın ve gelecekteki kullanım için buzdolabında saklayın.

Akçaağaç Şurubu Nasıl Seçilir ve Saklanır?

İhtiyacınız olan amaca göre akçaağaç şurubunuzu seçin. Dondurma ve ayran  gibi yiyeceklerde kullanmak için, renkli altın renkli bir akçaağaç şurubu gerekir. Ayrıca waffle'lar için kullanılabilen koyu renkli, güçlü bir aromalı çeşidi vardır. Çikolata sosu yerine da kullanılabilir.

Akçaağaç şurubu dünyanın her yerinde kullanılabilir. Açmadan önce serin bir yerde saklayın ve açtıktan sonra buzdolabında saklayın. Şurup da herhangi bir kalıplaşma görürseniz atın.
Şimdiye kadar, Kanada, ABD tarafından takip edilen en büyük akçaağaç şurubu üreticisidir. En büyük avantaj, bu şurubu almak için mutlaka bu alanlarda ikamet etmek zorunda olmamasıdır. Tüm dünyada mağazalarda stoklanmaktadır.

Akçaağaç Şurubu Kullanımı

Akçaağaç şurubu kullanımı yaygın ve birçok öğün içine dahil edilir. Bu nedenle, bazı gıda maddelerinde önemli bir pişirme maddesi olarak kabul edilir.

 



  • Diğerlerinin yanı sıra sosis, dondurma, farklı tipte börek ve taze meyvelere lezzet katıyor.


  • Ayrıca kreplerde Amerika'nın ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde yaygın lezzetler olan tost ve Fransız tostu ve waffle'larda da kullanılabilir.


  • Tadında ve tatlılığından dolayı fırınlanmış fasulye, kek, ekmek ve granolada tatlandırıcı olarak kullanılabilir.


  • Şarap üreticileri de bunu bal yerine şarap yapım sürecinde kullanmayı düşünmektedir.

 

Benzer Yazılar