Faydalı İçecekler
Ayranın Faydaları Nelerdir? Ayran Detoksu Nasıl Yapılır? 08.06.2018

Ayranın Faydaları Nelerdir? 

Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. Türk mutfağına ait olan en yaygın içeceklerdendir. En çok tüketilen yer Türkiye'dir. Bunun yanı sıra Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya (Türki Cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır. Ayran yapımında, doğal nitelikli, yağlı koyun yoğurdu yeğlenir. Bir ölçü yoğurda en çok bir buçuk ölçü su karıştırılır. Daha lezzetli olması için, su yerine süt de katılabilir. Az ölçüde tuz da eklenebilir. Türkler'in geleneksel içeceği olan ayran, Balkan ve Asya ülkelerinde de içilir.

Ayranın yapılışı yöresel farklılıklar göstermemekle birlikte çeşitleri açısından farklılık göstermektedir. Susurluk (Balıkesir, Türkiye) yöresinde ufak bir elektrikli motorla ayran, kazandan çekilerek dar bir boru aracılığıyla yukarıdan hızlı bir şekilde tekrar kazana boşaltılır. Bu devirdaim sürecinde ayranın yağı ayran üzerinde köpük oluşturur. Bu ayran Susurluk ayranı olarak bilinir. Türkiye'nin bazı doğu kesimlerinde ise karıştırma yöntemi ile yayık ayranı elde edilir ki bu ayran lezzetli ve bol köpüklü olur.

Besin Değerleri

245 gram (1 kase) ayran için besin değerleri şu şekildedir;
•    Kalori: 98
•    Toplam yağ: 2.2 g
•    Kolestrol: 10 mg
•    Sodyum: 257 mg
•    Potasyum: 369.95 mg
•    Karbonhidrat: 11.7 g
•    Lif: 0 g
•    Şeker: 11.7 g
•    Protein: 8.1 g
•    A vitamini: % 1
•    C vitamin: % 4
•    Demir: % 1
•    Kalsiyum: % 28

Ayranın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Ayran, içermiş olduğu probiyotik bileşim sayesinde, mideyi yatıştırır ve cildi rahatlatır. Zengin besin değerleri sayesinde ayran, bağışıklık sistemi ile bağırsak sağlığını düzenler ve korur. Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan ayran, baş dönmesi ve özellikle düşük tansiyonun normal değerlere dönmesi için ideal ve lezzetli bir içecek türüdür. Zengin kalsiyum içeriği ile ayran, kemik ve iskelet sistemi, sinir sistemi ve kas sistemi sağlığı açısından oldukça faydalı bir içecek türüdür.

Sindirim Sistemi

Sağlığa faydalı bir bakteri olan probiyotik bakteri içeren ayran, sindirim sistemini destekler ve bağışıklık sistemini olumlu yönde etkiler. Ayranın içeriğinde bulunan bu sağlığa faydalı olan bakteriler (probiyotik), vücut içinde sağlığa zararlı bakterilern çoğalmasını önlemeye yardımcıdır. Birer sindirim sistemi hastalıkları olan, mide enfeksiyonları ve ishale karşı koruyucudur.

Mide Ekşimesi

Yüksek oranda yağ içeren ve baharatlı yiyecekler birtakım mide problemleri yaşamanıza sebep olabilir. Bu tarz yeme alışkanlığı olan kişilerde çok sık gözlenen mide ekşimesinin neyseki bir çözümü vardır. Bunun için, yemeğinizin yanında bir bardak ayran içebilirsiniz.
Ayran, mide asitini nötralize eder ve içermiş olduğu laktik asit sayesinde, gastrit asidin mide dokusuna zarar vermesini önler. Ayrıca, midenizi rahatlatmak ve sağlığını korumak için ihtiyacınız olan süt alımını, ayran içerek de karşılayabilirsiniz. Ayran, midenin iç yapısını korur ve reflüden kaynaklanan asit oluşumunu sakinleştirir.

Tansiyon

Yüksek tansiyon ve tansiyon üzerine yapılan son araştırmalara göre, ayran, tansiyonu özellikle yüksek tansiyonu kontrol etmek için oldukça faydalı bir içecek türüdür. Sütün yapısında bulunan ve bir protein türü olan biyoaktif proteinler, kan basıncını (tansiyonu) olması gereken normal değerlerine göre yeniden düzenlemeye yardımcı olur.

Kolesterol

Hem sütün hem de temelde sütten imal edilmiş olan ayranın yapısında bulunan biyoaktif proteinler, kolestrol seviyesini düşürmeye yardımcıdır. Doğal yöntemler ile kolestrol seviyesini düşürmenin bir yöntemi olan ayran içmek, kolestrol seviyenizi kontrol altında tutmaya yardımcı olmaktadır.

Dehidrasyon

Ayran içeriğinde, tuz, çeşitli elektrolitler ve su bulundurmaktadır. Ayran, içeriğinde bulunan bu gibi maddeler sayesinde, dehidrasyon (kuruluk) durumunu ortadan kaldırmaktadır. Çok yoğun geçen bir gün içerisinde ayran tüketmek, dehidrasyonu engellemek ile kalmayacak, tüm vücut sağlığınız için faydalı olacaktır.

Kemik Sağlığı

Ayranı sağlıklı bir içecek haline getiren bir diğer faktör ise, kalsiyum içeriğinin olmasıdır. Her birimiz günlük yaklaşık olarak 1000 miligram kalsiyumu vücudumuza almak zorundayız. Öte yandan, bir kap, düşük yağlı ayran, 284 miligram ya da %28 oranında kalsiyum içermektedir.
Günlük olarak düzenli bir şekilde ayran içildiğinde, kemik ve kemik sağlığınızı korumuş olursunuz. Ayranın yapısında bulunan kalsiyum, kemiklerin büyümesini destekler ve kemik yeni hücrelerinin oluşmasını sağlar. Ayran, hem kemik hastalıkları riskini azaltır hem de kas ve kas sistemi de korumaya yardımcı olur.

Riboflavin Kaynağı

Ayran, riboflavin yani vitamin B kompleksi bakımından iyi bir besin kaynağıdır. Özellikle vitamin B2, hücre içinde enerji üretmeye yardımcı olan enzimlerin aktifleşmesini sağlayan bir vitamin türüdür. Bu durumda, ayran vücut için gerekli olan enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olan bir içecek çeşidi haline gelmektedir.
Riboflavin, bağırsak faaliyetlerini destekler, vücudu zararlı maddelerden arındırır. Riboflavin, aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Buna göre, bir kap ayran, 377 mikrogram riboflavin içermektedir. Bu miktar yaklaşık olarak %29 oranına denk gelmektedir. Günlük riboflavin ihtiyacı,  kadınlar ve erkekler için aynı orandadır ve %34 değerindedir. Eğer, az yağlı bir sütten yapılmış yoğurtun ayranı içilirse, alınacak olan riboflavin miktarı bu defa 451 mikrogram olacaktır.

Protein Kaynağı

Birçok faydalı bileşenler içeren ayran, aynı zamanda zengin bir protein kaynağıdır. Protein vücudumuz için çok önemlidir. Çünkü vücudumuzda bulunan her bir hücre, protein içermektedir ve bu hücrelerin yaşaması için protein, yaşamsal önem taşımaktadır.
Protein, özellikle, güçlü kemik, kas ve cilt için oldukça faydalıdır. Sadece bir kap ayran, 8.1 gram protein içermektedir ve bu miktar %15-17 oranında hem kadınlarda hem de erkeklerde, günlük protein ihtiyacını karşılamaktadır.

Laktoz Kaynağı

Fermantasyon sonucu oluşan bir asit olan laktik asit, sütün içeriğinde bol miktarda bulunmaktadır. Dolayısı ile, ana maddesi süt olan yoğurt ve ayranın içeriğinde de bol miktarda laktoz asidi bulunmaktadır. Laktoz, vücuda alındığında, kasların gevşemesine yardımcı olmaktadır ve yorgunluk ile uyku hissi vermektedir.

Probiyotik Kaynağı

Sağlığa faydalı bir bakteri olan probiyotik, süt ve süt ürünlerinde bol miktarda bulunmaktadır. Probiyotik, ishal ve kanser riskini düşürmeye yardımcı olur. Ama, probiyotiklerin sağlığa olan esas faydası ise, sindirim sistemini düzenlemesidir. Probiyotik protein içerikli yoğurtlar da aynı şekilde sindirim sistemini düzenler. Probiyotik proteinler, sindirimi düzenlediği için, kabızlık, şişkinlik ve gaz gibi problemleri önler ve giderilmesine yardımcı olur. Özellikle antibiyotik kullanımından sonra, sindirim sisteminde bırakmış oldukları zararlı maddelerin temizlenmesi işlemini, probiyotik bakteriler yapmaktadır.

Ayran Detoksu Nasıl Yapılır ?

Ayran Detoksu Malzemeleri

•    Tam yağlı ayran
•    Nane yaprakları
•    Kişniş yaprakları
•    İnce dilimlenmiş(robotta çekilmiş havuç)
•    1/2 çay kaşığı kavrulmuş kimyon tohumu tozu
•    Bir tutam tuz

Ayran Detoksu Nasıl Yapılır?

1. İlk olarak ayranı bir kabın içerisine dökün. 
2. Birkaç nane yaprağı ve birkaç kişniş yaprağı kabaca doğrayın . 
3. Havucu da ince bir şekilde dilimleyin. 
4. Havucu ve kabaca doğramış olduğunuz bitkileri ayranın içerisine boşaltın.
5. Bir tutam tuz ve biraz kavrulmuş kimyon tohumu tozu ekleyin ve iyice karıştırın.

Ayran Detoksunun Faydaları 

•    Ayran detoksu , A vitamini, folat, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Kilo kaybına yardımcı olur, cilt hastalıklarını önler ve iyi sindirimin korunmasına yardımcı olur (iyi bakteri içerir). Ayran ayrıca antienflamatuar ve antioksidan özelliklere de sahiptir 

•  Havuçlarda bulunan beta-karoten, zengin bir antioksidan kaynağıdır. Havuç kilo vermeye yardımcı olur, kardiyovasküler sağlığı artırır ve kanserle savaşır.

• Kişniş yaprakları yüksek A vitamini ve K vitamini içeriğine sahiptir. Ayrıca kalsiyum ve potasyum gibi mineraller açısından da zengindir. Hazımsızlık tedavisinde, adet bozukluklarının tedavisinde, kan şekerinin ve kolesterol düzeylerinin korunmasında yardımcı olmaktadır.

• Kimyon tohumları, kadınları menstruasyon dönemleri için çok önemli olan yüksek demir içeriğine sahiptir. Ayrıca sindirime yardımcı olur.  Aynı zamanda kimyon tohumları kanserle savaşmaya yardımcı olurlar.
 

Benzer Yazılar