Faydalı İçecekler
Elma Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Nelerdir? 30.05.2018

Elma Çayı Nasıl Hazırlanır? 

Elma çayı tüm dünyada oldukça popüler olan bir çay türüdür. Bu ferahlatıcı içeceğin sağlık yararları oldukça fazla ve bir dizi sağlık koşullarını tedavi etmek için büyük bir yeteneği vardır. Özellikle tarçın bir tutam elma aroması ile siyah çayın içine katılarak hazırlandığında lezzetini kat kat arttırmaktadır. Bir kışiçeceği olarak evlerde popüler ve lezzetli buzlu çay olarak da yaz aylarında servis edilebilir. 

Ülkemizde yaygın olarak tüketilmeye başlanmış ve tüm dünyaya yayılmıştır. İçerisinde besin değeri yüksek olan ürünler olduğu için sağlık açısından oldukça faydalı bir çaydır. Elma çayı hazırlamak da oldukça kolaydır. İlk olarak su kaynatmanız gerekmektedir. Hemen ardından içerisine elma yapraklarını atınız ve bir süre bekleyiniz. Bekleme süresi 2-6 dakika arasında değişiklik gösterebilir. Ancak elma yaprağını kaynatmamaya dikkat edin. Bekleme süresi dolduktan sonra çayınız tüketime hazır hale gelecektir. 

Elma Çayı Nasıl Hazırlanır?

2adet elma kabuğu hafif kalın olacak şekilde soyulur. Elma kabukları uygun bir cezve ya da çaydanlığa alınarak içine 2 adet çubuk tarçın eklenir. Yeteri kadar su ilave ederek kısık ateşte kaynatılır. Bir iki taşım kaynadıktan sonra elma çayı hazır. Tercihe göre bal ya da şeker ile tatlandırılarak içilebilir. İçeriğinde bol A, B, C vitamini barındıran elma çayı organik asitlerce de zengin bir içeriğe sahiptir. Sindirime yardımcı olurken iştahı kapalı kişiler iştah açılması için de tüketebilir. Herhangi bir yan etkisi olmayan elma çayı gün içinde 3-4 fincan kadar tüketilebilir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Sahip olduğu antioksidanlar sayesinde elma çayı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine oldukça yardımcı olmaktadır. Diğer yandan hastalık ve enfeksiyonlardan uzak kalmak için mücadele kabiliyetini artırır. Sabah erken saatlerde tüketilen bir fincan elma çayı gün boyunca kişiyi sağlıklı ve enerjik tutmayı sağlayacaktır.

Baş Ağrılarına İyi Gelir: Elma çayı şeker bakımından zengin fakat kalori yüklü içeceklerden çok daha sağlıklıdır. O tarz içeceklere ve kola gibi çeşitlere yapay meyve suları eklenmektedir. Fakat elma çayı hem kalori açısından düşüktür hem de buna rağmen oldukça sağlıklıdır. Baş ağrıları başladığı zaman serinletici bir fincan elma çayı oldukça etkili olacaktır. Bu sağlıklı çay yıl boyunca rahatça tüketilmektedir.

Kansere Karşı Savaşır: Elma çayının esas olarak kuersetin içerdiği için; prostat, kolon ve akciğer kanseri gibi türleri içeren kanserlerin bir kaç türüne yakalanma riskini azalttığı bilinmektedir. Kanseri önlemek amaçlı kullanılan elma çayının, günde bir fincan olarak akşam saatlerinde alması tavsiye edilmektedir.

Dayanıklılığı Artırır: Elma çayı egzersiz dayanıklılığını artırmaya yardımcı olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre, elma çayı antioksidanlardan kateşin içerdiği için bu artmış kas dayanıklılığı anlamına gelen yağı yakmak için vücudun yeteneğini artırmada yardımcı olmaktadır.

Kemiklere İyi Gelir: Elma çayı kemikleri güçlü tutmakta ve artrit veya b riskini azaltmaktadır. Elma çayında bulunan fitokimyasallar kemik sağlığı için iyidir ve birçok faydaya sahiptir.

Göz Sağlığı İçin Faydalıdır: Elma çayı antioksidan bakımından oldukça zengindir; bu nedenle düzenli olarak elma çayı tüketmek, göz sağlığına yardımcı olarak katarakt riskini azaltır ve körlüğü önlemektedir.

Parkinson Hastalığına İyi Gelmektedir: Elma çayı Parkinson hastalıkları ile ilişkili riski düşürmede yardımcı olmaktadır. Düzenli olarak elma çayı içmek hafızayı geliştirmektedir; böylece vücutta bağışıklık oluşturur ve Parkinson hastalığı riskini azaltır.

Kötü Kolesterolü Düşürmeye Yardımcı Olur: Elma çayı vücutta düşük kötü kolesterol düzeylerini azaltması nedeniyle kardiyovasküler hastalıkların yaşanması riskini daha fazla düşürerek vücuda yardımcı olmaktadır. 

Besin Değerleri Oldukça Yüksektir: Bu lezzetli meyvenin besin değerlerinden faydalanmak için çayını yapmak oldukça kolay ve mükemmel bir yoldur. Elma vitamin A ve potasyum için iyi bir kaynaktır. Bu meyvenin küçük bir kısmı bile 159 mg potasyum ve A vitamini 73 IU (uluslararası birim) barındırmaktadır. Eğer elma çayı içmek istiyorsanız, meyvenin bu mükemmel özelliğinden yararlanacaksınız demektir. 

Kilo Vermeye Yardımcı Olur: Elma çayını soyup yedikten sonra kabuklarıyla da lezzetli bir çay hazırlamayı artık düşünebilirsiniz. Aynı zamanda, elma çayıyla daha fazla kalori yakabilirsiniz. Böylece elma çayı zayıflamak için size yardımcı olacaktır. 

Lif Desteği

Elma çayı kabızlık, hemoroid ve diğer düzensizliklerini önlemek için yardımcı olmasının yanı sıra elma çayı ve içerisine katabileceğiniz tarçının içerisinde bulunan yüksek miktardaki diyet lifi, vücudun kolon kanserine karşı korunmasına yardımcı olur. Kolorado Eyalet Üniversitesi vücuttaki atıkların temizlenmesini hızlandırmak için, sindirim sisteminin toksinlere daha az maruz kalmasını sağlayan elma çayının lif içeriğinin önemini araştırmışlardır. ABD Ulusal Kütüphanesi’nin elde ettiği verilere göre tarçın özleri oksidatif strese karşı hücreleri koruma yeteneği sayesinde, kolon kanseri için önleyici bir kemoterapi etkisi oluşturmaktadır.

B-6 Vitamini

Elma vücut sistemi için gerekli olan oksijen miktarını arttıran ve taşınmasını kolaylaştıran, suda çözünebilir bir vitamin olan B-6 vitamini içermektedir. Diyet takviyeleri ofisine göre, B-6 vitamini beyaz kan hücrelerinin yapımını sağlayan lenf organlarını korumak için yardımcı olarak bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynar. Arizona Üniversitesi’nde elde edilen verilere göre elma çayının içerisine eklenebilen tarçın bozuk insan epitel hücrelerine antioksidan desteği sağlayarak B-6 vitamininin rolünü artırmaktadır. 
 

Benzer Yazılar