Şifalı Bitkiler
Alıç Meyvesi Nedir? Alıç Meyvesinin Faydaları Nelerdir? 29.05.2019


İçeriğindeki Etken Maddeler



Hipertozit
Procyanidin
Viteksin
Flovanlar
Epikatasin
Rutozit
Olenolik asit
Triterpenik asit


 



Kalbinizin Dostu


Alıç, Orta Çağdan bu yana Avrupa ülkelerinde kalp ve kalp damar hastalıklarının tedavisinde  kullanılan çok önemli bir ilaç bitkidir. "Crataegus monogyna L." ve "Crataegus oxyacantha L." kalp ve kalp-damar hastalıklarının tedavisinde ilaç olarak kullanıldığı için European Pharmacopoeia ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin Pharmacopoeia of the People’s Republic of China kitaplarında önemli bir yer almaktadır. Anjin hastalığı başta olmak üzere, kalbe bağlı hastalıkları iyileştirdiği için alıç, uzmanlar tarafından "Kalbin Gıdası" olarak kabul edilmiştir. Alıç, kalp adalelerine ve kalp çeperine kanın düzgün olarak akışını ve buna bağlı olarak kalbin normal bir şekilde atışını ve çalışmasını sağlar.


Alıç meyvesi Almanya ve Avusturya başta olmak üzere Avrupa kıtası'nda pek çok ülkede geleneksel olarak kullanılan bir drogdur. Yazılı kaynaklarda Amerikalı doktorların 1800'lü yılların başlarında Alıç meyvesini kan dolaşımı bozukluklarını ve solunum yolu hastalıklarını tedavi etmek amacıyla kullandıkları yer almaktadır. Son yüzyılda birçok ülkede kalp ve damar sağlığını denetlemek adına kullanılan ve popüler olan bir meyvedir.


Avrupa'da anjin, ateroskleroz, konjestif kalp yetmezliği ve hipertansiyon gibi kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde ve tedavisinde reçeteli olarak tavsiye edilmektedir. Rutin, quercetin Triterpenoid saponinler, aminler flavonoidler alıç meyvesinde bulunan ve kalp damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler gösteren bileşiklerdir. Alıç meyvesinden hazırlanan ilaçlar Amerika’da en fazla satan bitkisel ilaçlar arasında bulunur. Alıç, Ginkgo biloba ile karıştırılıp içildiğinde beyinde kan dolaşımını ve oksijen miktarını artırır ve hafızanın kuvvetlenmesini sağlar.


Alıç sıvı ekstraktları, içerdiği maddeler ile kalbin atım gücünü arttırarak başta kalbi besleyen koroner damar dolaşımı olmak üzere vücut kan dolaşımını destekler, kalbin oksijen ve enerji ihtiyacını azaltarak düzenler. Yapılan araştırmalar, tüm dünyada yaygın olarak kalp yetmezliğinde kullanılan digitalis preparatları ile birlikte kullanılabileceğini göstermiştir. Alıç ayrıca serbest radikal süpürücüsü antioksidanlar içermekte, böylece kansere karşı koruma sağlamaktadır.


Almanya Sağlık bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu Alıç'ın kalp yetmezliğinde (NYHA 1 ve 2) kullanımına onay verilmiştir.


Halk Tababetine Gore: Ülkemizde sirkesinden marmelatına kadar değişik birçok formu yapılmaktadır. Özellikle kalp hastalarının ve kalp damar sorunu olanların çok tercih ettiği bir meyvedir.

Benzer Yazılar