Beslenme
Aquafaba (Nohut Suyu) Nedir? Faydaları Nelerdir? 12.12.2020

Gün geçmiyor ki sağlık konusunda yeni bilgiler edinmeyelim, yeni kelimeler ve malzemeler hayatımıza girmesin. Korona virüs pandemisini çok şiddetli bir şekilde yaşadığımız şu günlerde sağlık, eskisinden çok daha önemli bir noktada. Virüse yakalanmamak için bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye çalışıyor, beslenmemizi sağlıklı bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Konu sağlıklı yaşam olunca hayatımıza pek çok yeni ürün giriyor. Geçtiğimiz yıllardan bu yana kinoa, chia tohumu ya da matcha hakkında pek çok bilgi edindik. Kimisini hayatımıza uyguladık kimisini de ileriki zamanlara karşı hafızamızda tuttuk. Şimdi hafızamıza yeni yeni yer edecek olan bir malzemeden bahsedeceğiz. Belki bir kısmınız biliyordur, bilmeyenler için detaylandıralım; aquafaba yani nohut suyu. Aquafaba son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bir malzeme. Neredeyse yumurtayla yarışacak kadar da kudretli. Peki, aquafaba’yı bu kadar özel ve önemli kılan şey nedir? Dilerseniz önce aquafaba ne demek kısaca bahsedelim.

Aquafaba nedir?

Özellikle yurt dışında bir hayli popüler olan mucizevi bir malzemedir. Konserve edilmiş nohut suyuna aquafaba ismi verilir. 2015 yılında bir mühendis olan Goose Wohlt tarafından bulunduğu söyleniyor ancak bazı kaynaklarda da bu kavramın hayatımıza girmesinin Fransız şef Joel Roessel tarafından olduğu yazıyor. Aquafaba ismi Latince su ve bakliyat kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Özellikle vegan beslenmesinde aquafaba’nın yeri büyük. Veganlar süt ve süt ürünleri başta olmak üzere hiçbir hayvansal gıdayı tüketmiyor bu noktada aquafaba onlar için de iyi bir alternatif oluyor. Yumurta alerjisi olanlar için de aquafaba iyi bir seçenek. Aquafaba’nın yumurta akı yerine geçtiği biliniyor. Köpüren bir pasta malzemesi olarak kullanılabiliyor. Aquafaba’nın besin değeri yumurta kadar yüksek değil. Kalsiyum ve demir gibi belirli mineralleri az miktar da olsa içeriyor ancak mükemmel bir kalsiyum ya da demir kaynağı olduğu söylenemez. Yumurta yerine geçiyor tanımlamasından kasıt da yumurtanın sarısı değil akı…

Aquafaba nerede kullanılır?

Yazımızın başında da söylediğimiz gibi aquafaba, yumurta akının yerine kullanılabiliyor. Bu noktada sadece veganlar için değil yumurta akına alerjisi olanlar için de iyi bir seçenek. Yapımında yumurta akının kullanıldığı kekler, dondurulmuş kremalar, brownie’ler ya da macaron gibi tariflerde aquafaba kullanılabilir. Yanı sıra pek çok tatlıda bağlayıcı olarak kullanılabilir. Aynı şekilde mayonez gibi soslarda da bağlayıcı görevi görebilir. Genellikle ortalama 3 yemek kaşığı aquafaba, 1 yumurta akına tekabül ediyor. Aquafaba genellikle konserve edilmiş nohut suyu olarak kullanılır ancak mercimek, börülce ya da kuru fasulye gibi bakliyatların kaynama suyundan da elde edilebilir. En iyi kabaran ve yumurta akı görevini üstlenen ise şüphesiz nohut suyu. Aquafaba nasıl yapılır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Önce nohut suyunu bir kaba boşaltın. Aquafaba’yı yumurta aklarını çırpar gibi mikser yardımıyla güzelce çırpın. İçerisine yapacağınız tatlının ihtiyacı ölçüsünde toz şeker ya da krem tartar koyabilirsiniz. Ardından dilediğiniz kek, macaron ya da kurabiye gibi tariflerin için tıpkı yumurta akı gibi kullanabilirsiniz. Tatlının yanı sıra vegan mayonez ya da tereyağı yapımında da aquafaba kullanılabilir. Aquafaba’yı konserveden elde etmek istemezseniz kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Bir miktar nohudu bir gece suda bekletin ve sonra haşlayın. Haşlanan nohutları haşlama suyu içinde buzdolabında 1 gece bekletin ve ertesi gün süzün. Süzme işleminin ardından elde edilen su aquafaba’dır. Aquafaba’nın içerdiği protein, karbonhidrat ve yağ düşüktür bu nedenle aquafaba için kalorisi düşük gıdalardandır demek mümkündür. Bazı diyet listelerinde aquafaba’ya yer verilir ve nohut suyunun zayıflattığı düşünülür. Aquafaba ile yapılan tariflerden birkaçı; krema, köpük, vegan mayonez, vegan tereyağı, macaron olabilir.

Aquafaba kimler için önerilir?

Aquafaba özellikle yumurta alerjisi olanlar için ideal bir besin türüdür. Beslenme şeklini vegan olarak tercih edenler için de aquafaba idealdir. Kalorisi düşük olduğu için sağlıklı beslenme ve diyet programlarıyla uyumludur. Her ne kadar doğal bir içerik olsa da olası yan etkilerini yaşamamak için kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı öneririz.

Benzer Yazılar