Bitkisel
Ardıç Yağı ve Faydaları 01.12.2016

ARDIÇ YAĞI

Esansiyel ardıç yağının sağlığa olan faydaları, antiseptik, ani gelişen, antiromatötik, depresif, antispazmodik , uyarıcı, mide, gerginlik, sıkılaştırıcı, yağ asidi, diüretik, kızarıklık, zararlı ve tonik madde gibi özelliklere bağlanabilir.

Ardıç bitkisi, Juniperus Communis bilimsel adını taşıyan ardıç, ağaç ve toz haline getirilmiş meyvelerden buharla damıtılarak elde edilir. Başlıca bileşenleri ;

Alfa Pinene, Camphene, Beta Pinene, Sabinene, Myrcene, Alpha Phellandrene, Alpha Terpinene, Gamma Terpinene, Cineole, Beta Phellandrene, Para Cymene, Terpineol, Bornil Asetat ve Caryophyllene ve belli miktarda Limonene, Camphor, Linalool, Linalyl Asetat, Borneol ve Neroldur.

Birçok endüstride ve cin gibi alkollü içeceklerin tadı için kullanılır. Ardıç , Avrupa'da çok yaygındır ve daima yaprak dökmeyen bir çalıdır. Hoş  kokusu harikadır, ancak ardıç ve etkileyici sağlık yararları bakımından temel yağına çok daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır ve bu bizim ilgi alanımızdır. Ardıç esansiyel yağı vücudunuza ekleyebileceğiniz etkileyici nitelikleri ve avantajları saymakla bitmez.

SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI

Antiseptik: Ardıç esansiyel yağı geçmişte bilinen bir antiseptikti ve savaşlarda ya da atletizmde yaralanan ya da yaralı olan insanlar onunla tedavi edilirdi. Hatta doğum sırasında anne ve çocuk tarafından oluşan yaralarda bile kullanılıyordu. Yaraları, septik hale gelen ya da tetanoz oluşturan yaraları verimli bir şekilde korur.

Antirhepmatik: Ardıç esansiyel yağı; kan dolaşımını teşvik eder ve düzeltir. Aynı zamanda vücuttan ürik asit gibi toksinlerin giderilmesinde de yardımcı olur. Bu özelliklerin her ikisi de, romatizma, artrit, gut ve böbrek taşı gibi uygun olmayan dolaşım ve vücuttaki toksinlerin birikimi ile ilişkili hastalıklarla mücadeleye yardımcı olur. Bu uçucu yağ ayrıca şişmeyi hafifletir.

Antispazmodik: Ardıç uçucu yağ da kas, bağırsak, solunum ya da başka herhangi bir alanda krampların hemen hepsinde etkilidir. Kas kramplarını rahatlatır ve spazmodik kolera tedavisinde yardımcı olur. Antispazmodik olarak, kramp veya spazmlarla ilgili diğer birçok sorunun tedavisine yardımcı olur.

Kanamaları Durdurur: Arındırıcı esans yağı olarak, diş ağrısını iyileştirmeye yardımcı olur, saç dökülmesini durdurur, dişlerinizin diş üzerindeki tutunmasını güçlendirir ve gevşetilmelerini veya düşmelerini önler. Aynı zamanda gevşek kasları sıkar ve sağlamlık, zindelik ve gençlik hissi verir. Bu özellik aynı zamanda diyare tedavisinde de kullanılabilir. Ardıç yağının  en önemli yararı, bir büzücü olarak kan damarlarının kasılmasına ve kanama şansını azaltmasına neden olmasıdır.

Depuratif: Ardıç yağı, toksinleri kanı temizler ve böylece detoksifikatör veya kan temizleyici olarak görev yapar. Ardıç yağı aynı zamanda 'temizleyen' anlamına gelen depüratif olarak da bilinir. Ürik asit, ağır metaller, kirleticiler ve vücudun kendisi tarafından üretilen bazı bileşikler ve hormonlar gibi ortak toksinleri uzaklaştırmaya yardımcı olur. Bu yaygın toksinlerin yanı sıra yanlışlıkla kana karışan diğer yabancı toksinler kandan temizlenir.

Diüretik: Ardıç yağı doğada idrar söktürücü olarak bulunur. Yani idrara çıkışı teşvik eder. İdrar sıklığını ve hacmini artırır. Bu nedenle, vücutta biriken sudan veya küçük veya kronik böbrek yetmezliğinden dolayı şişen insanlar için çok yararlıdır. Bu hastaları idrar yoluyla vücuttan ekstra su çıkararak rahatlatır. Ayrıca insanlarda kilo vermeye yardımcı olur, çünkü her işinizde vücut yağları kaybedilir. Bu ise kan basıncını düşürür, ekstra tuzları ve ürik asit gibi tehlikeli toksinleri vücuttan atar.

Rubefacient: Cildi kızartan ilaç anlamına gelir. Bununla birlikte, bu sadece yüz ile sınırlı değildir, aynı zamanda vücudun geri kalan kısmı ile de sınırlıdır. Böyle bir madde, cilde uygulandığında, cildin hemen altındaki kan dolaşımını, cildin kırmızı renkte görünmeye başladığı ölçüde artırır. Aşırı uygulandığında, ciltte tahrişe neden olabilir. Yine cildin altında kan dolaşımının arttırılması kesinlikle cildin yararına , sağlıklı ve oksijenli olmasını sağlar.

Sudorifik: Ani bir madde, ağır terleme veya terleme yaratabilen bir maddedir. Oluşan ter sizi daha hafif, daha sağlıklı hissetmenizi sağlar ve ter yoluyla toksinlerin, aşırı tuzun ve suyun alınmasına yardımcı olur. Bu ise, akne ve diğer deri hastalıklarını önleyen ter ve sebum bezlerinin cilt gözeneklerini ve açıklıklarını temizler. Ardıç yağı güçlü sudorifik özelliklere sahiptir.

Uyarıcı: Ardıç yağı özelliklerinden biri, Emenagog, Galaktogog ve Diüretik madde  yetenekleri gibi, bu maddenin uyarıcı olarak tek bir özelliğinden kaynaklanmaktadır. Bir uyarıcı olmak vücudun içindeki tüm faaliyetleri uyarır. Bu uyarıcı etki aynı zamanda yorgunluk, baş dönmesi ve depresyonun üstesinden gelmeye yardımcı olur. Süt, sebum, ter, gözyaşı, idrar ve kanama, sindirim sistemi ve boşaltım sistemi içindeki boşalmaları içeren endokrin ve ekzokrin bezlerden gelen beyin ve nöronların, sinir sisteminin, sekresyonların aktivitesini arttırır.

Mide: Ardıç yağı, mideyi sağlıklı tutar, yani mideyi düzenli tutar ve iyi çalışmasını sağlar. Aynı zamanda mide rahatsızlıklarının ve ülserlerin tedavisine yardımcı olur ve safra, mide suları ve asitlerin sindirim için mideye doğru akmasını sağlar. Bazen, midenin iç astarı uzun süreli asiditeye bağlı olarak yaralanır ve nihayetinde ülser oluşmasına neden olur. Ardıç yağı, midenin içindeki safra salgılarını koruduğu için bu durumdan da kaçınmanıza yardımcı olabilir. Safra doğada basittir ve asitleri nötralize eder.

Tonik: Hiç sağlık toniklerini duydunuz mu? Ardıç yağı da bir tonik olarak düşünülür, çünkü kaslar, dokular, ciltler ve vücudun içinde işlev gören çeşitli diğer sistemler dahil olmak üzere her şeyi kontrol ederler. Buna solunum, dolaşım, sinir, sindirim ve boşaltım sistemleri dahildir. Bu tonik etki, uzun süre gençliği korumaya yardımcı olur ve tüm yıllarınıza göre sağlıklı kalmasını sağlar.

Hassaslık: Eğer bu yağın seyreltilmiş çözeltisi yaralara uygulanırsa veya bir cilt kremi ile harmanlanır ve uygulanırsa, yaralarınızın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur ve onları enfeksiyonlardan korur. Bu yağ iç yaraları, kesikleri ve ülserleri iyileştirmede de eşit derecede yararlıdır.

Diğer Yararları: Havayı dezenfekte eder ve böbrek taşları, iltihap, idrar yolu enfeksiyonları, akne, egzama, cilt hastalıkları, kepek ve prostat bezinin genişlemesine yardımcı olur.

UYARI !!!

Hamilelik sırasında ve böbrek problemi olanlar tarafından kaçınılmalıdır ve her zaman düşük konsantrasyonlarda kullanılmalıdır.

Benzer Yazılar