Beslenme
Argan Yağının Faydaları 12.11.2016

Argan yağının sağlık yararlarından bazıları; yaranın iyileşme hızını arttırması, cildin yavaş yaşlanmasına yardımcı olması, düşük kolesterol, kanser tedavisi, saç sağlığını geliştirmek, sindirimi optimize etmek ve iltihabı azaltmak karaciğeri korumak, diyabeti yönetmek, tırnakları güçlendirmek ve kalp sağlığını artırmak gibi yetenekleri vardır.

Fas’ta bulunan bir ağaç türü olan Argan ağacı ; Argania spinosa bilimsel adı ile, dünyanın birkaç yerinde bu ağaçtan bulabilirsiniz. Ama Kuzey Afrika ülkesi için endemik yağı çok yaygındır. Dünyada yakın zamana kadar bulunamadı. Fas, bu değer neredeyse standart zeytin yağı gibi kullanılır. Ama bu yağdan diğer sağlık yararları son keşifler ile daha geniş ihracat alanlarına genişletmiştir.

Argan yağı mutfak amaçlı olarak ve kozmetik olarak da kullanılır. Ve genellikle kuskus, salata ve diğer soslara eklenebilir. Argan hamuru da tatlılar ve ekmek, fıstık ezmesi ve benzeri için kullanılabilir. Yağ doğrudan cilde belirli koşullar ile kullanabilir. Veya diğer kremler ile, salvo ya da taşıyıcı yağlar ile kullanılabilir. Birçok kişi de doğrudan saçına uygular. Güvenli bir şekilde dahili ve topikal olarak gıda kullanımı göz önüne alındığında, argan yağı daha çok doğal yönlü yağlardan biridir. Fas’ta argan ağaçlarının sınırlı olmasına ve talebin çok olmasına karşın üretime teşvik artmıştır.

ARGAN YAĞININ SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI;

CİLT SAĞLIĞI

Argan yağı yaygın olarak deri tedavilerinde kullanılır. Bu güçlü yağda bulunan triterpenoids ve bulunan diğer organik bileşikler ile birlikte, yaşlılık lekeleri ve izleri görünümünü ortadan kaldırmak için yardımcı oluyor. Akne ve dermatit şiddetini etkileyebilir. Ayrıca argan yağı duygusal olarak iyileşme ve genç görünümde kalmak için harika bir seçimdir. Erken yaşlanma birçok insan için ciddi bir sorundur. Ancak cildin elastikiyetini koruyarak, argan yağı yaşlanma gibi tipik belirtileri önleyebilir.

GÜNEŞ IŞINLARI

Gün ışığında dışarıda olmak güzel olabilir ancak, güneşin UV radyasyonunun; cilt, saç ve tırnaklar üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Neyse ki, argan yağında bulunan bileşikler önemli ölçüde yaşlanma sürecini yavaşlatır ve cilt kanserine karşı koruma sağlayıp bu olumsuz etkileri engelleyebilir. Ayrıca hücre yenilenmesini teşvik eder ve genel sağlığı artırır.

KALP SAĞLIĞI

Sağlıksız yağları kullanarak ne derece zararlı olduğunu hepimiz biliyoruz, ama argan yağının yararlarını bilmiyoruz. Kolesterol seviyenizi dengelemek için yardımcı olabilir. Kötü kolesterol seviyesini düşürücü, iyi kolesterolü artırarak, kolesterol neden olan damar sertliği, kalp krizi, felç ve diğer ciddi kalp sorunları önlemek için yardımcı olabilir.

KANSER

Argan yağında ki antioksidanlar doğrudan vücudunuzdaki serbest radikal düzeylerine etkisi olan triterpenoids ile doludur. Serbest radikaller sağlıklı hücrelerde mutasyona neden olarak kansere ve diğer kronik hastalıklara neden olabilir. Prostat kanseri ve mesane kanseri bugüne kadar ki çalışmaların başlıca alanları olmuştur, ama argan yağı genel anti-enflamatuar özellikleri vücutta tümörler ve diğer kanser hücrelerini azaltmaya yardımcı olabilir.

SİNDİRİM

Birçok insan mide rahatsızlıklarından şikayetçidir. Aslında beslenme kaynaklı sindirim sorunlarından ortaya çıkan bu durum doğal yollar ile çözülebilir. Argan yağı organik bileşikleri midede pepsin düzeylerini arttırır. Ve aynı zamanda yüksek besin alımı, daha verimli sindirim sonucu mide suyunu artırabilir.

SAÇ SAĞLIĞI

İnsanlar her zaman kendi görünümlerini iyileştirmek için yollar arıyor. Ve bu saç için özellikle geçerlidir. Dünya çapında milyonlarca insanın canını sıkan bu sorun ile muzdarip insanların, doğrudan saç için argan yağı kullanarak hızlı ve etkili bir çözüm sağlayabilir. Saç gençleştirmek,  parlaklık ve genel görünümünü iyileştirmek için argan yağı E vitamini yüksek bir konsantrasyondur.

TIRNAK SAĞLIĞI

Sağlıksız tırnaklar sadece çirkin gözükür. Aynı zamanda bakteri ve mantar enfeksiyonları için zemin hazırlar. Argan yağı enfeksiyonları geniş bir yelpazede engeller. Tırnakları korumak, tırnakların görünümünü geliştirmek ve doğal antibakteriyel özelliklere sahiptir.

KARACİĞER SAĞLIĞI

Karaciğer vücudun en hassas organlarından sadece biridir. Ama aynı zamanda en önemlilerinden biridir. Bu nedenle, toksinlerin dışarı kazınmasında karaciğeri her zaman bir destek olarak kullanabilirsiniz. Yemek için biraz argan yağı eklemek her zaman karaciğer sağlığınızı artırabilir.

YARA İYİLEŞMESİ

Cildinizde yara veya başka bir aşınma Varsa ve sadece iyileşme hızını artırmak değil, aynı zamanda enfeksiyonu önlemek için topikal cilt için biraz argan yağı uygulayın, ya da bir taşıyıcı yağ içine ekleyebilirsiniz. Doğrudan uygulanan argan yağı iç tüketimi de yara iyileşme ile yardımcı olur. Ve çok daha etkilidir.

UYARI !!!

Argan yağı kullanmanın hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak aşırı durumlarda ‘’anafilaksi ‘’ şeklinde alerjik reaksiyonlar olduğu görülmüştür.

Anafilaksi nedir ?

Anafilaksi, aniden başlayan ve ölüme neden olabilen ciddi bir alerjik reaksiyondur. Anafilaksi’de genel olarak kızarıklık, kaşıntı, boğaz şişmesi ve kan basıncının düşmesi gibi semptomlar söz konusudur. Yaygın nedenleri böcek ısırmaları, gıdalar ve ilaçlardır.

Anafilaksi, bazı akyuvar tiplerinden protein salınmasından kaynaklanmaktadır. Bu proteinler alerjik reaksiyon başlatabilen veya bir reaksiyonu daha ciddi hale getirebilen maddelerdir. Bunların salımına, bağışıklık sistemi reaksiyonu veya bağışıklık sistemi ile ilgisi olmayan başka bir şey neden olabilir. Anafilaksi kişideki semptom ve belirtilere bakılarak teşhis edilir. Öncelikli tedavi yöntemi epinefrin enjekte edilmesidir ve enjeksiyon bazen başka ilaçlarla birleştirilebilir.

Dünya üzerindeki insanların yaklaşık %0,05’si hayatlarında bir noktada anafilaksi yaşamıştır. Oranların arttığı görülmektedir.

Benzer Yazılar