Beslenme
Armutun Faydaları 04.12.2016

Armut, antik zamanlardan beri lezzetleri için yaygın olarak kullanılan ve tadı ile değerli olan meyvelerdir. Diyet için lezzetli bir ektir, armut  besin maddeleri ve besin değerleri ile doludur. Armutların bazı sağlık yararları arasında gelişmiş sindirim, kalp sağlığının iyileşmesi, vücudun sıvı seviyesini düzenlemesi, kan basıncını düşürmesi, bilişsel yeteneğini artırırması, kanseri önlemesi,  yara iyileşmesini ve doku onarımını teşvik etmesi, doğum kusurlarına karşı savunucu rol oynaması, bağışıklık sistemini artırma ve azaltması Iltihaplanma, metabolizmayı arttırma, dolaşımı iyileştirme, osteoporoza karşı koruma sağlarken sağlıklı cilt, gözler ve saç sağlığını koruması gibi sağlık yararları vardır.

Armut dünyadaki pek çok kültürün meyve diyetinin ayrılmaz bir parçasıdır ve bu tuhaf şekilli ve sulu meyveler kesinlikle çok miktarda besin değeri ve tıbbi faydalar sağlar. "Armut" terimi, büyük Rosaceae ailesi olan Pyrus cinsindeki ağaçları ve çalıları tanımlamaktadır. Çok çeşitli armut ağaçları bulunur ve bunlardan birkaçı insanlar tarafından yaygın olarak tüketilen yenilebilir meyvelerdir; Bir takım armut çeşitleri dekoratif ağaçlar ve çalılar olarak kullanılır.

Meyve, çiçek sapının üst ucudur ve çoğunlukla armut şekli, üstü dar, altta geniş olur, ancak sonuç olarak "armut" çeşidini belirleme yolu bu değildir. Bazı armutlar elma gibi , İçindeki etin  görünüşü de elmalara benzemekle birlikte,  Bu, iki meyve arasındaki en belirgin fark lezzetidir. Eski zamanlarda , özellikle Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya'ya özgü ,  tarih öncesi çağlardan beri tüketildiğine dair kanıtlar vardır. Avrupa çeşitlerinin doğuya doğru hareket ettikleri veya Asya çeşitleri batıdan ve güneyden daha sonra Çin'den geçip geçmediği belli değildir. Ancak kanıtların armutların nihai kaynağı olduğu Çin'e işaret ediyor gibi görünüyor. Binlerce yıldır uluslararası diyetlerin bir parçası olmuştur ve Kent edebiyatında, Roma tarihinde ve Çin bilgisinde bulunmuştur. Isıtmalı, serin iklimlere sahip yerlerde kolayca yetişme kabiliyeti çok yönlü oluşuyla yetiştirmeyi kolaylaştırır.

Armutun Besin Değeri

Armutları ve lezzetlerinin yanı sıra, armut binlerce yıldır tıbbi yardımlar için de değer taşıyor. Modern bilim, armut meyvesinin içeriğini bize bildiriyor ve armut türlerinin mineral, vitamin ve organik bileşik içeriği geniş sağlık potansiyeline sahiptir. Bu aktif ve etkili bileşenlerden bazıları potasyum, vitamin C, vitamin K, fenolik bileşikler, folat, diyet lifi, bakır, manganez, magnezyum ve B kompleks vitaminleridir.

Armutun Sağlık Açısından Faydaları

Sindirim ve Bağırsak Sağlığı: Etli ve lifli armut meyveleri insan sindiriminde önemli bir role sahiptir. Tek bir porsiyon  ile, lif alımı için günlük gereksinimlerin % 18'ini sağlarlar, sindirim sağlığı ve işlevi için çok güçlü bir ajan olabilirler. Armuttaki lif’in çoğu, çözünmeyen polisakkarit (NSP) olup bağırsakta hacim arttırıcı bir madde olarak işlev görmektedir. böylece bağırsaklardan geçmesi daha kolaydır. Ayrıca gıdalar ve sindirim suları salgılar ve böylece yiyecekler daha sindirilmiş bir halde pürüzsüzleşir. Bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlık ihtimalini azaltır. İshalin ve gevşek dışkının oluşumunu azaltır . Ayrıca, armut lifinin cesur doğası, kolon kanserine neden olan ajanlara ve serbest radikallere bağlanmasına yardımcı olur ve bu organı zararlı etkilerinden korur.

Düşük Kaloriler: Birçok insanın şikayeti , çoğunlukla doğal şekerlerden türetilen kalori içeriğidir. Ancak, armut en düşük kalorili meyvelerden biridir; Ortalama bir armut sağlıklı bir diyetin günlük kalori içerik oranının % 5'i olan 100 kalorinin biraz üzerindedir. Bununla birlikte size verdiği besin takviyesi çok büyüktür ve tok hissettirir. Bu nedenle, kilo vermeye çalışan insanlar sık sık çok fazla yememek  için armut tüketirler. Kilo alımı ve obezite üzerine düşük etkisi olan, yüksek enerjili, yüksek besin değerli yüksek bir besindir.

Antioksidan Aktivitesi: Pek çok meyve gibi armut; vücudun çeşitli hastalık ve koşullarıyla mücadele eden bir antioksidan zenginliğidir. Antioksidanlar, hücresel metabolizmayı takiben vücutta biriken serbest radikalleri yok etmek için çalışırlar. Bu serbest radikaller, sağlıklı hücre DNA'sını kanserli hücrelere dönüştürürler ve bir takım yıkıcı koşullara neden olabilirler. Bu nedenle,  armutta bulunan vitamin C, vitamin A ve beta-karoten, lutein ve zea-ksantin gibi flavonoid bileşiklerin antioksidan bileşenleri, bu tehlikeli bileşiklerin vücudundan ciddi şekilde kurtulmalarına yardımcı olabilir.

Kanser Önleme: Antioksidanlar öncelikle anti-kanserojen etkileri nedeniyle kullanımı tavsiye edilir ve armut, kolon, rektum, göğüs, prostat ve akciğerler de dahil olmak üzere birçok farklı kanser tipinin önlenmesiyle bağlantılıdır. Bu sadece armuta özgü değildir, ancak diğer pek çok meyve ile karşılaştırıldığında yüksek antioksidan içeriğine sahiptir.

Bağışıklık Sistemi Sağlığı: Benzer şekilde, vücudun bağışıklık sistemi de antioksidanlar ve vitamin C aktiviteleri tarafından desteklenmektedir. C vitamini, beyaz kan hücresi üretimini ve aktivitesini uyardığı için bağışıklık sistemi için faydalı olduğu bilinmektedir. Geleneksel olarak, armut gibi meyvelerin, hızlıca bağışıklık sisteminin iyileştirilmesine yardımcı olabileceği gibi yaygın soğuk algınlığı, grip veya çeşitli hafif hastalıklar gibi basit koşulları ortadan kaldırmaya yardım ettiği görülmüştür.

Potasyum İçeriği: Armutlar harika bir potasyumdur, Armut, kalp sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir, çünkü potasyum için iyi bilinen bir vazodiladatördür. Bu da kan basıncını düşürdüğü anlamına gelir, bu ise kardiyovasküler sistemin tümüne olan gerginliği azaltır ve pıhtının oluşmasını veya zarar görmesini zorlaştırır. Üstelik vücudun tüm bölümlerine kan akışını arttırarak organların oksijen alışını arttırır ve etkili işlevlerini geliştirir.  Kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler hastalıkların daha düşük oranda gerçekleşmesini sağlar. Son olarak, potasyum vücutta sıvı düzenleyici olarak çalışır, yani vücudun çeşitli bölümlerini hidratlaştırır. Hücrelerdeki ve organlarda gerekli sıvıların dengesini sağlar. Potasyum olmadan, en önemli işlevlerimizin birçoğu yavaşlar ya da tamamen durur.

Yara İyileşmesi ve Doku Onarımı: C vitamini, aynı zamanda vücudun çeşitli organlarında ve hücresel yapılarında yeni dokuların sentezlenmesinin önemli bir parçasıdır. Bu da, vücudun metabolizmasının sorunsuz çalışmasını ve tüm işlevlerin düzgün çalışmasını sağlar. Ayrıca, yara iyileşmesi yüksek oranda askorbik asit ile hızlandırılır, bu nedenle eğer bu gerekli besin seviyelerini diyetinize eklerseniz. Karşılaşacağınız küçük yaralanmalar, kesikler , yaralanmalar ve hastalıklar tarafından hasar daha hızlı tespit edilebilir. Ayrıca hasar görmüş kan damarlarının onarılmasına yardımcı olur, bu da kardiyovasküler sistem üzerindeki gerginliği azaltır ve belli kalp hastalıklarının gelişmesini engeller.

Geliştirilmiş Sirkülasyon ve Kırmızı Kan Hücresi Sayısı: Anemi veya diğer mineral eksikliği olan hastalar için, armut ; bakır ve demir içeriğinden dolayı yardımcı olabilir. Bakır, minerallerin sisteme alımını kolaylaştırır ve geliştirir. Artmış demir seviyeleri, kırmızı kan hücresi sentezinin arttığı anlamına gelir. Demir hemoglobinin önemli bir parçasıdır ve anemi demir eksikliği için başka bir isimdir. Armutda önemli miktarda bulunan demir ve bakırdan yüksek gıdaları tüketerek yorgunluk, bilişsel bozukluk, kas güçsüzlüğü ve organ sistemi bozulmasını önleyebilirsiniz.

İnflamasyon Redüksiyonu: Armutların antioksidan ve flavonoid bileşenleri vücutta anti-inflamatuar etkilere neden olabilir ve inflamasyon hastalıklarıyla ilişkili ağrıları azaltabilir. Buna artrit, romatizmal koşullar, gut ve benzer koşulların semptomlarındaki azalma dahildir. Çoğu meyvenin bu etkileri vardır, ancak narenciye pek de etkili değildir.

Kemik Sağlığı: Magnezyum, manganez, fosfor, kalsiyum ve bakır içeren armutların yüksek mineral içeriği, osteoporoz gibi kemik mineral kaybını ve zayıflatıcı koşulları ve vücuttaki genel güçsüzlüğü kemiklerin desteğinden yoksun bırakarak azaltabileceğiniz anlamına gelir. .

Deri, Saç ve Göz Sağlığı: İnsan vücudundaki en çok yönlü vitaminlerden biri Vitamin A'dır. Armutlar A vitamini bakımından yüksektir ve lutein ve zea-ksantin gibi bileşenleri yüksektir. Bir antioksidan gibi hareket ederler, aynı zamanda bir dizi enzimatik reaksiyona ve organ fonksiyonlarına katılırlar, armut; yaşlanmanın ciltteki kırışıklıklar ve yaşlanma noktaları gibi etkilerini azaltabilir. Bu güçlü meyve, saç dökülmesini, maküler dejenerasyonu, kataraktları ve yaşlanma süreciyle ilişkili çeşitli diğer koşulları da azaltabilir.

Benzer Yazılar