Beslenme
B Vitamini Özellikleri ve Kullanımı 08.10.2016

B VİTAMİNİ

B vitamini gruplara ayrılan bir vitamin çeşitidir . yağ yakma ruh dengesine yardımcı olma gibi etkileri vardır . Hem beyin hemde beden gelişimine yüksek katkısı vardır.

B vitamini beynin daha iyi çalışmasına yardımcı olur . Migren ağrısı çeken hastalara çok faydalıdır. Ruh dengesine olan katkısı ile premenstrüel sendrom belirtilerini hafifletir . B12 vitamini ise bezginlik ve hafıza kaybına yardımcı olur .

B vitamini hastalıkların düşmanıdır . B3 DNA onarım ve bedensel iyileşmeye katkısı ve enerji arttırmak için kullanılır .

B3 vitamini Folik asit gibi çalışır ancak yara iyileşmelerinde daha fazla etkilidir.

B Vitamini tanınan numaralandırma sistemi B1,B2,B3,B6,B9 ve B12 ayrıca bilenen diğer B vitaminleri ise Biotin , Choline , İnositol Pantothenic asit ve Para-amino benzoik asittir .B vitaminleri kendi aralarında birlikte çalışır ama hepsinin farklı faydası mevcuttur .Folik asit ayrıca B9 diye de bilinir . Ve Hamile  kadınlarda hamilelik sorunlarını gidermede kullanılır .

Aynı zamanda Kanserin önlenmesinde ve kalp hastalığı riskini düşürmek için de kullanılır .

B1 VİTAMİNİ

Tahıl,Et ,Ekmek ,Pirinç ,Fındık ,Maya ve Mısır da bulunur diğer adı Tiamindir .Sinir fonksiyonları ve üretiminde önemli bir rol oynar . Ayrıca RNA ve DNA üretiminde yer alan ve glikoz karbonhidrat dönüştürerek Krebs döngüsü içinde etkin bir rol oynar. Anemi, felç, hareket ve hafıza bozuklukları, enerji kaybı ve depresyon tedavisinde kullanılabilir

B1 Vitamini Açısından En Zengin 10 Besin

B2 VİTAMİNİ

Tahıl ,Et , Süt , Bezelye, Peynir ve Yumurtada bulunabilir . diğer adı Riboflavindir . Mukoza , sinir kılıfları, göz ve cilt bakımında önemli rol oynar . B2 vitamini eksikliği ;  cilt sorunlarına yol açabilir .

B2 vitamini migren baş ağrısı , katarakt önleyici ve kırmızı kan hücre aplazi ve konjenital methemoglobinemi gibi kan hastalıkları tedavi etmek için kullanılabilir. Ve B2 vitamini idrar da sararmaya neden olabilir .Turuncu renkli ve yüksek dozlarda ishale neden olabilir.

B2 Vitamini Açısından En Zengin 10 Besin

B3 VİTAMİNİ

Et,Patates ,Baklagiller ,Süt , Yumurta , ve balıkta bulunur.  B3 Vitamini metabolizmada önemli bir rol oynar . Deri ve sinirleri korumaya da yardımcı olur . B3 vitamininin diğer adı ise Niasin dir . yetersizliği demans, dermatit, ishal içeren belirtiler kümesi olarak tanımlanan pellagra denilen bir hastalığa yol açabilir.B3 vitamini  genellikle yüksek kolesterol azaltılması ve pellagra tedavisinde kullanılır. Ancak, kramplar, mide bulantısı, kaşıntı, kızarma ve deri döküntüleri de B3 vitamini yetersizliği olarak bilinir.

B5 VİTAMİNİ

Et ve Tahıl ürünlerinde bulunur . karbonhidrat yakımında kullanıldığı bilinir . Ruh hali bozukluğu,stres halleri tedavisinde kullanılır. Yetersizliği sonucunda saç tellerinde zayıflama ,iştahsızlık , yorgunluk halleri görülebilir .

B6 VİTAMİNİ

Balık , Soya fasulyesi ,Tereyağı ve kahverengi pirinç de bulunabilir . B6 vitamini amino asitlerin üretiminde önemli bir rol oynar .Yetersizliği ağızda tahriş ,cilt ve sinir hasarlarına yol açabilir . Anemi ve kalp hastalıklarında kullanılabilir . Yüksek tansiyon da tansiyon düşürmek için kullanıldığı bilinir . Fazla alındığında sinir hasarına yol açabilir .

B7 VİTAMİNİ

Yumurta sarısı ,Mantar ,Bira mayası ,Dana Eti’n de bulunabilir . bir diğer adı ise Biotindir . Krebs döngüsünde önemli bir koenzimdir . Glikozun karbonhidrat a dönüşüm evresinde önemli bir yol oynar . özellikle saç derisi, yüz ve gövde etkileyen bir deri hastalığı olan pullu dermatit tedavisinde kullanılır. Ayrıca saç dökülmesi, depresyon ve yorgunluk tedavisinde kullanılır.

B9 VİTAMİNİ

Yeşil sebzeler ,Maya ve Tahıllarda bulunabilir .Bir diğer adı ise Folik asit olarak bilinir .  Beyin ve sinir gelişiminde çok önemli bir rol oynar, çünkü folik asit hamile kadınlar için çok önemli bir vitamindir. Ayrıca protein metabolizmasında, DNA ve hemoglobin sentezi ve kırmızı kan hücresi oluşumuna yardımcı olur. Folik asit doğum kusurları, zayıf büyüme, ağızda tahriş ve anemiye yol açabilir. Folik asit böbrek hastalığı olan kişilerde tansiyonu önemli oranda azaltır ve zararlı etkilerini azaltmak için kullanılabilir. Folik asit büyük miktarda kötü çinko emilimi ve kasılmalara neden olabilir.

B12 VİTAMİNİ

Et , Yumurta ,Süt ve Kümes hayvanlarında bulunabilir . Vejetaryanlar için büyük sorun olan B12 vitamini bitkilerde bulunmaz . Bir diğer adı ise Kobalamin dir .  kan hücresi oluşumu, gıda ve DNA sentezinde önemli bir rol oynar.Yetersizliğinde ; Anemi, ağızda tahriş ve beyin hasarı gibi hastalıklara yol açabilir .

Benzer Yazılar