Beslenme
Brokolinin Faydaları 21.12.2016

BROKOLİNİN FAYDALARI

Brokoli  mutluluk ve sağlık içindir. Bu popüler sebze, pek çok kanseri önleme, sindirim sistemini geliştirme, kolestrolü düşürme, vücudu detoksife etme, vitamin ve mineral alımı en üst düzeye çıkarma, alerjik reaksiyonları önleme, bağışıklık sistemini yükseltme, Cildi korur, doğum kusurlarını önler, kan basıncını düşürür, iltihabı ortadan kaldırır. Görüş ve göz sağlığını geliştirir.

Bazen mor renkte olan bu yeşil sebze, lahana ve karnabahar yakın akrabasıdır ve Brassicaceae ailesinin Italica Çeşit grubuna aittir. Brokoli'nin en çok tüketilen kısımları, ağaç şeklinde, çiçekli başlardır, kalın, orta, yenilebilir bir saptır. Dünyanın değişik yerlerinde popüler olan üç ana çeşidi vardır. Calabrese brokoli en yaygın olanı ve genellikle "brokoli" ye kısaltılırken filiz brokoli ve mor karnabahar, Avrupa'da ve Akdeniz ülkelerinde çoğunlukla bulunan brokoli çeşididir.

Aslında o bölgede yaşar ve M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanan kültür tarihinin bir parçası olmuştur. Eninde sonunda Avrupa'ya yayılmış ve yaygın şekilde yetiştirilmiştir. 20. yüzyılın başına kadar Amerika'da belirgin bir görünüm vermemiştir.  Dünyadaki en büyük brokoli ekiciliği şu anda Çin ve Hindistan tarafından yakından takip edilmekle birlikte, başlıca tüketiciler batı ülkelerinde kalmaktadır. Brokoli, özellikle Avrupa, Amerika ve Avustralya'da olmak üzere tüm dünyada çok yaygındır, ancak Afrika'da fazla değildir. Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Nepal gibi bazı Güney Asya mutfaklarında da bulunabilir.

Brokoli pişmiş veya çiğ yenilebilir ancak en iyi yol  soğutmak,  kızartmak veya salata yeşillikleri kadar çiğ olarak yenmeleridir, çünkü bu yollar içerdiği besin maddelerini muhafaza etmektedir. Bu sebzeyi pişirmenin bazı yolları, brokoli buharda pişirildiğinde artan kolesterol düşürücü özellikler gibi bazı sağlık yararlarını artırır. Brokolide bulunan beslenme özelliklerinden bazılarını diyetimizin önemli bir parçası haline gelme sebeplerinden sayabiliriz.

Brokolinin Besin Değeri

Brokolinin faydaları arasında , brokoli'de bulunan besin maddeleri, organik bileşikler, mineraller ve vitaminlerin eşsiz karışımından elde edilir. Bunlara, önemli miktarda C vitamini, vitamin K, diyet lifi, folat, potasyum, selenyum, A vitamini, manganez, triptofan, vitamin B6 ve fosfor dahildir. Brokoli, benzersiz organik bileşikler açısından zengin bir phytonutrient glikosinolat, flavonoid kaynağı ve sağlığımızı önemli ölçüde artıran çeşitli diğer antioksidan bileşikleridir.

Brokolinin Sağlık Açısından Faydaları

Kanser: Brokoli, göğüs kanseri, rahim kanseri, prostat kanseri ve akciğerler, kolon, karaciğer, böbrekler ve bağırsaklar gibi çeşitli iç organların kanserleri gibi birçok kanser türü için doğal bir  uyuşturucu olabilir. Özellikle göğüs kanseri ve rahim kanseri için faydalıdır çünkü vücutta ki  ekstra östrojeni giderir. Bunun nedeni, glukoraphanin, diindolilmetan, beta-karoten, selenyum ve C vitamini, vitamin A ve vitamin E, çinko, potasyum ve bazı amino asitler gibi diğer besin maddeleri gibi güçlü anti-kanserojenik bileşiklerin varlığıdır.

Detoksifikasyon: C vitamini, kükürt ve bazı amino asitlerin varlığı brokoli'yi çok iyi bir detoksifikatör haline getirir. Brokoli, serbest radikaller ve ürik asit gibi toksinleri vücuttan atarak böbrek taşı egzama ve sertleşme gibi romatizma, böbrek taşı döküntüleri, kaşıntıları, artrit, gut, kaşıntı gibi toksinler ile ilgili sorunları gidermek ve böylece kanı temizlemek için yardımcı olur.

Cilt Bakımı: Cildinizi parlak ve genç tutmak için bulunan , beta-karoten ve vitamin C gibi uzman antioksidanların yanı sıra vitamin B kompleksi, E vitamini , vitamin A & K, omega 3 yağ asitleri (Güzellik katar), amino asitler ve folat brokoli içerisinde bulunur. Hepsi cildinize çok iyi bakmanıza ve onu parlak, sağlıklı ve parlak bırakmasına yardımcı olur. Ayrıca, brokoli içinde önemli miktarda bulunan fito-besin öğelerinden biri olan glukoraphanin, güneşe maruz kalmanın olumsuz etkilerini tersine çevirmekle bağlantılı olduğundan, faydalı sebzeleri bolca tüketerek cildinizdeki dokuya zarar vermez korursunuz.

Mide Bozuklukları: Brokoli, lif veya kaba yem açısından çok zengin olup kabızlık ve hemen hemen tüm mide rahatsızlıklarının kökü olduğu için kabızlığı iyileştirerek neredeyse tüm mide rahatsızlıklarını tedavi edebilen temel diyet bileşenidir. Lif, gıdaların hacimli olmasına katkıda bulunur, su tutar ve sağlıklı bağırsak hareketleri oluşturur. Brokoli içerisindeki magnezyum ve vitaminler asitliği de iyileştirir, besinlerin sindirimini ve emilimini kolaylaştırır ve iltihaplanmayı azaltarak karnınızı yatıştırır.

Kalp Hastalıkları: Yukarıda bahsedilen antioksidanların yanı sıra, brokoli çok yüksek miktarda lif içeriğine ve önemli miktarda beta-karoten, omega-3 yağ asitleri ve diğer vitaminlere sahiptir; bu da kötü kolesterolü azaltmaya yardımcı olur. Yapılan çalışmalar;  Brokoli yediğinizde, bileşenlerin safra ile daha iyi birleştiğini ve böylelikle de bertaraf edilmesinin daha kolay ve etkili olduğunu ortaya koymuştur. İndirgeyen safra, kolesterol seviyeleri üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir ve böylece kalp sağlığınıza yardımcı olur. Ayrıca, brokoli'de bulunan potasyum, damarların ve kan damarlarının gerilimini ve stresini rahatlatarak, gerekli organların kan akışını ve oksijenasyonunu artırabilen bir vazodilatatördür.

Göz Bakımı ve Katarakt: Zeaksantin, beta-karoten, vitamin A, fosfor ve brokoli bulunan B kompleksi, C ve E gibi diğer vitaminler, göz sağlığı için çok iyidir. Bu maddeler gözleri makula dejenerasyonuna ve kataraktlara karşı korurken, aynı zamanda radyasyondan hasarlarını onarırlar.

Amyotrofik lateral skleroz: ( Motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezi  sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen bir hastalıktır.)  Brokoli, omega 3 yağ asitleri gibi çeşitli besin maddelerinden zengindir. Son araştırmalar, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin diyet alımının, Lou Gehrig hastalığı olarak da bilinen Amyotrofik lateral sklerozun (ALS) başlamasını azaltabileceğini veya ertelemesinin mümkün olabileceğini gösteriyor.

Bağışıklık: Brokolinin yeşil ve mor renginden sorumlu maddeler C vitamini, beta-karoten ve diğer vitaminler , mineraller, özellikle selenyum, bakır, çinko ve fosfordür. Brokoli'de bulunan bileşikler,  çok sayıda enfeksiyona karşı koruyabilen mükemmel bağışıklık sistemi güçlendiricileridir.

Kemik Sağlığı: Özellikle çocuklar, yaşlılar, hamile kadınlar veya emziren anneler için, kalsiyum bakımından çok zengin olmakla (mevcutsa 100 gramda 47 mg'dır) ve magnezyum, çinko ve fosfor gibi diğer besinler açısından  brokoli yemek çok faydalı olabilir. Bunun nedeni, osteoporoz, kemiklerin ve dişlerin zayıflamasına ve kalsiyum eksikliğine en yatkın insanlarda ortaya çıkmasıdır.

Hamilelik: Brokoli çok besleyici olduğundan proteinler, kalsiyum, vitaminler, antioksidanlar, detoksifikatörler, demir, fosfor ve diğerleri gibi gebe kadınlar için zaruri olan besin maddeleri ile dolu olduğundan,  herhangi bir diyet için ideal bir bileşendir. Lif açısından zengin olması, hamilelik sırasında çok yaygın olan kabızlığı da ortadan kaldıracaktır. Ayrıca, brokoli içerisindeki folat içeriği, diyetlerinde folik asit eksikliği olan gebe annelerde önemli bir problem olan nöral tüp kusurları gibi doğum kusurlarının bulunmamasını sağlar.

Yüksek Tansiyon: Brokoli'de bol miktarda bulunan önemli bir mineral olan krom , insülinin düzgün çalışmasına yardımcı olur . Kan şekerini ve böylece kan basıncını düzenler. Tüm sistemlerimizi düzgün hale getiren ve brokoli'de bol miktarda bulunan vitaminler, lif ve omega-3 yağ asitleri ile birlikte kan basıncını daha da artırır, bu nedenle bazı gerçek kalp sağlığının korunması için diyetinize Brokoli eklemeyi unutmayın.

Anemi: Anemi doğrudan demir eksikliği ve bazı proteinlerle ilgilidir. Brokoli için her ikisi de zengindir ve bu nedenle anemiye karşı mükemmel bir çare oluşturmaktadır. Brokoli tükettğiniz takdirde sisteminizin yüksek seviyede çalışmasını sağlamak için oksijen açısından zengin, vücudunuzdan güçlü kan akışı hissedersiniz. Bakır ayrıca demirle birlikte kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önemli bir mineral olup,  brokoli'de bulunur.

UYARI !!!

Brokoli açıkça zengin sağlık yararlarından oluşur, ancak dikkatli olunması gereken detaylar vardır. Bazı insanlarda, brokoli ile temas alerjik bir döküntü oluşturabilir, çünkü sebzedeki bazı güçlü bileşikler cildi tahriş edebilir. Bunun dışında,  yönergelere göre, orta derecede brokoli tüketerek sağlığınızı koruyun.

Benzer Yazılar