Beslenme
Bulgurun Faydaları Nelerdir? 27.11.2016

Bulgur her zaman ilk tahıl tercihiniz olmayabilir olsa da, şaşırtıcı derecede beslenme ve sağlık faydaları bir dizi sindirim geliştirmek için yeteneği de dahil olmak üzere, büyüme ve gelişmeye teşvik, kan dolaşımına teşvik, uyku düzenine  yardımcı ve bağışıklık sistemini korumak gibi sağlık faydalarından söz edebiliriz.

Bulgur ,Orta Doğu , Hindistan ve Avrupa yemekleri ya da ulusal sınırlar içerisinde , kurutulmuş bulgur olarak , bu alanlarda birçok mutfak uygulamaları vardır. Aslında bu bölgelerde bulunan buğdayın farklı türleri (kabuğu soyulmuş çekirdekleri) bulgur karışımı ,yemekler için çok popüler ve kullanışlıdır. Çok yönlü bir yemek yapmak istediğinizde lezzetli ve  çok hızlı bir şekilde pişirme imkanına sahip olursunuz. Eğer bir mutfak hayranı iseniz, o zaman muhtemelen ,Bulgurun birçok formları,  sıcak ya da soğuk salata çeşitleri de dahil olmak üzere yapabileceğiniz seçenekler arasındadır.

Dünyada tahılın birçok çeşidi olmakla birlikte, bunların çoğu , rafine karbonhidratlı gıdalar üretmek için kullanılan rafine buğdaydır. Sağlık için iyi bir seçimdir, ama bulguru doğal paketlenmiş çiğ bulgur ile kıyaslamak mümkün değildir. Bu çeşitleri daha rafine mineraller, vitaminler, antioksidanlar ve yüksek lif  konsantrasyonu daha geniş bir yelpazede sunar. İnsan sağlığı için daha yararlı halde bulunur. Bulgurun temel bileşenlerinin bazıları demir, magnezyum, potasyum, çinko, niasin, bakır, fosfor, manganez, lif ve protein yüksek düzeyde içerir. Ayrıca insanlar için çok önemli bir gıda olan bulgur, çok az kalori ve yağ içerir. Vücutta birleştiğinde, bu değerli maddeler tüm vücut için ciddi bir destek haline gelir.

BULGURUN SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI;

SİNDİRİMİ GELİŞTİRİR

Diyet lifi yüksek düzeyde vücudun sindirim süreçleri teşvik eden belirli koşullar içerir. Kabızlık, şişkinlik, kramp ve hazımsızlıkları önlemeye yardımcı olur. Lif bağırsak içinde besin alımını verimliliği artırır. Ve damarlarda aşırı omega-6 yağ asitleri ve kolesterol birikimini ortadan kaldırarak dengeyi artırabilir. Buğday Bulguru diğer birçok tahıldan daha yüksek lif oranı içerir.

DİYABETE YARDIMCI

Bulgur , Karbonhidrat yoğunluğu nedeniyle uzun süre açlık hissini ortadan kaldırır. Vücuttaki kan şekeri seviyesi arttığı zaman,  İnsülin salınımını optimize eder. Şeker hastası insanlar için çok tehlikeli olan  kan şekeri ani yükselmelerini önlemek için yardımcı olabilir.

GÜÇLÜ KEMİKLER

Bulgurun içeriğinde bulunan, vitamin ,çinko , demir , magnezyum ve krom kemiklerin sağlığı açısından korunmasına yardımcı olur. Ayrıca Demir oranı açısından ıspanaktan bile fazla olduğu yapılan araştırmalar sonucu gözlenmiştir. Bu sebeple bulgurun faydaları arasında demir eksikliği sebebi oluşan hastalıkları da ekleyebiliriz.

KALP SAĞLIĞINI KORUR

Lif kalp kolesterol birikimi üzerine olan etkileri dışında, bulgur da diğer yollarla kalp sağlığına yardımcı olabilir. Bulgur da bulunan önemli miktarda potasyum varlığı , kan damarları , arterler ve kan basıncı üzerindeki yükü azaltmak anlamına gelen bilinen bir vazodilatördür. Kalp sorunları için yüksek risk altında olan insanlar için, bulgur hipertansiyonu  kontrol altında tutmak için akıllıca bir diyet seçimidir.

BAĞIŞIKLIK ARTTIRIR

Bulgurda bulunan vitamin ve mineraller  bağışıklık sistemi üzerinde geniş ve ciddi bir etkisi olabilir. Özellikle , Çinko vücutta daha güçlü bir bağışıklık ile bağlantılı olmuştur, ve bulgur yaklaşık %20 önerilen günlük alım miktarında ki  her porsiyon , bu mineral düzeylerine sahip olur.

SAĞLIKLI KİLO KAYBI

Tahılın içeriğinde ki  düşük kalorili, düşük yağlı doğasına ideal bir diyet olması nedeniyle insanlar için kilo kayıpları diyetlerinde harika bir seçim olacaktır. Bulgur lif içeriği yüksek olmasından dolayı açlık hissini azaltır. Böylece aşırı yemek yemeyi  önleyip yağ ve kalori alımını azaltacaktır.

KRONİK HASTALIKLARI ÖNLER

Tahıl ürünleri yaygın olarak yüksek antioksidan potansiyeli ile ilişkili, bulgur iltihabını ortadan kaldırmak ve kanser habercisi olan sağlıklı hücrelerin mutasyonunu azaltmaya yardımcı olacaktır. Vitamin antioksidan bir profile sahiptir. Vücutta serbest radikaller vücutta oksidatif strese teşvik eder ve diğer sağlık sorunlarına bir dizi yol açabilir.

HIZLI BÜYÜME VE GELİŞME

Vücudumuzun büyümesi ve gelişmesi için ihtiyacı olan temel amino asitlerin tümüne  sahip olan bulgur, vücudumuzun yeni dokular, hücreler, kan damarları, vb büyümesi için gerekli olan protein açısından zengin bir kaynaktır. Eğer yaralanma veya hastalık sonrası nekahat(iyileşme) döneminde, yüksek protein alımı yaşıyorsanız hızlı bir iyileşme için gereklidir.

UYKU DÜZENLEYİCİ

Bulgurda bulunan magnezyum, etkileyici düzeyde büyük bir uyku yardımcısıdır. Bazı rahatlatıcı nörotransmitter üretimi magnezyum etkisi nedeniyle olabilir. Vücudunuzun bu nörotransmitteri serbest bıraktığında, sinir sistemini sakinleştirir ve zihni sakinleştirir, uyku dinlendirici ve uzun süreli düzen sağlamaya yardımcı olur. Bu uykusuzluk ve diğer uyku bozuklukları ile muzdarip insanlar  diyetlerine birkaç hafta buğday bulgur eklemeli  ve büyük olasılıkla belirgin bir değişiklik söz konusu olacaktır.

Benzer Yazılar