Bitkisel
Çavdarın Faydaları 05.01.2017

Çavdar

Çavdarın en etkileyici sağlık yararları arasında zayıflamaya yardımcı olma, sindirim sisteminizin verimliliğini artırma, safra taşlarını önlemeye yardım etme, diyabet riskinizi düşürme, kan basıncınızı düşürme, kardiyovasküler sağlığınızı koruma, çeşitli kanser türlerini önleme becerisi bulunmaktadır.

Çavdar, dünyadaki en önemli hububat ürünlerinden biridir ve bu çimen türü, tüm dünyada yaygın olarak yetiştirilir. Bilimsel adı Secale cereale’dır. Tarımsal olarak, buğday ve arpa ile çok benzerdir, bu nedenle aynı uygulamalardan çoğuna sahiptir. Çavdarın hayvandan hayvana ve viski tabanına kadar farklı türlerde ekmek ve haddelenmiş çavdar tohumu olarak kullanıldığını görebilirsiniz.

Bugün bile, çavdarın çoğunluğu Doğu Avrupa'da orta ve kuzey Rusya'ya kadar büyümekle birlikte, Kuzey Amerika, Çin ve Güney Amerika'da da yetiştirilmektedir. Çim / tahıl rekabetinde önem açısından, çavdar, gezegende en çok tüketilen tahıllardan  en fazla olanıdır.

Tarımsal ihtiyaçlarınıza çavdarın üzerinde en çok tehlikeli olanlardan biri de ergottur. Tarımdaki çürümeye karşı duyarlılığı yüksektir. Bu, başlamış, ve yayılmış olsaydı bütün çavdar hasatını yok edebilirdi,  bu nedenle bazı ülkeler biraz daha dayanıklı olan diğer tahılları ve otları yetiştirmeyi tercih ettiler. Bununla birlikte, çavdar tüketimi ile gelen sağlık faydalarının etkileyici sayısı diyetinize çavdar eklemeniz açısından oldukça iyi bir argüman oluşturur.

Çavdarın Besin Değeri

Diyetinize çavdar eklenmesinin neden olduğu sağlık faydalarının tamamı çavdarın içinde bulunan besin maddeleri, mineraller, vitaminler ve organik bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Bu önemli bileşenlerden bazıları manganez, bakır, magnezyum, fosfor, B-kompleks vitaminleri, diyet lifi ve fenolik antioksidan bileşiklerini içerir.

Çavdarın Faydaları

Kilo Kaybı Çabaları

Çavdar, sıklıkla kilo kaybı çabaları açısından buğday veya arpa için üstün bir tane olarak kabul edilir. Çavdardaki lif türü  benzersizdir, su molekülleri ile aşırı derecede bağlayıcıdır, bu da kendinizi çok enejik hissetmenizi sağlar. Bir diyette olmanın problemi genellikle açlık hissidir, bu yüzden kaçınılmaz bir şekilde açlık hissi yaşamanızdır. Ancak çavdar açlık duygusunu ortadan kaldırarak  tokluk hissi verir.

Sindirim

Kilo kaybı bölümünde kısaca değinildiği gibi, çavdardaki diyet lifinin etkileyici bileşimi ve yoğunluğu kabızlıktan veya bağırsaklardan bir miktar tıkanıklığı olan biri için mükemmel bir  ektir. Aşırı gazı azaltabilir, mide ağrısı ve krampları kolaylaştırabilir ve ülserler, safra taşları veya kolon kanseri gibi daha ciddi durumları önleyebilir.

Metabolik Performans

Kuopio Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar, çavdarın, özellikle insülin veya diğer kronik genlere neden olabilecek zararlı , genlerin aşağı doğru düzenlenmesine neden olabileceğini göstermiştir. Aynı ailedeki diğer tahıllarla karşılaştırıldığında, çavdar, gen gelişiminin en erken safhalarında bile, hücrelerin metabolik performansımızı optimize etmenin en iyi yolu olduğu görülmektedir.

Kan Basıncı

Pek çok tahılda olduğu gibi, çavdarın kalp sağlığı için faydalı olduğu bilinir. Yüksek tansiyon veya aterosklerozdan muzdarip olursanız, diyetinize çavdar eklemenin, diğer tahıl gevrekleri / otları gibi kalp sağlığı için daha iyi olmasa da, düzenli olarak fayda sağlaması gerekir. Bu etkiler lif, vitamin ve mineral içeriği de dahil olmak üzere çeşitli değişkenlerin bir sonucudur.

Kanser Önleme

Her şeyin kansere neden olduğu veya kanseri önlediği görülse de, çavdar gibi tahıllardaki antioksidan aktivite araştırmalarının ilerlemesi çok umut vericidir. Fenolikler kesinlikle çavdarın içinde bulunur ve diğer gıdalardaki antioksidanlarla aynı olmamasına rağmen kanser ve kronik hastalıklar gibi şeyler de dahil olmak üzere insan vücudunda kesinlikle etkili olurlar. Aslında, çavdar meme kanseri, kolon kanseri ve prostat kanseri insidansının düşük olması ile bağlantılıdır.

Solunum Sağlığı

Çocukluk çağı astımı genellikle iyileştirilmesi gereken sağlık salgınları olarak göz ardı edilmesine rağmen, çavdar çocukluk çağı astımının gelişme olasılığını önemli ölçüde azaltabilir. Bir çok okulda yapılan araştırmalar, düzenli olarak çavdar gibi taneler alan çocukların diyetlerinde çocukluk astımı gelişme olasılığının% 60'dan daha az olduğunu , diyetlerinde tahıl içermeyen çocuklara göre daha fazla olduğunu gösterdi.

UYARI !!!

Sadece buğday olmadığı için "gluten tanesi" sınıfına girmediği anlamına gelmez. Buğday ve çavdar vücudunuzu biraz farklı şekillerde etkiliyor, ancak Çölyak hastalığından muzdarip biri olduğunuzu ya da durumunuza inanıp teorinizi test etmek için glüteni ortadan kaldırmaya çalıştığınızı düşünüyorsanız çavdar o kadar da gelişmiş bir ek olmayabilir.

Benzer Yazılar