Faydalı Yiyecekler
Cherimoya Meyvesinin Faydaları 20.07.2017

Yeni tropikal meyveleri severler için cherimoya, egzotik ve besin açısından yoğun bir seçenektir. Yaşlanma öncesi özellikleri, kanseri önleme, tansiyonun korunması ve daha pek çok kabiliyetini içeren büyük sağlık yararları vardır. Bununla birlikte, yeni bir meyve çeşidini diyetinize eklemeden önce, nereden geldiğini, içerdiği besin maddeleri ve olabilecek sağlık yararları hakkında bilgi almak en iyisidir. 

Cherimoya Nedir?

Cherimoya, aynı ismi taşıyan bir ağacın yenilebilir meyvesinin adıdır. Bilimsel olarak Annona cherimola olarak bilinen bu çalı veya ağaçtır , yüksekliği 10 metreye kadar çıkabiliyor ve özellikle Güney Amerika, özellikle de Bolivya, Kolombiya ve Peru'ya özgüdür.  Her ne kadar dünyanın bir çok yerinde vatandaşlığa geçmiş olsa da, öncelikle tropik bölgelerde bulunur. Bitkinin ekili olduğu bu ağacın meyvesi, olgunlaştığında yeşil renktedir ve örtüşen terazilerle kaplı görünmektedir. Genellikle kalp şeklinde veya yuvarlaktır ve bir greyfurtdan daha büyük olmama eğilimindedir. En büyük örnekler 5-6 kilo olabilir, ancak bu oldukça nadirdir.

Bu meyvenin eti kremalı ve beyazdır.  mangos ve ananas ile karşılaştırılan benzersiz bir lezzet karışımına sahiptir. Cherimoya meyvesinin tutarlılığı da oldukça eşsizdir ve olgunlaştığında bir kaşıkla kolayca çıkartılabilir. Meyvenin etinde kaçınılması gereken çok sayıda siyah veya kahverengi tohum da var. Onları ısırmak, bazı toksinleri serbest bırakabilir ve bu da çok tehlikeli olabilir. "Muhallebi elması" olarak takma adını kazanan bu nefis meyve, Güney Amerika ve Orta Amerika'da sevilmektedir ve son yıllarda tropik olmayan bölgelere daha çok sayıda ihraç edilmiştir. Sadece yetiştirilmesi nispeten kolay değil, aynı zamanda bu besinler ve organik bileşiklerle dolu olan bu meyveler mükemmel bir diyet ilavesi yaparlar.

Cherimoya'nın Beslenme Gerçekleri

Cherimoya, yüksek seviyede C vitamini ve B vitaminleri ile bakır, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum ve diyet lifi gibi etkileyici bir besin profiline sahiptir. 100 gram sunum başına yalnızca 75 kaloride ve düşük yağ seviyelerinde görece az sayıda kalori vardır. Sonunda, bu meyvede bulunan, genel sağlığınız üzerinde güçlü bir etkisi olan bir dizi polifenolik antioksidan vardır.

Cherimoya'nın Sağlık Açısından Faydaları

Cherimoya'nın en önemli sağlık yararları arasında cilt kalitesini iyileştirme, bağışıklık sistemini güçlendirme, kan basıncını düşürme, kemik sağlığını destekleme ve diğerleri arasında bilinci teşvik etme yeteneği de dahildir.

Cilt Bakımı

Yüksek oranda C vitamini bulunan bu meyve, vücudun kollajen üretiminin kritik bir unsuru olan daha fazla C vitamini üretmesine yardımcı olmak için idealdir. Kolajen cilt de dahil olmak üzere vücudun her dokusu, hücresi ve kas lifinin oluşturulması için gereklidir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini enfeksiyon veya kronik hastalıklardan kaynaklanan herhangi bir cilt tahrişine karşı uyarır.

Yaşlanma Öncesi Özellikleri

Cherimoya'da bulunan antioksidanlar söz konusu olduğunda, vücuttaki serbest radikal konsantrasyonunun azaltılması ile bağlantılı oldukları görülüyor. Bu, ciltte ve diğer organ sistemlerinde oksidatif stres azaltabilir. Sonuç olarak, kırışıklıkların, yaş lekelerinin ve diğer lekelerin görünümünde bir azalma göreceksiniz, böylece size daha uzun süre daha genç görünmenize yardımcı olabilirsiniz.     

Kan Basıncını Düşürür

Cherimoya'da belirgin bir potasyum seviyesiyle, bu meyve doğal olarak kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olabilir. Potasyum, kan damarlarındaki ve arterlerdeki gerilimi rahatlatan, kardiyovasküler sistem üzerindeki gerilimi azalttığı anlamına gelen bir vazodilatatördür.

Kemik Sağlığını İyileştirir

Çeşitli minerallerden oluşan cherimoya, özellikle bakır, manganez, magnezyum ve fosfor düzeyleri yüksek olduğu için kemik mineral yoğunluğunu iyileştirmeye bağlıdır. Bu, osteoporozun ve diğer yaşa bağlı hastalıkların başlamasını geciktirmeye yardımcı olabilir.

Bağışıklık Sistemini Artırıyor

Cherimoya'da bulunan, vücuttaki beyaz kan hücrelerinin üretimini tetikleyebilen C vitamini yanında pek çok antioksidan bulunmaktadır. Bu, vücudun ilk savunma hattı olarak işlev görebilir ve hem akut hem de kronik hastalığı önlemeye yardımcı olabilir.

Bilişimi Artırır

Vitamin B6, bilhassa Parkinson hastalığının ve Alzheimer hastalığının önlenmesinde bilişsel işlevle yakından ilişkilidir. Cherimoya'da önemli bir B6 vitamini konsantrasyonuyla bu meyve uzun süredir bir beyin güçlendiricisi olarak bilinir.

Kanseri Önlüyor

Lif ve antioksidanlar açısından zengin olan Cherimoya, kolon ve karaciğer kanserinin yanı sıra diğer kanserli büyümelerin ve tümörlerin yayılımını önlemeye yardımcı olabilir.

Kalp Sağlığını İyileştirir

Cherimoya'daki diyet lifinin sağlıklı seviyesi, vücudunuzun tükettiğiniz gıdalardan daha az kolesterol emmesini ve böylelikle ateroskleroz, kalp krizi, inme ve koroner kalp hastalığı riskinizi  düşürür.   

Cherimoya'yı Nasıl Yersin?

Cherimoya yemenin en iyi yolu, genelde dondurmalar ve diğer tatlılarla karıştırılsa da çiğ hamurdur. Olgunlaşmış bir cherimoya ile başlayarak, meyve dilimini yarı yarıya kesip, içteki süt tohumlarının yanı sıra sutuk eti ortaya çıkarabilirsin. Et parçalarının kolayca kopacağını göreceksiniz. Ardından, bir avokado yemeye benzer şekilde, bir kaşıkla meyveleri parçalayabilirsiniz. Tohumların kaşıkla ayrılması kolay olmalı ya da meyveyi tohumların etrafında haşhaşlayıp sonra tükürebilsin. Zehirli oldukları için bu tohumları yutmayın.

Cherimoya'nın Yan Etkileri

Cherimoya'nın sağlık yararlarının birçoğuna rağmen, gebelik komplikasyonları, alerjik reaksiyonlar ve muhtemel toksisite gibi farkında olmalısınız potansiyel sağlık riskleri vardır. Yeterli derecede meyvelerin doğru kısımlarını tüketirseniz, bu yan etkileri önleyebilirsiniz.

Toksisite: Cherimoya meyvesinin bazı elementleri, meyve derisi ve tohum gibi toksik özelliklere sahiptir. Zehirli alkaloidlerin varlığı nedeniyle cilt veya tohumları herhangi bir sebepten tüketmeyin. Şiddetli vakalarda tüketim felce neden olabilir.

Alerjik Reaksiyonlar: Bazıları, özellikle deri döküntüleri veya tahriş şeklinde, cherimoya alerjik reaksiyonları yaşarlar. Ağızda veya boğazda bu yan etki veya şişme veya iltihaplanma yaşarsanız, meyveyi derhal kesmeli ve tüketmemelisiniz.

Gebelik: Bazı araştırmalar, uyarıcı nitelikleri nedeniyle bu meyveyi yiyen hamile kadınlar için potansiyel komplikasyonlara işaret etti. Bu egzotik meyveleri gebelik diyetinize eklemeden önce bir doktora danışın.

Benzer Yazılar