Faydalı İçecekler
Çiğ Süt ile  Beslenmenin Faydaları Nelerdir? 22.10.2017

 

Çiğ Süt ile  Beslenmenin Faydaları

Daha önce çiğ sütü duymuşsunuzdur, ancak düzenli olarak içen çok fazla insan sayısı yoktur. Bununla birlikte, daha doğal ve bütünsel bir diyet sürdürmeye çalışıyorsanız, çiğ sütü araştırmaya değer kılan bazı ilginç beslenme ve sağlık yararları vardır.
 

Çiğ Süt Nedir?

İnsanlar, inek ve keçi gibi çeşitli hayvanların çiğ sütünü binlerce yıldır tüketirken, daha sağlıklı hale getirmek için başka bir muamele ya da işlem yapılmamıştır. Bu nedenle, çiğ süt, pastörize edilmemiş süttür , bakterilerin çoğunu öldürmek için ısıtıldığı süreçtir. Bu bakteri nötralize edildiğinde, sütün ekşime karışmasını önler; bu, uzun bir süre saklanmayı planlıyorsanız önemlidir.

Bu sütün herhangi bir pastörizasyon veya homojenizasyon işlemine tabi tutulmamış olması nedeniyle "tam" bir gıdadır ve doğal enzimlerini, yağları ve besin maddelerini muhafaza eder. Pastörize edilmemiş sütün içilmesi ile ilgili bazı sağlık kaygısı olsa da, uygun önlemlerin alınması ve risklerin farkında olunması, özellikle hayvancılık ancak işleme tesislerine erişimi olmayan insanlar için oldukça sağlıklı bir tercih yapabilir.
 

Çiğ Sütlerin Beslenme Özellikleri

Çiğ süt, probiyotikler, ham yağlar, vitamin B12, vitamin B6, karotenoidler, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir, ayrıca omega-3 yağ asitleri, konjuge linoleik asit, yağ asitleri ve benzeri gibi vücuda faydalı besinler ile doludur. vitamin K ve bir takım sindirim enzimleri de bunlara dahildir. 

Çiğ Sütün Sağladığı Faydalar

En iyi pastörize edilmemiş süt sağlığa  faydaları arasında allerjik reaksiyonları azaltma, cildin sağlığını iyileştirme, bağışıklık sistemini güçlendirme, sindirim sağlığını iyileştirme, belirli kanser tiplerini önleme, kilo kaybını teşvik etme ve diğerleri arasında kemik yoğunluğunu artırma gibi özellikler de dahildir.

Cilt Bakımı

Çiğ süt, iyi miktarda karotenoidler ve omega-3 yağ asitleri ile, oksidatif stres ve iltihaplanmayı azaltarak kırışıklıkların ve lekelerin görünümünü en aza indirgeyerek cildinizin görünümünü yükseltmeye yardımcı olabilir.

Sindirim Yardımları

Pastörize edilmemiş  sütte bulunan probiyotikler, bağırsaktaki bakteri dengesini optimize etmeye yardımcı olurken, bu içecekteki pek çok sindirim enzimi, besin alım etkinliğini artırabilir.

Kanser Tedavisi

Bu tip sütün içinde bulunan konjuge linoleik asit, vücudun çeşitli anti-kanser aktivitelerine doğrudan bağlıdır.

Kilo kaybı

Bu sütteki besin maddeleri ve minerallerin yoğunluğu, özellikle de kalsiyum, vücudunuzun besin eksikliği yaşamayacağı için onu kilo kaybı diyetine ideal bir tamamlayıcı yapar.

Kemik Yoğunluğunu İyileştirir

Pastörize edilmemiş süt, kemik mineral yoğunluğunu artırmak için mineraller ve diğer sindirim enzimleri ile doludur.

Alerjik Reaksiyonlar

Araştırmalar, bu sütün bağışıklık sistemini optimize edebileceğini ve vücuttaki alerjik reaksiyonların şiddetini azaltabileceğini gösteriyor.

Pastörize edilmemiş sütün en popüler kullanım yerlerinden bazıları, kendi başına içmek, çiftçi peyniri üretmek, bahçenizin sağlığını arttırmak (gübre olarak) veya hatta yoğurt yapmaktır. Bu süt şekli  çabuk kullanılır, çünkü içinde bulunan bakteriler atık üretmeye başlarken ekşi olmaya başlar. Bununla birlikte, besin maddelerinin yoğunluğu onu çeşitli mutfak ve evde bakım uygulamalarında ideal bir içerik haline getirir ve sağlık yararları inkar edilemezdir.
 

Ham Süt ve Pastörize Süt Farkı

Çiğ süt ve pastörize süt arasındaki fark oldukça basittir ; pastörize edilmemiş süt herhangi bir pastörizasyon veya homojenizasyon işlemi geçirmez . Pastörize süt belirli bir sıcaklığa (15 saniye boyunca en az 160 derece) ısıtılarak hastalıklara neden olabilecek veya süt ekşirebilecek herhangi bir bakteri unsuru ortadan kaldırılır. Çiğ süt, pastörize sütten daha yüksek bir bakteri seviyesine sahip olmasına rağmen, pastörizasyon işlemi sırasında kaybedilebilecek bazı enzimler ve besinler içerir.
 

Çiğ Süt Riskleri

Gıda kaynaklı hastalıkların çiğ sütüne özgü bir kaç riski vardır. Pastörizasyon süreci olmadan, çiğ süt, bulantı, diyare, kusma ve mide ağrısı gibi önemli gastrointestinal sıkıntıya neden olabilecek E. coli, Listeria ve Salmonella gibi bakterileri içerebilir. Geçtiğimiz 20 yılda çiğ sütün içilmesi ile doğrudan bağlantılı yaklaşık 1.000 hastalık vakası görüldü. 

Benzer Yazılar