Beslenme
Çinkonun Faydaları 05.12.2016

Çinko'nun sağlığa olan faydaları, bağışıklık ve sindirim sistemleri, diyabet kontrolü, stres seviyelerinin azaltılması, enerji metabolizması ,akne ve yaralar için artan iyileşme oranını sağlar.  Ayrıca, gebelik, saç bakımı, egzama, kilo kaybı, gece körlüğü, soğuk algınlığı, göz bakımı, iştah kaybı ve diğer birçok küçük rahatsızlık açısından da faydalıdır.

Çinko, önemli bir mineraldir ve protein sentezinde hayati bir rol oynar ve insan vücudunun bağışıklık sisteminde hücre üretimini düzenler. Çoğunlukla vücudun kaslarında bulunur ve özellikle beyaz ve kırmızı kan hücrelerinde göz retinası, deri, karaciğer, böbrekler, kemik ve pankreasta bulunur. Erkeklerdeki semen ve prostat bezi de önemli miktarda çinko içerir.

İnsan vücudunda, çinkonun normal şekilde çalışmasını gerektiren 300'den fazla farklı enzim vardır. Araştırmacılar, vücutta yaklaşık 100.000 proteinin 3.000 proteinin ağırlıklı olarak çinko içerdiğini düşünüyorlar.

Normal , herhangi bir kişi,  iki ila üç gram Çinko içerir. Tükürük bezi, prostat bezi ve pankreas gibi Çinko salgılayan insan vücudunun organları vardır. Bağışıklık sisteminde yer alan hücreler bile çinko salgılar. Bu nedenle, çeşitli metabolik süreçlerde tüketilir ve normal boşaltım ve üriner kanallar yoluyla ortadan kaldırılır, bu yüzden sık sık doldurulması gerekir. Değilse, eksiklik belirtilerinden ortaya çıkan sorunlardan muzdarip olmaya başlarsınız, bunların listesi aşağıda bulubilirsiniz

Çinko Eksikliği Belirtileri

- Büyüme geriliği

- Düşük kan basıncı

- Retarde kemik büyümesi

- İştah kaybı

- Koku alma ve tat hissi kaybı

- Depresyon

- Kaba deri / Soluk Cilt

- Kilo kaybı

- İshal

- Saç kaybı

- Yorgunluk

- Parmak tırnakları altındaki beyaz lekeler.

Çinko'nun Önemli Kaynakları

Çinko için en önemli besin kaynağı et ve istiridye, şalgam, bezelye, yulaf, yer fıstığı, badem, kepekli tahıl, kabak çekirdeği, zencefil kökü ve ceviz fıstığı gibi et ürünleri bu yararlı vitaminin daha küçük fakat yine de değerli miktarlarıdır.

Çinko'nun Sağlık Açısından Faydaları

Cilt Bakımı: Çalışmalar, çinkonun sivilceleri ve sivilceleri iyileştirmede etkili bir evde yapılabilecek çare olduğunu göstermiştir. Antibiyotik ilaçların tüketimi hala daha etkili olarak kabul edilmekle birlikte, yan etkileri ve bu ilaçların dikkate alınabileceği potansiyel hormonal dengesizlikleri. Ve, çinkonun en hayati fonksiyonlarından biri beyaz kan hücresi fonksiyonunu uyarmaktır. Beyaz kan hücreleri iyileşme sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır ve gövdeyi çoğu zaman kanser yaraları, ülserler, yanıklar, cerrahi insizyonlara ve diğer çeşitli yaralara saldıranlara karşı bir dizi enfeksiyona karşı savunabilirler. Cildin onarımı ve yeniden gelişimi için gerekli olan bağ dokusunun üretimi için de gereklidir.

Egzama: "Atopik dermatit" olarak da adlandırılan egzama, cildin inflamatuar ve kronik bir rahatsızlığıdır ve esas olarak vücuttaki çinko eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Çinko, kronik enfeksiyonların iyileşmesinde önemli bir rol oynar ve vücuda düzgün ve tamamen iyileşme kabiliyetini geri kazandırmaya yardımcı olur. Bu rahatsızlık, kandaki çinko içeriğini dengeleyerek temizlenebilir.

Akne: Mineraller deriden akneleri atmak için önemlidir. Vücuttaki sivilceye neden olan baskın bir rol oynayan testosteron miktarını düzenler ve kontrol eder. Buna ek olarak, çinko da kollajen sentezinde yer alır. Cilt yağlarının miktarının normalleştirilmesine yardımcı olur ve sağlıklı cildin bakımını iyileştirir. Akne ile gelen açık yaralar, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar için mıknatıslar ve çinko, beyaz kan hücre sayısını uyarabilir ve herhangi bir enfeksiyon türünün şansını azaltabilir. Sonunda, sivilce ve akneden muzdarip insanlar üzerinde kalıcı iz bırakabilir ve çinko bu izlerin kanıtını azaltmaya yardımcı olabilir.

Prostat Bozukluğu: Çinko, prostat bozukluklarıyla mücadelede çok önemlidir. Eksikliği prostat bezinin büyümesine neden olur ve kansere karşı savunmasız hale getirir. İnsanlar prostat bozukluğundan muzdarip olduğunda, yakından yapılan tıbbi gözlem altında her gün 15 mg çinko almak önerilir. Çalışmalar, sistemde normal çinko seviyeleri mevcut olduğunda, prostatta tümör büyümesinde bir azalma olduğunu göstermiştir.

Bilişsel İşlev: Son araştırmalar çinkonun zihinsel işlev üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir, zira vücutla iletişim kuran nörotransmitterlerin düzgün çalışmasını sağlamak için B6 vitamini ile çiftleşebilir. Düşünce ve hafızayı kontrol eden hipokampusta yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Yaralanma geçirenler için fazladan çinko beyin fonksiyonunu güçlü tutacak, çünkü vücut iyileşme amacıyla doğal olarak vücudun diğer bölgelerine çinko yönlendiriyor.

Koku ve Tat Alması: Çinko, sağlıklı bir yaşam için en önemli unsurlardan biridir, ancak tat ve koku duyularının geliştirilmesi de dahil olmak üzere, çok özel yararları da vardır. Tat tomurcuğu ve olfaktör hücreler çinkoya bağımlıdır ve bu spesifik hücrelerin doğru gelişimi ve büyümesi için gereklidir. Çalışmalar çinko seviyelerinin yükseltilmesinin bu iki duyuyu artırabildiğini göstermiştir,

Soğuk Algınlığı: Çinko takviyeleri, soğuk algınlığı ve diğer hafif hastalıkların şiddetini ve süresini azaltmada yardımcı olur. Soğuk algınlığı veya diğer enfeksiyonlarda vücudu ağırlaştıran inflamatuar sitokinlerin miktarını azaltır. Ayrıca, beyaz kan hücresi aktivitesini uyarabilme özelliği, soğuk algınlığı ve enfeksiyonların azaltılması için ideal olmasını sağlar.

Zayıflama: Çinko, obez bireylerde kilo vermede lider bir rol oynar. Çinkoya, aşırı miktarda iştahı önleyen, iştah azalması ile bağlantılı olan bir dizi ekler vardır. Bu çinkonun ghrelin hormonunun manipülasyonu ile ilgilidir.

Gebelik: Çinko, DNA'nın onarımı ve işleyişi için şarttır. Hücrelerin hızla büyümesi ve bir hamilelik süresince hücrenin ana unsurlarının oluşturulması için şarttır. Gelişme ve enzimatik aktivite gebelik sırasında bebekler ve anneler için en önemli besin öğelerinden biri olarak bilinir.

Üreme: Erkeklerde çinko, spermatogenezis ve cinsel organların gelişimine yardımcı olurken, kadınlarda çinko, doğum ve emzirme evreleri dahil tüm üreme aşamalarını destekler. Çinko sperm söz konusu olduğunda çeşitli şekillerde davranır. Her şeyden önce, sperm için bir tür sakinleştirici gibi davranır, böylece gereksiz enerji tüketmezler. Aynı zamanda, sperm içindeki üreme DNA'sının parçalanmasını da önler, dolayısıyla bilgilerin doğru aktarımı garanti edilir. Sperm kadın üreme bölgesine girdikten sonra hızla dağılır ve spermlerin ani bir enerji patlaması meydana gelir ve bu da onları tüpe çıkarır. Son olarak, spermlerin yumurtaya nüfuz etmesine izin veren enzimlerin önemli bir parçasıdır.

Biyolojik Fonksiyonlar: Çinko, üreme, diyabet kontrolü, stres seviyesi modülasyonu, bağışıklık direnci, koku ve tat, fiziksel büyüme, iştah ve sindirim gibi birçok biyolojik fonksiyonda önemli bir rol oynamaktadır.

Enfeksiyon: Çinko, kişinin zevk ve kokuları algılamasına yardımcı olur, yara iyileşmesini hızlandırır, bağışıklığı artırır ve fetüsün gelişimine yardımcı olur. Pnömoni ve konjuktivit gibi bulaşıcı hastalıklara ve mantar enfeksiyonlarına karşı korunmada yardımcı olur.

Antioksidan: Çinko  bir antioksidan görevi görür ve protein sentezi, enzimatik fonksiyon ve karbonhidrat metabolizması gibi vücuttaki biyokimyasal olarak belirleyici reaksiyonların bir kısmında rol alır. Çinko vücudun pek çok bütünleşik sistemine ve fonksiyonlarına dahil olduğundan, yeterince bilinmez. Diyetlerinize mutlaka çinko eklemelisiniz.

Enzim Regülasyonu: Çinko, hücre çoğalmasını, protein sentezini, hormonal seviyeyi, DNA'yı, gen transkripsiyonunu, enerji metabolizmasını düzenleyen ve diğer ilgili fonksiyonları düzenleyen birçok enzimde önemli bir bileşendir.

Kanser: Erkeklerde çinko , prostat bezinde hayati bir rol oynar ve kanser gibi problemlere yol açabilecek erken hasar veya gerginliği önler. Çinko'nun doğal antioksidan özellikleri, çeşitli hastalıklara neden olabilecek hücre metabolizmasının tehlikeli yan ürünleri olan serbest radikalleri aktif bir şekilde kontrol ettiği anlamına gelir. Serbest radikaller, DNA bütünlüğünü parçalayarak normal hücreleri kanserli hücrelere dönüştürebilir, böylece antioksidanlar tarafından serbest radikallerin yok edilmesi, birçok kansere karşı en can alıcı savunma hatlarından biridir.

Kronik Yorgunluk: Çörek bakımından zengindir, kronik yorgunluk yaşayan insanlara genellikle balık yağı tüketmeleri söylenir. Birçok doktor balık yağını tüketmeye başlamak dışında kronik yorgunluğu gidermek için başka hiçbir ilaç önermez. Çinko doğru bir seçim olacaktır.  Çinko normal kas fonksiyonunun ayrılmaz bir parçasıdır ve birçok araştırmacı kas yorgunluğunun kronik yorgunluğun başlıca nedenlerinden biri olduğuna inanmaktadır. Bu nedenle, çinko, enerji seviyenizi yükseltmek için ideal bir yardımcıdır.

Alopecia:  Alopecia hem çocuklarda hem de yetişkinlerde saç dökülmesine neden olur. Doktorlar genellikle bu durumdan muzdarip insanlara diyetlerinde çinkonun alımını ciddi olarak artırmalarını söyler. Çinko saç sağlamlığı ve bütünlüğü için o kadar faydalı olduğu için alopeside semptomlar bazen azalabilir. Çinko takviyeleri ve kapsüllere neredeyse tüm sağlıklı besin mağazalarında ve marketlerde erişebilirsiniz. Çinko, çocuklukta görülen alopesi tedavisinde yetişkinlerin tedavisinde daha etkili olduğunu göstermiştir.

Kemik Kaybı: Kemikler zayıf ve kırılabilir olduğunda ihtiyacınız olan çinkpdur. Çinko, hidroksiapatitin bir ektir ve kemik matrisini güçlü tutan ve sertleştiren bir bileşendir. Bu nedenle, özellikle yaşlandıkça veya erken yaşlanmaya sebep olan  osteoporoz belirtileri gösteriyorsanız, kemik kaybınızı önlemek için diyet planınıza çinko eklenmelidir.

Gece Körlüğü: Yaklaşık 150-450 mg miktarlarında Çinko tüketmeniz göz sağlığınızı geliştirmeye yardımcı olacaktır. Bu nedenle, çinko içeriği açısından zengin olması  görme kabiliyetini artıracağı için özellikle sığır, kuzu, istiridye, karabuğday ve yengeç gibi yiyeceklerin tüketilmesi önerilir ve özellikle gece körlüğüne yakalananlar için faydalıdır. Gece görüşünü geliştirmenin önemli bir parçası olan Vitamin-A, çinko olmadan işlevini yerine getiremeyen belirli enzimleri uyararak gece körlüğünü azaltmada gerekli bir unsurdur.

Benzer Yazılar